Cinci semne ale creșterii spirituale
Dintre toate modalitățile prin care poți crește, cele mai multe sunt marcate de factori externi – să devii mai bogat, mai de succes sau cu o familie mai mare, de exemplu – iar altele sunt cunoscute după comportamentul și atitudinea ta – de exemplu, să devii mai fericit , mai iubitor și mai mult matur. Singurul tip de creștere care este total tăcut, ascuns și nevăzut este creșterea spirituală. Bhagavad-Gita spune că nici măcar cineva care este iluminat nu poate fi recunoscut prin semne externe.
Aceasta nu este o afirmație mistică sau un obstacol pus pentru a deruta pe cineva pe calea spirituala . Motivul pentru care creșterea spirituală nu se vede este că se întâmplă numai în conștiință. Nu vă puteți gândi la drumul către o stare spirituală superioară. Este nevoie să cunoaștem cum funcționează conștiința, ceea ce înseamnă un alt adagiu indian antic; „Cunoașteți acest lucru prin care toate celelalte sunt cunoscute.”
În viața de zi cu zi, toți suntem ghidați de activitatea mentală, care se reînnoiește constant cu noi dorințe, dorințe, vise, temeri, obiceiuri și gânduri diverse. Acest nivel de conștientizare nu este inamicul creșterii spirituale, dar aproape toată activitatea mentală este irelevantă. Gândurile pozitive și gândurile negative joacă un rol enorm în cât de bine merge viața ta, dar ele nu îți afectează starea de conștientizare, care este singurul lucru pe care trebuie să te concentrezi dacă vrei să crești spiritual.
Cinci principii pentru calea spirituală
Există un depozit uriaș de scrieri spirituale din fiecare tradiție spirituală, orientală și occidentală, din care se poate distila modul în care cunoașterea în conștientizare crește. În scopuri practice, iată cinci principii pe care le poți aplica în propria ta cale, oricare ar fi ea și orice tradiție favorizezi.
1. Conștiința este temelia tuturor lucrurilor, sursa creației.
Deși există cuvinte diferite pentru sursa creației, totuși fiecare tradiție este de acord că sursa creației este conștientă. Această sursă se află în spatele scenei, am putea spune, și fiecare conștiință individuală (adică tu și eu) este încorporată în ea.
Aplicație practică: Pentru a crește spiritual, trebuie să te interesezi de conștiință, ceea ce înseamnă să pornești să-ți găsești sursa.
2. Calea spirituală trece dincolo de mintea gânditoare. Este transcendent.
Pentru a-ți găsi sursa, nu ți se cere să te gândești la drumul tău acolo, nici să-ți simți drumul sau să urmezi învățături obscure. Este necesar ceva mult mai simplu, cunoscut sub numele de conștientizare simplă. Când mintea ta este liniștită și odihnită, te vei simți centrat. Mintea gânditoare nu va fi distrasă, deranjată, copleșită sau stresată. Aceasta este o simplă conștientizare. De aici, există o mișcare către o conștientizare mai profundă.
Aplicație practică: În primul rând pentru aspirantul serios este meditația obișnuită, dar în viața modernă ar putea fi prea mult de cerut, având în vedere viteza și stresul la care suntem supuși cu toții. Dar îți poți face oricând timp în timpul zilei pentru a te concentra.
Găsiți un loc liniștit în care să fiți singur, respirați adânc de câteva ori și, cu ochii închiși, urmăriți-vă respirația. Acest exercițiu de centrare ar trebui făcut în mod regulat de mai multe ori pe zi pentru a învăța cum este să fii în conștientizare simplă. Cu practică, mintea ta va aluneca cu ușurință în această stare și va înceta să mai fii atât de dependentă de gândirea constantă.
3. Nivelurile mai profunde de conștientizare sunt adevăratul tău sine.
Simpla conștientizare este poarta de pornire către calea spirituală. Scopul căii este trezirea totală sau iluminarea, dar asta este departe pentru aproape toată lumea. Trebuie să existe pași pentru progres pe parcurs. Aceștia sunt pașii care te atrag către adevăratul tău sine. Îți atrage atenția în tăcere tot timpul, chiar și acum și, observând acest lucru, te apropii din ce în ce mai mult de sursa ta.
