Toți trecem prin momente cu grad ridicat de risc în comunicare. Cu partenerul de viață, un membru de familie, un partener de afaceri sau un prieten de suflet.
Fie că este vorba despre un comportament care ne deranjează la celălalt, o situație delicată care trebuie clarificată sau o alegere dificilă care trebuie discutată, comunicarea poate ridica provocări serioase dacă partenerii nu se află pe aceeași pagină sau la același nivel de maturitate emoțională.
Într-o situație tensionată în care nu toate cărțile sunt puse pe masă ori există puncte dureroase care trebuie atinse, de multe ori discuția partenerilor deviază, rănește, distruge sau îndepărtează. Asta în cazul în care hotărăsc să deschidă subiectul-problemă. În alte cazuri, cel puțin unul dintre parteneri alege calea tăcerii, sustrăgându-se subtil sau refuzând direct să comunice.
O discuție dificilă poate fi purtată într-un mod sănătos și constructiv de către doi oameni maturi emoțional, dispuși să lucreze cu ei înșiși și cu relația dintre ei. Trebuie să existe deschidere, interes, răbdare și angajament emoțional în egală măsură.
Vulnerabilitatea este necesară. Orgoliile și învinovățirile n-au ce căuta într-o discuție și așa dificilă.
Atât timp cât interesul sincer al amândurora este comunicarea deschisă și constructivă pentru a ajunge la cel mai bun rezultat posibil, până și cele mai dificile probleme vor fi scoase la iveală și dizolvate.
Înainte să deschizi un subiect sensibil sau foarte important pentru tine/voi, asigură-te întâi că și celălalt este pregătit și interesat să aveți o discuție.
Cea mai sănătoasă alegere este să îl întrebi dacă și când este disponibil să vorbiți despre situația care te/vă frământă. Dacă nu-și exprimă sub nicio formă dorința de a comunica, evită sau chiar refuză, nu insista. Cu siguranță nu vei obține prea multe de la persoana în cauză și chiar ai putea înrăutăți lucrurile. Ai răbdare până când situația se va mai detensiona și va fi și partenerul tău deschis.
Dacă timpul este o problemă și ești presat de împrejurări să clarifici lucrurile cât mai repede, iar celălalt nu este prezent/disponibil pentru a vorbi față în față, alege să comunici în scris ce simți și cum se văd lucrurile din perspectiva ta.
Lasă-i un mesaj sau un email în care îți exprimi clar, deschis și blând frământările, nevoile sau soluțiile (așa cum le vezi tu) pentru respectiva problema.
În felul acesta, îi poți lăsa celuilalt mai mult timp să se gândească în tihnă, fără să se simtă presat sau nevoit să dea un răspuns pe loc. Dacă se deschide și își exprimă interesul de a aprofunda discuția, puteți continua față în față.
Comunicarea deschisă și constructivă într-o relație importantă, indiferent de natura ei, este vitală.
Tăcerea întreținută continuu, acolo unde există aspecte care trebuie discutate sau trăiri care trebuie exprimate, nu face decât să înstrăineze. Așa cum spuneam într-un alt articol (citește-l aici), nici comunicarea excesivă cu siguranță nu este sănătoasă. Prea multe gânduri, prea multe discuții, prea multe emoții exprimate (fie ele pozitive sau negative), epuizează energia acelei relații.
Doi parteneri cu adevărat implicați în relația lor, maturi emoțional, orientați pe creșterea spirituală și centrați în propriul adevăr vor găsi întotdeauna punctele comune de comunicare și modalitățile potrivite de a scoate la suprafață tot ce este mai bun și mai frumos în ei.Sursa:https://www.atractiasuccesului.ro/