După părerea lui Gary Chapman, consilier matrimonial cu o experiență de peste 40 de ani, căsniciile nefericite se datorează adesea unui motiv simplu: soții vorbesc limbaje diferite de iubire. Publicată pentru prima dată în 1995, cartea sa „Cele cinci limbaje ale iubirii” a fost tradusă în alte 49 de limbi și doar versiunea în limba engleză a fost vândută în peste 8.000.000 de exemplare. Concluziile la care autorul a ajuns după ce a interacționat cu sute cu cupluri aflate în căutarea fericirii sunt simple, dar sfaturile sale au rezultate extraordinare atunci când sunt aplicate cu atenție față de celălalt.
Primul pas către o relație fericită este descoperirea propriului limbaj al iubirii. Ce te face să simți că partenerul te iubește? Ce-ți dorești mai presus de orice? Dacă, de exemplu, ești foarte afectat atunci când partenerul te critică sau te judecă, atunci probabil limbajul tău de iubire constă în declarații. Dacă partenerul folosește la modul negativ limbajul tău primar de iubire – adică face exact opusul a ceea ce ți-ai dori – atunci vei suferi mai mult ca oricând nu pentru că îți neglijează limbajul, ci mai ales pentru că îl folosește ca pe un cuțit înfipt în inimă. Un lucru este cert: când faci pentru celălalt un lucru care ție nu-ți stă deloc în fire, gestul tău constituie cea mai mare dovadă de iubire.
Pentru a ne comunica dragostea pe înțelesul celuilalt, trebuie să învățăm limbajul primar prin care acesta receptează iubirea. Limbajele prin care vă exprimați iubirea tu și partenerul tău pot fi atât de diferite precum chineza de engleză. Oricât te-ar strădui să-ți exprimi iubirea în engleză, dacă partenerul nu pricepe decât chineză, nu veți reuși niciodată să vă arătați unul altuia că vă iubiți. Toți oamenii au un limbaj predominant al iubirii, iar acesta poate fi reprezentat de declarații, de timpul petrecut în doi, de daruri, servicii sau contact fizic. Iată mai jos, pe scurt, prin ce sunt ele caracterizate.
Declarațiile
Prin declarații sau cuvinte de laudă ne exprimăm iubirea într-un mod foarte puternic. Cel mai indicat este să facem declarații simple, directe, precum: „Ce bine îți stă părul!”, „Îți mulțumesc mult că ai spălat vasele!”, „Uau, rochia asta îți vine mai bine ca niciodată!”. Scopul iubirii nu este să obții ce-ți dorești de la celălalt, ci să faci ceva spre binele celuilalt. Când avem parte de complimente suntem mult mai motivați să reacționăm pozitiv și să facem ceea ce și-ar dori partenerul. Complimentele reprezintă însă doar una dintre căile prin care îi putem face declarații partenerului. Alte dialecte ale acestui limbaj mai sunt și încurajările, vorbele rostite pe un ton frumos, cuvintele rostite cu politețe.
Timpul petrecut în doi
Prin timp petrecut împreună se înțelege îndreptarea totală a atenției către celălalt. Unul dintre cele mai cunoscute dialecte ale acestui limbaj sunt discuțiile serioase, adică un dialog calm în timpul căruia doi oameni își împărtășesc experiențele, gândurile, sentimentele și dorințele într-o atmosferă prietenoasă. Discuțiile serioase nu se suprapun cu primul limbaj al iubirii. Când facem declarații, contează ceea ce spunem. Când purtăm o astfel de discuție, trebuie să fim atenți la ceea ce auzim. Un alt dialect este reprezentat de activitățile comune, iar ele pot fi din orice arie de interes a unuia dintre parteneri sau chiar a amândurora.
Cadourile
Un dar este un lucru pe care îl primim cu brațele deschise și ne spunem: „Uite, s-a gândit la mine!” sau „Nu m-a uitat!”. Darul în sine este un simbol al gândului la acel om. Nu contează dacă ai dat sau nu bani pe el. Ceea ce contează e că te-ai gândit la persoana respectivă și ți-ai concretizat gândul oferindu-i un dar. Există nenumărate tipuri de cadouri. Unele sunt foarte costisitoare, altele, gratis. Oamenii cărora le place să primească daruri nu pun mare accent pe prețul cadoului; ei vor aprecia efortul financiar numai dacă el depășește cu mult posibilitățile tale. Darurile pot fi cumpărate, găsite sau făcute. Pentru anumiți oameni, valoarea lor nu are nicio legătură cu partea financiară, contează doar încărcătura lor afectivă. În momentele grele, prezența fizică este cel mai important dar pe care i-l poți face partenerului, dacă limbajul lui primar de iubire constă în daruri.
Serviciile
Serviciile sunt lucrurile pe care partenerul și-ar dori să le faci pentru el. Încerci să-i intri în voie, să te faci util, să-ți exprimi iubirea făcând diverse lucruri, cum ar fi gătitul, așezatul mesei, repararea mașinii, schimbarea nisipului pisicii sau a apei din acvariu. Ele presupun grijă, spirit organizatoric, timp, efort și energie. Făcute însă cu optimism, ele devin o expresie reală a iubirii.
Contactul fizic
Atingerile reprezintă o modalitate de exprimare a iubirii. Sugarii care sunt ținuți în brațe și alintați vor avea o viață afectivă mai sănătoasă decât cei pe care părinții îi răsfață doar din când în când. Contactul fizic este o modalitate eficientă de exprimare a iubirii între doi parteneri. Sărutul, ținutul de mână, îmbrățișările și raportul sexual sunt feluri prin care îi putem comunica celui de lângă noi sentimentele noastre de iubire. Dacă limbajul primar de iubire al partenerului tău este contactul fizic, atunci este esențial să-l strângi în brațe atunci când plânge.Sursa:http://www.coolturamall.ro/