Aplicație practică: aveți deja o privire asupra adevăratului vostru sine tot timpul. Acestea sunt experiențe ale conștiinței superioare, deși este posibil să nu folosiți acest termen pentru ele. Astfel de experiențe sunt cunoscute în mod intim ca iubire, compasiune, empatie, frumusețe, adevăr, creativitate, perspicacitate și fericire. Observând aceste priviri, începi să-ți cunoști în mod direct adevăratul sine.
4. Valorile pe care le favorizați în viața de zi cu zi fie vă extind conștientizarea, fie o fac să se contracte.
O privire asupra adevăratului sine, sau a conștiinței superioare , vine la toată lumea. Dar pentru a crea de fapt o creștere spirituală, trebuie să le dedicați timp și atenție. Privirile trecătoare sunt ca niște experiențe de prag – trebuie să treci pragul pentru a transcende mintea activă de zi cu zi.
Aplicație practică: de fiecare dată când decideți să favorizați o privire asupra adevăratului sine, acordați-vă timp pentru a face trei lucruri, toate care apar „aici”:
- Observați experiența. Faceți o pauză și lăsați-l să se afunde. Nu vă grăbiți mental la următorul lucru. Creați un spațiu liniștit și lăsați acest moment de dragoste, frumusețe, compasiune, perspicacitate sau orice altă valoare mai înaltă să devină singurul vostru obiectiv pentru un moment.
- Valorificați experiența, savurați experiența. După o pauză, oferă recunoștință și apreciere pentru această privire. Nu trebuie să faci nimic verbal sau chiar cu un gând. Este suficient să-ți pui atenția asupra inimii tale și să creezi o legătură caldă cu ceea ce se întâmplă. Un zâmbet în inimă este suficient pentru a deschide o legătură cu adevăratul tău sine.
- Urmați unde vă duce experiența. În fiecare privire a adevăratului sine este un indiciu de beatitudine, bucurie și extaz. Acest indiciu, care poate fi puternic uneori, este directiv. Te trage să vrei mai mult. Deci „urmează-ți fericirea” înseamnă să-ți urmezi adevărul, chemarea, viața pe care trebuia să o trăiești. Fii încrezător că ai o astfel de viață, care este organizată de adevăratul tău sine, cu cât mergi mai mult pe calea pentru a ajunge la ea.
5. Inteligența creativă cunoaște, creează și guvernează totul.
Fluxul de mesaje tăcute de la adevăratul tău sine pare a fi intermitent și greu de urmărit. Greșelile se fac în viața fiecăruia; apar porniri false și eșecuri. Mintea gânditoare se oprește asupra suișurilor și coborâșurilor, sclipirilor de inspirație urmate de conflict și confuzie. Dar din perspectiva sinelui adevărat, inteligența creatoare este constantă și cunoaștere. Acesta organizează viața pe care trebuie să o trăiești.
Această schemă, cunoscută în sanscrită ca Dharma , devine clară cu cât te apropii mai mult de adevăratul tău sine. Nu există bannere pe cer pe care să le urmărești – în schimb există un flux de dorințe care te fac în mod natural să vrei să fii tu însuți. Deci calea spirituală este o cale a dorinței. Nu poți ajunge niciodată la un obiectiv decât dacă fiecare pas de-a lungul drumului este de dorit.
Aplicație practică : Ești în dharma ta când ceea ce faci în fiecare zi aduce împlinire. Lucrurile vin ușor. Te simți în mod natural în groove. Rezistența și opoziția fie nu sunt prezente, fie sunt ușor de îndepărtat. Se simte un sentiment de mulțumire interioară și ești sigur că viața ta are sens și scop.
Evident, nenumărați oameni nu experimentează aceste semne de creștere spirituală, dar alegerea este întotdeauna acolo pentru schimbare și transformare. Dharma este multe lucruri, dar la bază este o viziune a vieții de care te simți înălțat și împlinit. Urmărirea viziunii tale face ca creșterea spirituală să fie fericită. Calea dorinței se reduce la a merge către o mai mare fericire.https://chopra.com/