Descoperă-ți armonia interioară: Parapsihologul care te ajută să-ți găsești echilibrul

Categorie:

Cum îți poți (re)dobândi încrederea în sine?

Un lucru este cert: toți oamenii au nevoie să creadă în ei înșiși. Atunci când crezi în tine te simți întregit, puternic și știi că tu, prin propriile tale forțe, poți da sens vieții tale – acel sens pe care TU alegi să-l dai. Atunci când crezi în tine te simți suficient de capabil să îți asumi responsabilitatea asupra vieții tale pe de-a-ntregul – devii un om asumat. Dacă alegi să îți întemeiezi o familie vei face asta nu pentru a-ți umple anumite goluri interioare, a dobândi o anumită siguranță și a da sens vieții tale, ci pentru că pur și simplu îți dorești acest lucru deși nu ai nevoie de el și pentru că viața ta se îmbogățește în acest fel chiar dacă sensul ei nu depinde de asta.

TraCredinta

 

Dacă alegi să te dedici carierei, o faci din pasiune și dorință vie, nu pentru a fugi de fricile și rănile tale emoționale, pentru că dedicarea într-un anumit domeniu nu ar trebui să-ți fie bandaj și nici scuză pentru neasumarea altor aspecte care fac parte din tine. Cariera precum și relațiile vin să ne desăvârșească fericirea, nu să ne definească cine suntem noi ca ființe umane.

Atunci când nu credem în noi vom avea tendința să ne direcționăm și să ne investim această energie în factori exteriori nouă, ca și cum ne-am agăța cu puterea credinței de altceva sau altcineva care să ne ajute să ne simțim din nou puternici și capabili.

Mulți oameni se simt neputincioși și blocați în propria viață și spun că dacă ar avea mai multă încredere în ei ar face schimbările pe care și le doresc de atâta timp. În loc să acționeze și să rupă acest cerc vicios undeva ori măcar să facă anumite shimbări la nivel mental și atitudinal, își repetă de ce nu pot să facă acele lucruri, confirmându-și astfel lipsa de încredere și întărindu-și neputința. Zi după zi își spun că nu sunt capabili, că nu merită, că e prea greu sau chiar imposibil, că nu au resursele necesare și, în acest mod, nu fac altceva decât să își înăbușe dorințele și visurile din fașă, să își frângă aripile de dinainte de a pleca în zborul după care tânjesc atât de mult în fiecare zi.

Încrederea în sine se dobândește prin acțiune. Atunci când faci un lucru și ai succes încrederea în tine crește pentru că ți-ai demonstrat că poți face acel lucru. Cu cât faci mai multe lucruri și ai mai multe succese, cu atât mai încrezător te simți.leo-the-lion-animal-cat-face-lion

Așa cum acțiunea îți amplifică încrederea, tot așa ai nevoie să ai încredere în tine pentru a acționa. Dacă te simți blocat într-un stadiu de contemplare, dacă îți este teamă să acționezi pentru că nu crezi că te vei descurca, poți începe schimbarea de la nivel mental, deoarece tot la nivel mental se află și blocajele noastre.

Pentru a acționa și a reuși ai nevoie să crezi că poți, însă pentru aceasta este nevoie să îți rescrii credințele limitative, felul în care te raportezi la tine însuți și la obstacolele din viața ta.

Nu există o rețetă magică prin care să dobândești încredere în tine pentru că acest lucru nu depinde neapărat de anumite „rețete” ci de conștientizare, nu depinde de factori exteriori ci mai degrabă în contact cu acești factori devii conștient de puterea ta interioară și începi să crezi în tine.

A avea încredere în tine înseamnă a crede că poți face față provocărilor vieții, a crede în abilitățile și capacitățile tale de a te adapta lumii în continuă schimbare, a crede că poți depăși situațiile dificile cu care te confrunți, a-ți asuma responsabilități.

