Cum să te eliberezi de ego
Cum să te eliberezi de ego-ul tău în 3 pași simpli
Dacă participați la orice fel de practică auto-reflexiva, cum ar fi yoga sau meditația, probabil că sunteți familiarizat cu conceptul de ego: acea voce mică din interiorul vostru, care este sursa atât de multă îngrijorare, anxietate și suferință. În timp ce această voce va fi mereu acolo, este posibil să o liniștiți, astfel încât să nu aibă un impact atât de mare asupra vieții tale. Primul pas pentru a face acest lucru este să înțelegeți exact ce este egoul și ce încearcă să vă învețe.
Ce este egoul?
Acum, nu vorbim de definiția freudiană a ego-ului – un fel de mediator între id (dorințe de bază) și supraego (dorințe idealiste). Ceea ce vorbim aici este ego-ul care te ține închis în propria ta lume mică, separat de momentul prezent.
Vezi, ego-ul obișnuia să aibă o slujbă importantă – ne face pe toți să ne entuziasmeze și să conștientizăm împrejurimile noastre în cazul în care un tigru cu dinți de sabie pândea după colț. În aceste zile nu ne confruntăm cu astfel de pericole atât de des. Dar ego-ul (lucru care este harnic) trebuie să se simtă angajat și important. Face acest lucru inspirând frică, auto-judecata și judecata celorlalți.
Cum apare egoul în viețile noastre.
Gândește-te la sursa oricăreia dintre anxietățile tale. O să pun pariu că multe dintre ele au de-a face cu proiecțiile viitoare (adică, „Dacă nu primesc această mărire, atunci…” sau „Dacă nu întâlnesc niciodată pe cineva…?” sau, chiar , „Ce voi purta la…?”). Dar iată secretul și asta m-a uluit când mi-am dat seama: viitorul nu există nicăieri decât în mintea ta.
Toate aceste evenimente viitoare pentru care ego-ul tău se îngrijorează? Ele nu există. Adică, poate nu vei primi acea promovare. Ce se întâmplă atunci? Ei bine, te vei descurca cu asta în momentul de față, așa cum te-ai confruntat întotdeauna cu orice dificultăți. A proiecta despre asta și a-ți face griji pentru ea este o risipă inutilă a energiei tale. Când te trezești proiectând, pune-ți următoarea întrebare: Pot face ceva în acest sens chiar acum? Dacă răspunsul este nu, atunci nu-ți mai face griji. Ascultă-ți respirația și permite-i să te aducă în acest moment. Fă ceva care să-ți aducă bucurie. Dacă răspunsul este da, atunci încetează să-ți faci griji și fii ocupat.
Același lucru este valabil și pentru trecut. Ego-ului iubește să ne țină prinși acolo – reluând răni vechi, greșeli percepute, regrete străvechi. La ce fac aceste obsesii? Probabil că ați învățat lecția și o aveți sau o veți aplica în deciziile viitoare. Ai făcut tot ce ai putut. Acum trece mai departe.
Ego-ul tău prosperă separându-te de moment și de alții care împărtășesc acest moment cu tine. Iată trei strategii care te pot ajuta să te eliberezi de ea:
1. Alege dragostea.
În cuvintele lui Gabrielle Bernstein , un vorbitor spiritual și motivațional, „Ori de câte ori ți-e frică, este dovada că ai întors spatele dragostei și ai ales să ai încredere în ego”. În filosofia ei, iubirea este singura emoție. Frica este o iluzie. De îndată ce ai un gând înfricoșător sau anxios, spune-ți (din nou, de la Gabrielle Bernstein): „Dragostea nu a creat acest gând și deci nu este real”.
Începe să-ți spui „Dacă dragostea nu a creat-o, nu este reală” și vezi dacă îți aduce o nouă perspectivă asupra situației tale. Este uimitor cum îți apar soluții dintr-o dată odată ce nu mai ești prins în bucla frică/anxietate.
2. Nu te plânge niciodată.
Negativitatea este sursa din care izvorăște dezgustul de sine, ura de sine și autosabotarea — iar ego-ul îi place, această separare autoimpusă. Provocați-vă să nu vă mai plângeți timp de o săptămână și vedeți ce se întâmplă. Ori de câte ori te surprinzi că devii negativ, încearcă să revii la recunoștință și vezi cum se deschide viața pentru tine. Dacă ai nevoie de mai multă motivație, pornește un fond pentru plângeri – de fiecare dată când te surprinzi că te plângi, aruncă un sfert (sau un dolar sau 20 de dolari, orice te ține la coadă) într-un borcan. Ego-ul dorește întotdeauna să se îmbunătățească în momentul actual. Nu te lăsa să te atragă pe acea cale. A respira. Găsiți ceva frumos.
3. Când toate celelalte eșuează, fii recunoscător.
Este greu să fii jos și afară, în timp ce te simți recunoscător. Puteți încerca sugestiile de mai sus și puteți constata că începeți să vă enervați. Începi să simți că toată munca de sine stătătoare și auto-reflecția este inutilă și ar trebui să fii capabil să simți, să spui și să mănânci, să gândești și să privești ceea ce îți place. Acest lucru este absolut normal. Acesta este egoul care se apără. Aruncă orice obstacol în calea ta. Scopul său principal, amintiți-vă, este de a menține separarea.
Toată această practică de dizolvare a ego-ului este ca o mare detoxifiere. Știi durerile de cap, poftele și proasta dispoziție care pot urma o noapte de răsfăț? Asta e detoxifierea ta ficatului. Mânia și neprihănirea pe care începi să le simți după ce ai început acest proces sunt același lucru. Și, la fel ca o mahmureală, tot ce poți face este să aștepți și să faci cele mai bune alegeri pe care le poți suporta.
Când furia lovește, apucă o bucată de hârtie și începe să notezi toate lucrurile pentru care ești recunoscător. Începe cu puțin și continuă să scrii. Soarele intră pe fereastră? Sau poate plouă și îți place ploaia. Poate că emisiunea ta preferată apare mai târziu. Poate că șosetele tale se potrivesc și asta te face fericit. Doar scrie-l. Acesta este un mic pas înapoi spre calea ta.
Lucrul asupra ta în acest fel poate fi epuizant, așa că nu simți că ai eșuat dacă ai un gând înfricoșător sau anxios. Lupta pentru perfecțiune este și o trăsătură a ego-ului. Așa că amintește-ți că fiecare respirație, fiecare moment, fiecare mișcare pe care o faci este destinația ta. Chiar dacă începi, știi că ai sosit deja.https://www.mindbodygreen.com/