Istorii care vor schimba ideea ta despre sărăcie
Care sunt rădăcinile sărăciei? Care este probabilitatea că aceasta se află în noi înșine?
Natalia Grace, fiind business-trainer și lector popular, într-una din cărțile sale încearcă să răspundă la aceste întrebări. Ea este convinsă că există o lege a sărăciei genetice – motiv pentru care oamenii înșiși se programează la sărăcie. Se pare că aceasta este influențată doar de 4 factori.
În aceste realități se regăsesc românii și post-sovieticii.
1. MENTALITATEA
În copilărie, acasă la un coleg de clasă, de multe ori săream pe o canapea, până când ne observau adulții. Ne bucurau mult arcurile elastice, care deseori erau aproape de suprafață. Era captivant praful care ieșea ca fumul din canapeaua pe care săream.
Douăzeci de ani mai târziu am vizitat colegul de clasă, unde cu groază am văzut într-un colț aceeași canapea pe care săream odinioară.
Canapeaua nu s-a schimbat prea mult, în măsura în care mi-am putut aminti, dar acum am fost șocat de sărăcia și mizeria din jur.
Am calculat în gând cât ar putea valora o nouă canapea, înlocuirea scaunelor, oglinzii sparte și învelite cu hârtii de ciocolată. Așa cum vorbeam, îmi imaginam cum albesc podul și schimb tapetele. Doream să spăl geamurile și să le curăț de musculițe, să arunc bețele și cartoanele care se vedeau sub canapea, ghiveciul spart și legat cu un ciorap. Atunci m-am gândit…„poate situația financiară lasă de dorit?”. Dar creierul se lupta și îmi propunea să cumpăr măcar o peliculă adezivă ieftină în culoarea lemnului cu care să acopăr masa. Oriunde întorceam capul, dădeam de mizerie, resturi și pete murdare.
Murdăria, deci, nu este manifestarea lipsei de bani, ci a mentalității.
Gândește-te: mizeria este o manifestare a mentalității corespunzătoare. Și după cum mizeria și sărăcia sunt vecine, așa și sărăcia este un fel de mentalitate.
Sărăcia se află într-un cap și o minte murdară.
2. FILISTINISMUL
Profesoarea mea de literatură de la școală a fost o femeie foarte profundă cu o minte extraordinară. Cineva a întrebat-o ce înseamnă filistinism și ea a răspuns: „filistinismul este atunci când bei din ceașca veche și uzată, când poți lua una nouă din bufet”.
În multe case din România se mai ține regula de a păstra bani pentru zile negre, dar pentru zilele albe stă ceașca nouă în bufet, doar că zile negre sunt mai numersoase și mai îndelungate, iar la zile albe nu mai ajungem.
Cine trăiește în așteptarea viitorului, nu mai dă de el.
Atunci am înțeles un lucru: este o rușine să fii sărac și este o rușine să fii murdar. Este o rușine să ai în cap doar gânduri devastatoare, care inevitabil se reflectă asupra locuinței și asupra mentalității copiilor.
Trăirea vieții în speranța viitorului duce la ruină.
3. CENUȘĂREASA
Cunosc o doamnă care mai mult de 20 de ani a economisit bani pentru a cumpăra o casă de vacanță. Ea singură a crescut 2 fiice, care mâncau doar cereale și terci. Cea mai mare dintre ele îmi povestea că îi era rușine să iasă în curte în pantalonii vechi de catifea cu genunchii peticiți. Fata creștea și în mod magic creșteau și pantalonii, centimetru cu centimetru se desfășura țesătura îndoită în dosul pantalonului, care nu era la fel de decolorată, astfel demascând șmecheriile sărăciei. Prin urmare de aici a apărut și zicala „Necesitatea este mama invenției”.
Nu trebuie să spunem că sistemul statului nu ne permite să câștigăm destui bani. Eu nu cert sistemul, dar mintea putrezită. Cu aceeași boni poți să arăți ca un om decent sau ca un cerșetor. Când mama fetelor a cumpărat în cele din urmă casa, fetele deja crescuseră și nu aveau niciun interes pentru noua locuință, dar îi reproșau mamei la nesfârșit că nu le-a învățat ce înseamnă să fii femeie.
Fetele au format complexul Cenușăreasa. Ele erau obișnuite să vadă scaune roase, farfurii și prosoape uzate și ponosite, haine vechi de 7 ani, prin urmare devenind adulte le era frică să cheltuie bani pentru sine.
Ori de câte ori cumpărau ceva, aveau o stare proastă: parcă nu se simțeau demne de lucrurile noi cumpărate. Aceasta, dragi prieteni, este sărăcia genetică. Ea este deja în minte, în celulele din sânge și în oase.
Teama de a cheltui bani pentru tine te face sărac.
4. PROGRAMAREA SUBCONȘTIENTULUI
Copiii care văd mereu lucruri uzate și ponosite, se programează inconștient la sărăcie. Maturizându-se, aceștia încep să perceapă gravitatea ei. Chiar Anton Cehov a remarcat că pereții ponosiți și coridoarele murdare influențează negativ asupra capacității elevului de a învăța.
Sărăcia, la fel cum și bogăția, este o stare a spiritului.
Sursa:http://eustiu.com/