Oamenii ale caror personalitati si actiuni au tendinta sa ne apese butoanele, sunt, in general, cei mai mari profesori ai nostri. Aceste persoane servesc drept oglinzile noastre si ne invata ce e necesar a fi revelat despre noi insine. Vazand ceea ce nu ne place, in ceilalti, ne ajuta sa ne uitam mai adanc in interiorul nostru dupa trasaturi si provocari similare, care au nevoie de vindecare, echilibrare sau schimbare.
Cand cuiva i se cere, pentru prima data, sa inteleaga ca o persoana iritanta, pur si simplu, ii ofera o imagine in oglinda, el/ea va rezista cu putere la aceasta idee. Mai degraba, el va argumenta ca nu este furios, violent, depresiv, stapanit de vinovatie, critic, sau o persoana care se plange, asa cum oglinda/profesorul reflecta. Problema se afla la alte persoane, nu-i asa? Gresit, nici macar catusi de putin. Ar fi convenabil daca am putea plasa mereu vina pe alte persoane, dar acest lucru nu este intotdeauna asa de usor. In primul rand intrebati-va: “Daca problema este cu adevarat la celalalt si nu la mine, atunci de ce ma afecteaza atat de negativ sa fiu in preajma acestei persoane?”
Oglinzile noastre pot reflecta:
1. Deficientele noastre * Pentru ca slabiciunile, defectele de caracter, etc. sunt mult mai usor de vazut in altii decat in noi insine, oglinzile ne ajuta sa putem observa deficientele noastre mai clar.
2. Imagini marite * Oglindirea este adesea amplificata pentru a spori obtinerea atentiei noastre. Ceea ce vedem este imbunatatit sa para mai mare decat in realitate, astfel incat sa nu trecem cu vederea mesajul, fiind siguri ca am obtinut imaginea de ansamblu. De exemplu: Desi nu esti chiar aproape de a fi genul de personaj arogant pe care oglinda ta il reflecta, vazand acest comportament, in oglinda ta, te va ajuta sa vezi cum obiceiurile tale, de a aduna resturi, nu te servesc.
3. Emotiile reprimate * Oglinzile noastre vor reflecta adesea emotii pe care le-am reprimat, confortabil, in timp. Vazand pe cineva ca isi afiseaza emotii similare descatusate, ar putea foarte bine sa ne atinga sentimentele noastre, ajutandu-ne sa le aducem la suprafata pentru echilibrare/vindecare.
Oglinzile in relatie
Familia noastra, prietenii si colegii, nu recunosc rolurile de oglindire pe care ei le joaca pentru noi, la un nivel constient. Cu toate acestea, nu este nici o coincidenta faptul ca suntem uniti in mediile noastre familiale si in relatiile noastre, pentru a invata unii de la altii. Membrii familiei (parinti, copii, frati) joaca, de multe ori, un rol major de oglindire, pentru noi. Acest lucru se datoreaza faptului ca este mult mai dificil sa fugim si sa ne ascundem de ei. In plus, evitarea oglinzilor noastre este neproductiva, deoarece, mai devreme sau mai ratziu, o oglinda mai mare va aparea pentru a prezenta, probabil intr-un mod diferit, exact ceea ce incerci sa eviti.
Repetarea reflectiilor oglinzii
In cele din urma, prin evitarea unei anumite persoane, speram ca vietile noastre vor fi mai putin stresante, dar aceast lucru nu functioneaza, in mod necesar, in acest fel. De ce crezi ca unii oameni au tendinta de a atrage parteneri cu probleme similare (alcoolici, abuzivi, trisori, etc.) in mod repetat? Daca vom reusi sa scapam de o persoana, fara sa invatam ceea ce avem nevoie sa stim de la relatie, ne putem astepta sa ne intalnim cu o alta persoana care va reflecta, foarte curand, aceeasi imagine asupra noastra. Ahhh…acum, o a doua oportunitate de a face inventarul problemelor noastre, va iesi la suprafata pentru noi. Si daca nu, atunci o a treia, si asa mai departe, pana cand obtinem imaginea de ansamblu si incepem procesul de schimbare/acceptare.
Schimbarea perspectivelor noastre
Cand ne confruntam cu o personalitate, pe care o gasim neplacuta sau inconfortabila, pentru a fi in jurul ei, poate fi o provocare pentru a intelege ca aceasta ne ofera o oportunitate imensa de a invata despre noi insine. Prin schimbarea perspectivelor noastre si incercand sa intelegem ceea ce profesorii nostri ne arata in reflectiile lor oglindite, putem incepe sa facem pasi mici in a accepta sau vindeca acele rani, si parti fragmentate, din noi insine. Asa cum noi invatam ce e necesar sa facem, si sa ne adaptam vietile in consecinta, oglinzile noastre se vor schimba. Oamenii vor veni si vor pleca din vietile noastre, asa cum vom atrage mereu noi imagini in oglinda, pentru a vedea cat de mult am progresat.
A servi ca oglinzi pentru altii
De asemenea, servim drept oglinzi pentru altii, fara a realiza acest lucru in mod constient. Suntem atat elevi, cat si profesori in acesta viata. Cunoscand acest lucru, ma face sa ma intreb ce tipuri de lectii ofer eu celorlalti, prin actiunile mele in fiecare zi. Dar acesta reprezinta cealalta fata a conceptului de oglindire. Deocamdata incerc sa ma concentrez pe propriile mele reflectii si ceea ce oamenii, aflati in circumstantele mele curente, incearca sa ma invete.
Viata este o calatorie de vindecare continua si miraculoasa!
Phylameana lila Desy Astrocafe