0
(0)

20171027_160839 (1)

Mama m-a învățat să nu dau sfaturi necerute și să nu încerc să-i ajut pe cei care nu-și doresc asta. Atunci credam că ea e pur și simplu mai puțin receptivă, însă când am mai crescut, am înțeles că avea dreptate. Mama este o femeie cu suflet mare.

Se spune că trebuie să ne ajutăm aproapele și sunt de acord, însă nu cred că e corect să-i ajutăm și pe cei care nu vor asta. Fiecare medalie are două fețe și nu e cazul să lăsăm în tăcere partea mai puțin bună.

Viața este o combinație complexă dintre bine și rău. Nu există nimic absolut bun și nimic absolut rău. Iar ideea de a-i ajuta pe oameni nu e nici rea, nici bună.

Iată de ce eu am încetat să mai ajut oamenii.

1. Încetează să-i ajuți pe oamenii care nu merită

Nu este întotdeauna simplu. Cei care își inițiază afaceri deseori se adresează la mine după sfaturi. Ei mă invită la cafea pentru „a se folosi de creierul meu”. Cum se întâmplă? Cineva încearcă să primească o consultație gratuită, fără măcar să plătească pentru băutura mea, în timp ce pe conturile sale stau milioane de dolari.

Am și eu necesitățile mele, o familie pe care trebuie s-o întrețin, iar timpul pe care-l petrec cu această persoană, va trebui să-l recuperez, muncind până la miezul nopții.

Dacă ei cred că timpul meu nu are valoare, atunci eu nu am timp pentru ei.

Așadar, nu oferi nimic pe gratis.

Oamenii obișnuiesc să-i exploateze pe cei care permit asta. Tu nu dispui de timp pentru a ajuta pe oricine, ajută-i doar pe cei care merită asta. Cu atât mai mult când acest lucru nu te face fericit.

2. Încetează să-i mai ajuți pe cei care nu apreciază ajutorul tău

Cea mai mare slăbiciune a mea este faptul că îmi place să-i ajut pe alții. Și îi ajut chiar dacă n-am fost rugată. Însă nu știi niciodată când acest mod de gândire îți poate dăuna.

Am avut un client prețios, la care treburile nu mergeau prea bine. Echipa mea s-a oferit să-i analizeze afacerea timp de câteva zile pentru a înțelege care este problema. Deși aceasta nu făcea parte din obligațiunile noastre, am decis să-l ajutăm pentru că ne doream să aibă succes. În rezultat, noi am stabilit defecte grave în ceea ce privește strategia și modelul de business. Noi i-am vorbit despre ele, iar el a desfăcut contractul cu noi. El nu a auzit ceea ce aștepta de la noi și am pierdut contractul cu el.

Am înțeles că nu e cazul să oferi sfaturile, pe care omul nu este gata să le audă.

3. Încetează să mai ajuți, dacă nu poți ajuta 100%

Nu propune nimănui ajutor dacă nu poți să-l realizezi. Am făcut asta de multe ori și îmi pare rău de asta.

Părinții mei plecase într-o călătorie timp de o lună și m-au rugat să am grijă de florile lor. Am fost de acord, deși eram conștientă că n-o să am timp suficient și nici nu prea mă pricep la udat florile. Când s-au întors, aproape toate florile lor s-au ofelit. Unele le-am udat prea mult, altele prea puțin și iată ce a ieșit.

De atunci nu mai accept să ajut atunci când nu sunt sigură că voi reuși.

https://eushtiu.com

Media 0 / 5. Numărul voturilor: 0

Nu există voturi până acum! Fii primul care evaluează această postare.