Descoperă-ți armonia interioară: Parapsihologul care te ajută să-ți găsești echilibrul

Cum să gestionezi vinovăția

Învățarea gestionării vinovăției și a sentimentelor noastre negative față de greșelile noastre poate fi o mare ușurare și o strategie psihologică pentru a crește, fără a ne sabota pe noi înșine.

Sentimentul de vinovăție este o consecință a remușcării pe care o putem simți atunci când rănim o persoană, fie printr-o infracțiune, fie fără intenția noastră.

La persoanele cu conștiință, acest sentiment funcționează indiferent dacă infracțiunea a fost comisă intenționat sau nu.

Vinovăția operează în ceea ce numim partea conștiinței umane, confruntându-ne și condamnându-ne pentru acțiuni, omisiuni sau , chiar, pentru gânduri care într-un fel se opun unui anumit cod de valori pe care deja le avem în minte.

Acesta devine cel mai bun indicator care ne arată realitatea că există modalități corecte de a face lucrurile și modalități incorecte, deoarece ne arată că am făcut ceva nepotrivit și ne conduce în plus la evaluarea a ceea ce simt ceilalți și a sferei acțiunile noastre.

Vinovăție și remușcare

În relațiile noastre interpersonale, lăsând deoparte tot ceea ce privește credințele și problemele de credință ale fiecăruia, luptăm intern împotriva ambelor sentimente ; încercând într-un fel să reparăm daunele produse, fie prin scuze sau recunoașterea greșelii noastre.

Ambele sentimente se supun chemării pe care ne face conștiința noastră, când am provocat în noi o coliziune între datoria de a fi a comportamentului pe care îl interiorizăm și ceea ce am făcut în realitate și ne mortifică.

Indiferent dacă suntem conștienți sau nu, în mintea noastră există o serie de îndrumări sau legi care ne guvernează comportamentul, pe care le-am putea numi foarte bine „cod etic”, care ar putea coincide sau nu cu codul moral al societății în care trăim.

Este esențial pentru bunăstarea noastră personală și a oamenilor din jurul nostru, să depășim acel sentiment de vinovăție și remușcările pe care le presupune, acceptând greșelile noastre și menținând intenția fermă de a nu le mai repeta.

De ce avem sentimente de vinovăție?

La noi toți există un tip de vinovăție pe care l-am putea numi „natural” , care se relevă atunci când încălcăm unele legi morale sau sociale. A ne simți rău în legătură cu acest tip de fapt implică faptul că modelele noastre morale de comportament funcționează bine.

În același mod, există un tip oarecum irațional de vinovăție sau remușcare, care nu se datorează motivelor dictate de logică ci anumitor credințe eronate; care au fost inculcate printr-o educație represivă și blamabilă.

Există oameni în care acest sentiment a fost dus la astfel de extreme încât simt remușcări și vinovăție pentru aproape orice; și îi urmărește peste tot ca și cum ar fi umbra lor.

Sentimentele de vinovăție și remușcările care îl însoțesc, la fel ca aproape toate comportamentele umane, reflectă în profunzime un obicei dobândit prin educația pe care o primim din primii ani ai copilăriei.

De ce remușcarea este dăunătoare?

Acest sentiment implică o serie de senzații negative , care se manifestă prin îngrijorare profundă și durere interioară intensă atunci când este prezentă.

Este una dintre consecințele derivate din vinovăție și apare din conștiința noastră, provocându-ne angoasă și neliniște care cresc încet în noi.

Cum să gestionezi vinovăția

Există câteva mecanisme pe care le poți pune în practică pentru a te ajuta să gestionezi vinovăția și să eviți consecințele acesteia.

  • Atât vinovăția, cât și remușcarea sunt emoții pe care trebuie să le acordăm valoarea lor justă , acesta fiind cel mai bun mod de a le simți cât mai puțin posibil.
  • Eliberarea de credințe absurde și obligații morale inutile ar merge, de asemenea, într-un drum lung.
  • Ce se întâmplă dacă ar trebui să ne simțim vinovați pentru asta este că nu suntem fericiți.
  • Este bine să acceptăm greșelile făcute, dar acest lucru nu implică faptul că ar trebui să ne torturăm pentru ele sau să le permitem să devină o povară emoțională care ne limitează.
  • Regretul este o emoție probabil imposibil de evitat, deoarece face parte din ceea ce numim „natura umană” . Dar ceea ce contează cu adevărat nu este să trăiești cu regret, ci să treci peste asta.

Cel mai bun lucru pe care îl putem face atunci când greșim este să încercăm să reparăm greșeala.

Este inutil să stai și să plângi peste laptele vărsat, deoarece nu îl va face să se întoarcă la pahar. Recunoașterea vinovăției și hotărârea noastră ar trebui să fie mai mult decât suficient.https://www.menteasombrosa.com/

0 Recenzii

Lasa o recenzie

Distribuie acest articol pe:

S-ar putea sa iti placa si:

Puterea Recunoștinței

Puterea Recunoștinței Puterea Recunoștinței.  Capacitatea de a fi recunoscător este o caracteristică a oamenilor fericiți. Oamenii cărora această capacitate le lipsește se vor concentra adeseori

Citeste articol »
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Programari sedinte

Programare in cabinet

Arata directii

Programare prin email

Scrie-ne un email

Programare la telefon

0740781121