Putini oameni sunt constienti de gandurile care trec prin mintea lor. Asta inseamna ca cea mai mare parte din gandire este un proces automat.
Mintea este precum un copil mic, care accepta si ia de la sine orice vede si aude, fara judecata si fara a tine seama de consecinte. Daca iti lasi mintea sa se comporte in acest fel, si ii dai libertate deplina de a sari de la un gand la altul, iti pierzi libertatea.
Suntem inundati in mod constant cu ganduri, idei si informatii, venite prin intermediul celor cinci simturi, alte persoane, ziare sau TV. Aceste ganduri, idei si informatii penetreaza mintea, indiferent daca suntem sau nu constienti de acest proces.
Acest flux de ganduri ne afecteaza comportamentul si reactiile. El influenteaza modul in care gandim, preferintele noastre, ce ne place si nu ne place. De obicei, noi acceptam aceste ganduri in mod automat, permitandu-le sa ne modeleze viata. Acest lucru inseamna, de fapt, ca ne pierdem libertatea mentala.
Majoritatea oamenilor gandesc si cred ca gandurile lor provin de la ei, dar te-ai oprit vreodata si ai analizat daca gandurile, dorintele, ce-ti place si nu-ti place, sunt intr-adevar ale tale? Te-ai gandit ca poate ele au venit din exterior, de la alti oameni, iar tu le-ai acceptat inconstient in mintea ta?
Daca nu filtrezi gandurile care intra in mintea ta, te opresti de la a fi o persoana libera si te comporti si actionezi precum o marioneta, desi nimeni nu va admite asta.
Ai putea obiecta si spune ca gandurile care iti trec prin mine sunt ale tale, dar chiar sunt? Ai creat in mod deliberat si atent fiecare gand care a trecut prin mintea ta?
* De ce sa permiti ca influentele exterioare sa iti controleze mintea si viata?
* De ce sa permiti ca gandurile altor persoane sa iti controleze viata si mintea?
* Vrei sa iti eliberezi mintea sau preferi sa accepti opiniile si gandurile altor oameni?
Daca iti lasi mintea deschisa la fiecare gand care trece prin ea, iti pui viata in mainile altor oameni, si, fara a realiza asta, tu accepti gandurile lor si actionezi in conformitate cu ele.
Fiecare persoana este afectata diferit de ganduri externe. Ignoram anumite ganduri si idei, iar altele ne impulsioneaza sa actionam imediat. De obicei, gandurile referitoare la subiecte pe care le iubim, au mai multa putere asupra noastra decat altele, dar chiar si gandurile si ideile de care nu ne pasa, daca suntem expusi la ele in mod frecvent, patrund pana la urma in mintea subconstienta si ne afecteaza.
Toata lumea are dorinte, ambitii si vise pe care le intretinem din copilarie. Cu toate acestea, este posibil ca ele sa fie gandurile parintilor, ale profesorilor si prietenilor, care s-au adapostit in mintea lor si au fost purtate de-a lungul vietii.
Sunt aceste ganduri necesare? Avem nevoie de acest bagaj excesiv?
In scopul de a reduce puterea influentelor exterioare si a gandurilor asupra vietii tale, trebuie sa fii constient de gandurile si dorintele care patrund in mintea ta, si sa te intrebi, daca iti plac cu adevarat si daca esti dispus sa le accepti in viata ta.
Nu trebuie sa accepti toate gandurile care intra in mintea ta. Gandeste-te si descopera daca acesta este propriul tau gand sau al altcuiva. De asemenea, decide daca gandul este util pentru tine si daca este pentru binele tau sa-l urmezi. Acest lucru va duce la mai mult control asupra procesului tau de gandire. La inceput poate sa nu fie foarte usor, deoarece mintea ta se va revolta, probabil, impotriva acestei forme de control. Cu toate acestea, daca vrei sa fii stapanul mintii si al vietii tale, ar trebui sa nu lasi gandurile altor oameni sa-ti conduca viata, decat daca alegi in mod constient acest lucru.
Remez Sasson www.successconsciousness.com