Descoperă-ți armonia interioară: Parapsihologul care te ajută să-ți găsești echilibrul

Convingeri limitative care nu te lasă să-ți trăiești viața din plin

540470_377422538984882_220790691_nConvingeri limitative avem cu toții. Însă puțini suntem conștienți că ele există. Și mai ales că au o influență extrem de mare asupra întregii noastre vieți. În momentul în care le descoperi, ți se schimbă toate perspectivele!

Paleta de convingeri limitative este extrem de largă. Dar avem câteva care predomină la noi în țară. Mai mult, ne limitează la maximum posibilitățile de dezvoltare personală și emoțională.

1. Este groaznic să fiu dezaprobat de cineva!

Nimic mai fals! Dacă o altă persoană are o părere diferită de mine, nu înseamnă că intrăm neapărat într-un conflict! Arta DEZBATERII, a negocierii, a argumentării, toate fac parte din jocul numit viață. A fi capabil să aduci argumente logice, să discuți în contradictoriu fără a te enerva, face diferența în ce privește calitatea vieții tale!

La noi, regimul autoritar, totalitar, nu accepta alte puncte de vedere. De unde și TIPARUL DISFUNCȚIONAL rulat azi de majoritatea românilor! Ceva de genul:

Nu ești de acord cu mine? Înseamnă că ești împotriva mea!

Un astfel de tipar îți LIMITEAZĂ dreptul la o opinie diferită. Te simți, oarecum, obligat să DISIMULEZI. Să minți sau măcar să te prefaci că ești de acord cu interlocutorul, pentru a evita conflictele! Un fel de cameleonism, sau mimetism. Partea negativă este că dacă îți spui SINCER părerea, ești considerat a fi un agresor! Fapt care duce la respingerea agresivă a ideilor sau opiniilor tale! Dreptul la opinie există doar teoretic! Frica de a nu fi judecat te împiedică să fii sincer. Sau cel puțin tu trăiești cu acest tip de convingeri limitative.

2. Este important ce cred alții despre mine!

De fapt,doar mi se pare că ar fi important!Pentru că dacă rulez convingeri limitative de genul acesta, voi înceta să mai trăiesc viața mea. Risc să devin un actor profesionist, neplătit, fără pauze, weekend-uri sau vacanțe. Să joc un rol DIFERIT de cel care sunt eu. Doar pentru a mă adapta la ceea ce CRED EU că vor ALȚII să vadă la mine! Tot la cameleonism duce și asta! Preocuparea mea de a fi pe placul ALTORA va fi continuă. Consumatoare a întregii mele energii. Oare merită? Mă îndoiesc! Și totuși, așa trăim. Așa am fost educați și îndrumați (de fapt dresați) . Încă din fragedă copilărie!

Grija de a nu supăra un adult care poate oricând să devină violent a devenit strategie de supraviețuire! Iar motorul din spatele ei este FRICA. O viață trăită în frică nu e tocmai ceea ce îți dorești! Mai ales dacă vrei să fii creativ, proactiv și fericit!

3. Dacă fac o greșeală, sunt un om inferior!

Frica de a nu greși face parte din modul în care orice dictatură te spală pe creier. Pedepsele corporale aplicate celor care greșesc, încă de la vârste fragede, lasă urme. Strategia de supraviețuire prioritară devine EVITAREA DURERII. Fapt care lasă la o parte normalitatea din CĂUTAREA PLĂCERII. Oamenii orientați spre evitarea durerii trăiesc cu sentimentul de TEAMĂ continuă. Rulează acele convingeri limitative care le spun că a greși este ceva rău. Sau că dacă greșesc, EI MERITĂ să fie pedepsiți!

Abuzurile li se par a fi lucruri normale, și fac deja parte din viața lor. Astfel că ele devin un TIPAR care se repetă în toate relațiile lor. Atât în familie, cu părinții, partenerul de viață sau copiii, cât și la slujbă, în relația cu șefii. Astfel că principala preocupare a celui care rulează acest tipar va fi evitarea greșelilor cu ORICE EFORT! Iar eforturile în acest sens vor fi inutile, și EPUIZANTE!

Resetarea acestui tipar e atât de necesară! Este diferența dintre o tensiune interioară continuă și o relaxare binemeritată.

4. Dacă nu reușesc să am succes, nu am valoare!

Efectul acestei convingeri limitative este că voi EVITA să mai încep ceva. Voi trece la acțiune concretă doar atunci când sunt ABSOLUT SIGUR că pot avea succes. Adică foarte rar! Așa că AMÂNAREA devine a doua mea natură! Teama de risc va fi absurdă, dusă la extrem. Voi trăi cu impresia că dacă greșesc, mă vor judeca alții. O greșeală mă va face inferior, și respins de ceilalți! Iar valoarea ma va scădea din acest motiv!