Oamenii care nu au încredere în ei înșiși se simt cumva slabi, sunt temători și își imaginează că dacă ar dobândi această calitate esențială viața lor s-ar transforma în mod miraculos. Se imaginează făcând lucrurile pe care și le doresc cel mai mult însă pe care se tem să le facă și uneori transformă vizualizarea în reverie, uitând un factor cheie: acțiunea.

mountain-climber-trust1

Vizualizarea este o metodă foarte bună de potențare a încrederii în sine atâta timp cât nu rămâne doar la acest stadiu. De pildă, de multe ori sportivii sunt îndrumați să se vizualizeze câștigând competițiile la care participă, adică să își programeze mintea pentru succes și, astfel, ei nu se mai focalizează pe temerile lor și pe ce ar putea merge prost, ci pe succes și reușită, ceea ce deja le oferă o stare mai bună și se simt mai încrezători. Însă între momentul vizualizării și cel al reușitei ei fac ceva – acționează.

Un alt element important de la care poate începe schimbarea la nivel mental este dialogul tău interior.

Atunci când îți repeți „nu pot să fac asta”, „nu sunt suficient de bun, deștept, frumos, capabil…”, „nu mă voi descurca”, practic îți programezi mintea pentru eșec. Mintea ta îți va da ascultare și va face tot posibilul ca profețiile tale să se îndeplinească și tu să nu reușești.

Observă ce îți spui, cum îți vorbești, ce cuvinte îți adresezi, cât de des te cerți, te învinovățești, judeci și condamni. Observă pe ce te focalizezi – pe ce nu faci bine, pe defectele, slăbiciunile sau greșelile tale sau pe reușitele, calitățile, faptele cu care te mândrești? Mută-ți atenția de pe ce consideri tu că nu ar fi bine la tine pe aspectele cu care te mândrești, iar dacă te deranjează atât de mult slăbiciunile tale caută să lucrezi asupra lor ori să le depășești. De asemenea, pentru fiecare gând negativ pe care îl ai la adresa ta, găsește alte patru lucruri pozitive despre tine pe care să ți le spui.

gandirea-pozitiva1

Tu crezi că te simți neîncrezător pentru că…. „pur și simplu așa te simți” sau pentru că gândești într-un anume fel despre tine și îți tot repeți acele lucruri?

Poate că ai ajuns să crezi că ești într-un fel anume pentru că asta ți s-a tot spus de-a lungul anilor de către cei din jur.

Gândește-te la toate lucrurile negative pe care ți le spui, la toate etichetele și limitările pe care ți le impui. Poate crezi că nu ești suficient de bun, înalt, frumos, creativ, poate crezi că ești slab, lipsit de determinare, incapabil ș.a.m.d. Și acum identifică cine ți-a indus aceste idei, cine ți-a spus că ai fi așa? Atunci când îți repeți toate acestea, vocea cui o auzi, de fapt? Poate că încă din copilărie părinții, profesorii sau apropiații ți-au repetat că ai fi într-un fel sau altul și tu ai ajuns să crezi iar între timp ai și uitat că această voce care te demoralizează nu îți aparține.

Așadar, te percepi în continuare ca fiind neîncrezător sau slab când ceea ce trebuie să faci pentru a schimba aceste percepții este să îți schimbi felul în care gândești despre tine.

Dă-ți feedbackuri pozitive, fii mândru de realizările tale oricât de mărunte ar fi ele, adresează-ți cuvinte de încurajare și comportă-te cu tine ca și cum ai fi prietenul tău cel mai bun. Mă gândesc că dacă un prieten de-al tău ar avea o reușită l-ai felicita în loc să îi reproșezi de ce nu a făcut mai mult sau mai bine ori chiar să ignori acea realizare, și dacă ar avea un eșec l-ai încuraja nu i-ai spune cât de slab, nepriceput și bun de nimic este el.

