Descoperă-ți armonia interioară: Parapsihologul care te ajută să-ți găsești echilibrul

Cum să renunți la ruminația trecutului

Cum să renunți la ruminația trecutului

Cum să renunți la ruminația trecutului

Cum să nu mai rumegi gânduri și să renunți la trecut

Cu toții avem experiențe la care ne este greu să renunțăm. Fie că te gândești obsesiv la o relație care nu a funcționat, revii la vechile certuri de familie sau te blochezi în momente de umilință din trecut, poți dezvolta un obicei de a rumina.

Ce este ruminația?

Ruminația este o formă nesănătoasă de auto-reflecție, în care te blochezi într-un ciclu de gândire negativă. În loc să te ajute să crești și să te cunoști mai bine, ruminația te face să retrăiești dificultățile trecute și să te chinui pentru ceea ce ai fi putut face altfel.

De ce avem gânduri repetitive?

Gândurile ruminative pot fi despre orice în viață, dar sunt adesea centrate pe lucruri care contează foarte mult pentru tine, cum ar fi relațiile, cariera sau modul în care te percep alții. Gândirea sănătoasă implică recunoașterea importanței acestor lucruri și toată lumea petrece măcar ceva timp gândindu-se la greșelile lor. Însă, ruminația obsesivă înseamnă să te chinui cu adevărat să lași lucrurile să treacă și să dedici multă atenție și energie gândurilor repetitive.

Costul ruminației

Ruminația are un cost ridicat. Cercetările arată că cei care ruminează au mai multe șanse să se confrunte cu probleme de sănătate mintală, cum ar fi anxietatea, depresia, abuzul de substanțe, PTSD și tulburările de alimentație.

De ce rumegăm?

Un motiv comun pentru ruminație este încercarea de a obține informații importante despre experiențele tale sau despre o problemă pe care ai avut-o. De asemenea, cei care au trecut prin traume fizice sau emoționale au tendința de a rumina asupra dificultăților pe care le întâmpină.

Cum să renunți la trecut

Stăruirea asupra greșelilor din trecut este o parte importantă a ruminației. Pentru unii, acest lucru implică retrăirea amintirilor dureroase în detalii vii. Pentru alții, înseamnă a analiza fiecare detaliu, încercând să își dea seama ce ar fi făcut lucrurile să meargă bine.

Deși este bine să înveți lecții din circumstanțele negative, ruminația te împiedică să mergi mai departe. Trecutul este trecut și nicio cantitate de ruminație nu poate schimba acest lucru. După ce ai înțeles ce s-a întâmplat și ai învățat lecțiile principale, este sănătos să lași acea experiență să treacă.

Gândirea excesivă

Gândirea excesivă este al doilea aspect al ruminației. Aceasta se poate concentra asupra trecutului sau viitorului și asupra greșelilor imaginare pe care nu le-ai făcut încă. Poți crede că planifici pentru a evita problemele, dar dacă îți petreci ore întregi simțindu-te anxios și stresat, ai trecut în ruminare autodistructivă.

Este vital să înveți cum să trăiești în prezent și să te bucuri de momentul actual.

Tehnici pentru a depăși Gândirea excesivă
  1. Practică mindfulness: Fii prezent în moment și conștient de gândurile tale fără a le judeca.
  2. Setează limite: Stabilește un timp limitat pentru a-ți analiza gândurile, apoi distrage-te cu o activitate plăcută.
  3. Jurnalul gândurilor: Scrie-ți gândurile într-un jurnal pentru a le organiza și a le elibera.
  4. Activități fizice: Exercițiile fizice ajută la reducerea stresului și îmbunătățirea stării de spirit.
  5. Tehnici de relaxare: Practică tehnici de relaxare, cum ar fi respirația profundă sau meditația.
  6. Caută suport: Vorbește cu un prieten de încredere sau cu un terapeut despre gândurile tale.
  7. Afirmatii:Aleg să las trecutul în urmă.Merit să trăiesc în prezent.Gândurile mele nu mă definesc.Mă eliberez de greșelile trecute.Sunt capabil să depășesc orice obstacol.Aleg să îmi îndrept atenția spre viitor.Fiecare zi este o nouă oportunitate.Gândirea mea este clară și pozitivă.Îmi accept trecutul și mă concentrez pe prezent.Mă înconjor de energie pozitivă și iubire.

Cu timp și efort, poți dezvolta modele de gândire mai productive, devenind mai concentrat, mai pozitiv și mai capabil să îmbrățișezi noi experiențe.Cu mult drag ,Simona!https://www.facebook.com/SimonaIgnaTerapeut

0 Recenzii

Lasa o recenzie

Distribuie acest articol pe:

S-ar putea sa iti placa si:

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Programari sedinte

Programare in cabinet

Arata directii

Programare prin email

Scrie-ne un email

Programare la telefon

0740781121