Întregul sistem de învățământ românesc este setat pe ÎNTĂRIREA acestei convingeri disfuncționale. Efectul e evident! Statistic, mai mult de jumătate din antreprenori sau lideri nu au terminat nici măcar liceul! Iar cei cu studii au fost elevi slabi sau mediocri. Pentru că au refuzat să preia tiparul disfuncțional bazat pe convingeri limitative de acest tip! Pentru ei, un eșec constituie doar o provocare, un imbold de a încerca iar și iar! Nu se opresc la primul obstacol, ci perseverează până reușesc! Fără să le pese de eșecul temporar, interpretat ca fiind o provocare sau o lecție pentru viitor.

5. Nu e bine să ai încredere în alte persoane!

Încrederea este motorul succesului! E practic imposibil să creezi, să construiești ceva fără o puternică încredere în tine, în forțele și capacitatea ta. Plus ajutorul venit din partea unei echipe de mentori, colaboratori, colegi de echipă, angajați sau specialiști independenți la care apelezi. Este încă una din cele mai periculoase convingeri limitativecare duc la eșec!

Normal că, de-a lungul vieții,poți fi înșelat, păcălit, trădat sau dezamăgit de persoanele în care ai avut, la un moment dat, încredere. Fiecare astfel de incident lasă o RANĂ EMOȚIONALĂ. Abilitatea ta de a ierta, de a ignora, de a trece peste aceste incidente, va face diferența în modul în care te vei purta pe viitor în situații similare.

Poți adopta o atitudine limitativă, disfuncționlă, de GENERALIZARE. Ceva de genul: Dacă m-a mușcat un câine, înseamnă că toți câinii mușcă! O logică aparent rațională, dar care de fapt e absurdă! Nu ai cum să judeci toți câinii prin prisma unuia singur care ți-a ieșit în cale întâmplător!

Sau poți alege să observi atent câinii, să-i studiezi, să te informezi când și de ce UNII dintre ei aleg să muște în anumite momente.

Odată înarmat cu aceste competențe sociale, vei redobândi încredere în tine și în abilitățile tale de a te feri doar atunci când este cazul! Frica generalizatăva fi înlocuită de încredere bazată pe cunoaștere! E singura metodă care funcționează! Altfel, riști să te izolezi de alții, doar din teama nejustificată de a nu fi rănit!

6. Trebuie să ajut pe toată lumea, ca să fiu apreciat!

Nimic mai fals! Lumea e plină de oameni care au nevoie de ajutor. Mai ales pentru că au ajuns într-un punct în care nu mai sunt capabili să se ajute singuri! Acești oameni nu mai pot fi ajutați prin mijloace obișnuite. Dorința ta, oarecum naturală, de a ajuta astfel de persoane le poate face mai mult rău! Fie și pentru simplul fapt că ajutorul tău alimentează și mai mult neajutorarea lor! Ca în metafora cu peștele și pescuitul! În loc să dai cuiva un pește, mai bine îl înveți să pescuiască! Ajutorul dat este astfel pe termen lung!

Însă dorința ta de a ajuta ORICE persoană care pare să aibă nevoie de ajutor este tot un tipar disfuncțional dobândit. Și adesea vei încerca să ajuți persoane care poate NU VOR să fie ajutate. Sau care au nevoie de alt tip de ajutor. Complet diferit de cel pe care îl poți oferi tu!

7. Dacă cer ajutorul cuiva, înseamnă că sunt o persoană slabă, sau am probleme!

Este cireașa de pe tort! Sau una dintre cele mai TOXICE convingeri limitative. Majoritatea celor care apelează la un psiholog ajung cu câțiva ani întârziere, uneori destul de târziu! Deoarece se tem să nu fie etichetați ca fiind slabi!

În același timp, constat că oamenii de succes, cei mai bine situați financiar, sunt tocmai cei dispuși să ceară, cel mai des, ajutorul altora! Am întâlnit nenumărate cazuri în care angajatorul le CEREA angajaților să rămână peste program! Fiind o OPȚIUNE, o alegere a lor, aceștia pot să îl refuze. Însă omul de afaceri nu are rețineri când e vorba SĂ CEARĂ. Mai ales dacă e dispus să și ofere ceva în schimb. Adesea, măcar o plată parțială a acelor ore suplimentare.

Abilitatea de A CERE AJUTORUL fără ezitare când ai nevoie de el face diferența! Cei care refuză să o facă rămân izolați. Și se confruntă SINGURI cu dificultățile. Care cel mai adesea îi copleșesc. Doar unii găsesc resursa de curaj pentru A CERE în mod repetat și insistent ceea ce le este necesar. Și de obicei primesc, mai devreme sau mai târziu, sprijinul solicitat.

Învinge una din cele mai des întâlnite convingeri limitative – a șaptea!

Persoanele slabe sunt cele care refuză să ceară! În timp ce oamenii puternici CER ajutorul. Apoi de regulă ÎL ȘI OBȚIN!

https://psihologdanielmois.ro/

0 Recenzii

Lasa o recenzie

Distribuie acest articol pe:

S-ar putea sa iti placa si:

Frecventa

“Tot mai mulți oameni încep să experimenteze la ora actuală o energie nouă, care coboară în densitatea conștiinței colective. Această energie agită spiritul și îl

Citeste articol »
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Programari sedinte

Programare in cabinet

Arata directii

Programare prin email

Scrie-ne un email

Programare la telefon

0740781121