Indiferent de aria de viata pe care o privesti – munca, familie, iubire, propria persoana, bani – iti propun 5 intrebari pe care sa ti le adresezi. Aceste intrebari te ajuta sa ramai concentrat asupra lucrurilor ce conteaza cu adevarat pentru tine si sa nu te mai pierzi in obiceiuri nesanatoase cum ar fi amanarea, evitarea sau asteptarea.
De cele mai multe ori, noul an este doar o prelungire a celui vechi si daca mediul ne arunca vreo schimbare sau o provocare, atunci reactionam si noi. Insa timpul trece si daca am ajuns dupa cateva luni din inceputul fiecarui an, ca nu ne-am gandit concret la ce avem nevoie sa schimbam, sa adaugam sau sa renuntam, viata noastra devine o rutina si nu progresam. Absenta progresului la nivel resimtit ne arunca in abisul starilor de apatie, indiferenta si depresie.
Indiferent de aria de viata pe care o privesti – munca, familie, iubire, propria persoana, bani – iti propun 5 intrebari pe care sa ti le adresezi. Aceste intrebari te ajuta sa ramai concentrat asupra lucrurilor ce conteaza cu adevarat pentru tine; sa nu te mai pierzi in obiceiuri nesanatoase, cum ar fi amanarea, evitarea sau asteptarea.
1. Imi este de folos?
Este foarte usor sa pierdem timpul cu lucruri care nu ne sunt neaparat utile sau nu fac neaparat diferenta in viata noastra. Un exemplu este chiar si statul la rumegat de ganduri! Mai ales rumegat de ganduri negative dupa ce ai facut o greseala, sau te-ai certat cu cineva. Iti este de folos?
Un alt exemplu este sa tot amani sa mergi la un stomatolog sau sa-ti faci timp sa citesti sau sa te intalnesti cu cineva drag. In schimb, iti respecti rutina. Iti este de folos? Sau, un alt exemplu este sa continui sa mananci nesanatos, in timp ce-ti propui sa tii dieta. Iti este de folos?
Daca incerci sa-ti adresezi aceasta intrebare cat de des poti, atunci iti poti confrunta gandurile si provoca obiceiurile. Te ajuta sa te trezesti, atunci cand esti prins in ganduri negative si mergi in cerc, fara a ajunge la vreo concluzie.
Procedand asa, te va ajuta sa ramai mai concentrat asupra realitatii si chiar sa-ti constientizezi obiceiurile nesanatoase.
2. Care este cel mai important lucru pe care il pot face acum?
Uneori ne putem simti rataciti in rutina zilnica, saptamanala sau in general in viata, iar aceasta intrebare iti poate fi de folos.
S-ar putea ca aceasta intrebare sa nu-ti dea mereu raspunsul pe care il vrei, pentru ca de multe ori “lucrul cel mai important pe care il poti face acum”, poate fi si lucrul cel mai greu de facut, sau lucrul de care te temi cel mai mult. Aceasta ne arata de asemenea, ca ceea ce vrem nu coincide mereu cu ceea ce avem nevoie. Moment in care trebuie sa decidem si sa alegem.
Totusi, aceasta intrebare te poate ajuta sa ramai concentrat asupra lucrurilor cu adevarat importante din oricare arie, a ta, de viata. Si daca simti ca este prea greu sa te urnesti sa faci acel lucru important, atunci iti poti adresa urmatoarea intrebare…
3. Care ar putea fi acel pas mic pe care il pot face chiar acum si care sa ma apropie de ceea ce este important?
Pentru mine, aceasta este una dintre intrebarile favorite! Mi-o adresez ori de cate ori sunt in fata unui obiectiv propus si trebuie sa-l incep sau atunci cand am lasat ceva in asteptare si mi-am pierdut entuziasmul pentru a-l relua. Bineinteles, este o intrebare pe care o folosesc adesea si in lucrul meu cu oamenii care imi spun ca este prea greu sa faca X lucru, sau ca nu stiu ceva, sau…alte scuze.
Foloseste aceasta intrebare mai ales atunci cand te simti plafonat, apatic sau fara prea multa incredere. Te va ajuta sa previi sa mai amani; te va ajuta in prevenirea efectelor secundare ca urmare a lipsei de actiune, cum ar fi: scaderea stimei de sine, pierderea la propiu a unui timp valoros si a sentimentului de dezgust/dispret la adresa propriei persoane.
4. Se poate mai rau decat este acum?
Aceasta intrebare, arareori iti poate genera raspunsuri placute, dar are marea calitate de a-ti arata cat de departe ai mers cu negativismul.
E natural si normal sa te simti uneori trist si sa te compatimesti dar, daca nu iti dai voie si nu iti faci timp sa procesezi situatia in care te afli, te poti bloca singur intr-o stare neplacuta si iti diminuezi capacitatea de a cauta si gasi solutii.
Foloseste aceasta intrebare atunci cand devii prea centrat pe tine si situatia neplacuta in care te afli. Practic te ajuta sa intelegi ca desi situatia nu este cea dorita, aceasta nu inseamna ca este si cea mai rea. Te ajuta sa speri. Si te mai ajuta sa nu mai iei lucrurile de-a gata in viata.
5. Va mai conta aceasta peste 5 ani? Sau chiar peste 5 saptamani?
Aceasta intrebare te ajuta sa simplifici. De cate ori nu te-ai implicat si avantat cu toata fiinta ta, in actiuni care puse intr-o perspectiva mai larga nu iti erau neaparat favorabile?
Aceasta intrebare te ajuta sa gandesti mai mult tu pentru tine. Sa nu mai faci lucrurile automat in viata, pentru ca asa trebuie. Ce le este altora de folos, nu iti este si tie neaparat la fel de util.
Te ajuta sa cauti o alternativa mai fericita, mai potrivita si mai sanatoasa pentru tine. Te ajuta sa nu-ti pierzi perspectiva optimista, atunci cand nu reusesti sa faci anumite lucruri, dar care analizate mai indeaproape nu ar face nicio diferenta in 5 ani de acum. Gandeste-te atunci cand iti dedici timpul, energia si resursele daca chiar vor face diferenta pentru tine si in urmatorii ani.
Probabil ca ati mai citit ca daca reusesti sa-ti controlezi mintea, atunci esti cu adevarat stapanul vietii tale. Controlul mintii noastre nu poate fi dobandit fara intelegere si nici cu forta. Probabil ca si aceasta ati observat. Mintea umana are nevoie de logica si de chei care sa-i descatuseze potentialul. Intrebarile bine formulate si adresate la timpul adecvat, constituie unul din instrumentele cele mai valoroase pe care il poti folosi in dobandirea abilitatii de gestionare a resurselor personale. https://www.garbo.ro/