Fiecare dintre noi ne dorim schimbari in viata noastra. De orice natura. Motivatia este intotdeauna aceeasi: vrem mai mult, mai bine. Si este natural. Progresul defineste viata si atat timp cat singura constanta din Univers este schimbarea, depinde doar de noi in ce sens se produc transformarile.
Totusi, in momentul in care hotarasti sa preiei controlul si sa produci o anumita schimbare, pot interveni numeroase impedimente: iti dai seama ca n-ai resursele necesare, te afli la locul nepotrivit, n-ai varsta adecvata, n-ai experienta, n-ai timp sau esti prins intr-un angajament complicat.
Cred ca multi dintre noi constientizam faptul ca niciunul dintre motivele pentru care nu poti face un anumit lucru nu sunt definitive, ci doar pretexte pe care le cream ca sa evitam schimbarea (pe care, paradoxal, spunem ca ne-o dorim). Si atunci, care sunt cele 3 conditii fundamentale care stau la baza realizarii unei schimbari? Ce fel de procese interioare trebuie sa derulezi ca sa produci o transformare de calitate in viata ta?
In primul rand, schimbarea trebuie sa fie necesara sau cel putin dezirabila PENTRU TINE. Acesta este punctul de plecare. Nu este eficient sa doresti ceva in locul altei persoane sau pentru alta persoana. Nu pentru ca nu ar fi posibil sa schimbi un alt om, ci pentru ca nu este ecologic si nici de durata. Nevoia sau dorinta de schimbare trebuie sa porneasca din interior. Este personala. Asa cum se stie: „De cati psihologi este nevoie ca sa schimbi un bec? Numai de unul, dar becul trebuie sa-si doreasca cu adevarat sa se schimbe!”
In al doilea rand, trebuie sa iti doresti CU ADEVARAT sa faci o schimbare. Multi dintre noi spunem ca ne dorim sa inlocuim un obicei negativ cu un altul, dar in sinea noastra nu consideram ca e cu adevarat necesar sau ne-am acomodat suficient de mult cu vechiul obicei incat sa nu fim pregatiti renuntam la el. Adesea, cel mai bun motor pentru transformare este necesitatea. Cand ceva TREBUIE schimbat. De exemplu, suferinta poate fi un declansator puternic. La fel, si dorinta arzatoare este un stimulent foarte bun.
In al treilea rand, rezultatul dorit trebuie sa fie mai important si mai motivant decat eforturile pe care trebuie sa le faci ca sa ajungi la el. Daca tu nu percepi valoarea lucrului pe care il poti obtine prin transformare la un nivel suficient de inalt, s-ar putea sa ramai la primele 2 etape – este o nevoie personala, crezi ca ti-o doresti, insa nu te simti motivat cu adevarat. Cand valoarea atasata rezultatului final este fundamentala pentru noi, schimbarea se produce usor. Suntem dispusi sa avem rabdare, sa perseveram si astfel, trecem cu brio prin toate testele.
Iata ca iti poti intelege orice dorinta de schimbare pe baza acestor 3 conditii. Daca ai trecut cu sinceritate acest test, poti porni pe drumul dorit cu inima deschisa. Indiferent cu ce te vei intalni pe parcurs, poti fi sigur ca dorinta ta arzatoare si motivatia puternica te vor aduce acolo unde ti-ai propus.Sursa:Atractia succesului.ro