Comunica-ti nevoile si implineste-ti viata
Una dintre functiile esentiale ale comunicarii este aceea de a ne putea exprima nevoile personale, dorintele si scopurile in raport cu ceilalti.
Deseori abilitatile reduse de comunicare interpersonala precum si caracterul introvertit al multora dintre noi ne impiedica sa comunicam clar gandurile pe care le avem, lucrurile pe care ni le dorim si de care avem nevoie.
Desi la prima vedere nu “doare” si nu lasa urme, lipsa unei comunicari interpersonale autentice si eficiente poate produce drame in existenta unui om.
Frustrarile si neimplinirile apar adesea si din incapacitatea noastra de a ne face intelesi, de a ne exprima coerent nevoile personale.
In spatele inabilitatii de a putea spune deschis ceea ce vrei se afla de multe ori sentimente confuze de jena, rusine, teama de respingere, dorinta de a-i multumi pe ceilalti, frica de dezamagire, etc.
Sa inveti sa comunici despre tine si nevoile tale la serviciu, acasa, printre prieteni, iti poate conferi nu numai satisfactia ca ai sanse mai mari de a obtine ceea ce ai nevoie, dar si statutul de membru al grupului care comunica transparent si este o persoana de incredere.
Ca sa inveti sa-ti comunici mai des si mai bine nevoile personale este necesar sa urmezi cativa pasi simpli in procesul de comunicare interpersonala:
-
Fii sincer.
Daca te obisnuiesti – fie din teama de a nu-i rani / dezamagi pe ceilalti, fie din frica de respingere sau pentru ca esti pur si simplu prea timid – sa ocolesti adevarul, sa imbraci realitatea in exprimari diplomatice si eufemisme, vei sfarsi prin a te minti pe tine insuti si in ceea ce priveste propriile nevoi.
Sigur, asta nu inseamna ca nu trebuie sa fii grijuliu cu sentimentele celor din jur, insa adevarul poate fi intotdeauna spus daca stii cum sa-l spui. Sinceritatea te ajuta sa fii mereu autentic si ii indeamna pe ceilalti sa aiba incredere in tine si sa te asculte.
-
Asculta nevoile celorlalti.
O metoda foarte simpla de a-ti face cunoscute propriile tale nevoi, de a le implini in raport cu ceilalti, este sa le dai lor sansa de a-ti vorbi despre propriile lor necesitati.
Daca un coleg are nevoie de ajutor, daca partenerul / partenera ta de viata are nevoie de mai mult sprijin din partea ta in momentele dificile, daca, seful are nevoie de implicare, daca parintii au nevoie sa isi consolideze relatia cu tine, da-le tuturor o sansa de a-ti face aceste lucruri cunoscute.
Ascultandu-i pe ceilalti vei putea in acelasi timp sa-ti analizezi propriile nevoi, sa le raportezi mai bine la cei din jur, sa afli de unde ai putea gasi resurse pentru ca nevoile tale sa fie satisfacute.
-
Nu santaja.
Procesul de comunicare interpersonala este in sine o suma de tranzactii, purtatoare de mesaje cu anumite semnificatii.
Atunci cand discuti despre nevoile tale si ale celorlalti, desi in substrat are loc o “negociere”, o tranzactie in care ambele parti contribuie mutual la satisfacerea unor nevoi personale, nu folosi acest pretext ca sa obligi, sa santajezi pentru ca nevoile tale sa fie satisfacute.
Sa acorzi suportul cuiva in a-si implini o nevoie il conditioneaza oricum pe celalalt la nivel psihologic sa iti ofere acelasi gen de sprijin, insa atunci cand e vorba de satisfacerea unor nevoi, la serviciu, intr-un cuplu care traieste impreuna, in familie, este bine ca latura tranzactionala a procesului sa nu iasa la iveala in mod direct.https://www.damaideparte.ro/