De asemenea, de fiecare dată când depășești un obstacol, ai o reușită, un succes, o realizare, scrie-ți o scrisoare în care să notezi cum te-ai simțit, ce ai gândit, descrie procesul prin care ai făcut posibil acel succes, ce dificultăți ai întâmpinat, cum le-ai depășit, ce abilități, capacități, talente ai folosit, ce atitudine ai avut etc. Recitește acea scrisoare de fiecare dată când te simți slab, nevaloros sau când îți este teamă să faci ceva pentru a-ți aminti de puterea ta interioară și de calitățile tale.

gandire-pozitiva

Mergând pe aceeași idee, la sfârșitul fiecărei zile notează ce ai făcut bine în ziua respectivă și lucrurile cu care te mândrești. Fie că este vorba despre faptul că ai reacționat altfel decât o făceai până acum într-o situație stresantă, fie că ai reușit să îți conștientizezi și să îți gestionezi mai bine emoțiile, sau că ai făcut ceva ce îți doreai de mult timp.

Oamenii care nu au încredere în ei înșiși au tendința de a minimiza pozitivul și a se focaliza pe negativ. Dacă au o reușită își subestimează contribuția și spun că „oricine ar putea face asta” sau „am avut noroc” sau „a fost o întâmplare”. De asemenea au tendința de a căuta în exterior și a se focaliza pe acele situații sau întâmplări care să le confirme lipsa lor de valoare. Dacă au făcut cinci lucruri bune și unul greșit, vor acorda importanță acelui singur lucru greșit ignorându-le pe celelalte. Chiar și atunci când primesc feedback-uri pozitive de la alții de cele mai multe ori le trec cu vederea sau cred că sunt nesincere.

Dacă tu ai o părere proastă despre tine vei interpreta lucrurile și situațiile prin care treci în acord cu această viziune despre tine însuți. Dacă te simți nesigur sau lipsit de valoare vei lua la modul personal ceea ce alții spun sau fac. De exemplu, dacă șeful tău îți va da anumite sugestii prin care să îți îmbunătățești calitatea muncii, tu vei lua acest lucru la modul personal, te vei simți vinovat și rușinat, poate că vei începe să îți spui lucruri de genul: „bineînțeles că nu sunt în stare să fac nimic cum trebuie”, „nu sunt bun de nimic”, „sigur și-a făcut o părere proastă despre mine” ș.a.m.d. , în loc să privești lucrurile detașat și să iei feedback-ul respectiv ca pe ceea ce este- un simplu feedback, o modalitate prin care să devii mai conștient de aspectele pe care le poți îmbunătăți la tine.

Dacă tu ai încredere în tine foarte puține lucruri din exterior îți vor mai putea mișca echilibrul interior ori te vor mai putea face să te îndoiești de tine

A girl touches an advertising billboard in Shanghai, August 8, 2006.  CHINA OUT REUTERS/Stringer (CHINA) Also refer to: GF1DUCBBAAAB

La final aș vrea să îți mai spun ceva.

În fiecare zi întâlnesc oameni greu încercați de viață, oameni care au trecut prin cele mai dure momente, oameni care au depășit toate suferințele și au găsit puterea să meargă mai departe.Ei nici nu realizează cât de minunați sunt, cât de frumoși sunt în ciuda tuturor greutăților care i-au pus la încercare și câtă putere se ascunde în spatele neîncrederii pe care ei o au în ei înșiși.

Însă eu văd… și mă minunez cum de nu observă și ei că au razbit cu propriile lor forțe prin jungla existenței, că au găsit soluții la toate problemele și că au toate resursele necesare pentru a face față oricăror încercări le va mai aduce viața în cale.Presiunea la care au fost supuși i-a transformat în adevărate diamante care reflectă lumina, însă ei nu se văd așa. Poate și tu ești la fel – spui că nu ai încredere în tine, însă ai trecut deja prin atât de multe încercări și le-ai făcut față. Doar observă cât de mult drum ai parcurs până acum și bazează-te pe puterea ta interioară, pe înțelepciunea pe care ai dobândit-o și mergi hotărât înainte!

Ești astăzi aici, iar asta înseamnă că ești un învingător! Ai încredere în tine pentru că ai tot ceea ce-ți trebuie pentru a reuși!Sursa:https://astrodeva.wordpress.com/

0 Recenzii

Lasa o recenzie

Distribuie acest articol pe:

S-ar putea sa iti placa si:

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Programari sedinte

Programare in cabinet

Arata directii

Programare prin email

Scrie-ne un email

Programare la telefon

0740781121