Curățenie generală în suflet
Uneori, ne complacem în anume stări pentru că ni se pare că e mai simplu așa, iar schimbarea, chiar și una în bine, ne sperie. Iată cum poți face curățenie generală în inima ta urmând zece pași recomandați de psihologi. Îți trebuie puțină voință și dorință de a-ți depăși blazarea, de a ieși dintr-o anume zonă de confort sufletesc.
Descoperă-ți talentele
Nu în fiecare dintre noi zace un Mozart sau un Dali, dar sigur există un domeniu la care suntem mai buni decât alții, o activitate pe care o facem cu plăcere. Află care e hobby-ul tău, ce știi și poți să faci cu pasiune. E cea mai simplă cale de a simți că ai un rost pe lume, că mergi pe drumul cel bun.
Învață să pui punct
Problemele nerezolvate, cuvintele nerostite (dar pe care ai fi vrut să le rostești) și faptul că te agăți de situații despre care știi că nu duc nicăieri rod pe dinăuntru și nu-ți dau voie să deschizi etape noi, benefice în viață ta. Să ascunzi murdăria sub preș nu-i, pe termen lung, o idee bună. Așadar, du lucrurile până la capăt, chiar și atunci când capătul nu-ți este pe plac. Iar după ce ai zis „gata”, nu mai privi înapoi. Dacă era să fie bine, ar fi fost de la bun început.
Asumă-ți răspunderea
Dar nu ca politicienii, ajungând ca, până la urmă, să dai vina pe altcineva. Tot ce faci și spui are consecințe de care e bine să fii conștientă. Recunoaște când greșești, fie la serviciu, fie în relația de cuplu. Repară ce e de reparat și schimbă ce e de schimbat, pentru a contura un viitor mai bun. Nu aștepta ca schimbarea să vină întotdeauna de la cel de lângă tine.
Învață să te desprinzi
Nu toate relațiile sunt menite să dureze o viață. Câteodată, ne depășim în cadență și aspirații partenerii de drum sau ei ajung la concluzia că nu mai vor să pășească alaturi de noi. Să-ți încetinești ritmul din pricina lor sau să-i faci pe ei să-l încetinească funcționează la început, dar apoi creează frustrări de ambele părți. Spune adio la timp și ai toate șansele să rămâi numai cu amintiri frumoase.
Scapă de balast
Balast înseamnă, în acest caz, orice obiect, apucătură sau simțire care nu-ți mai e de folos, dar la care continui să te raportezi din inerție, de rușine, de ochii lumii. Fii sinceră cu tine și eliberează-te de lucrurile de care nu mai ai nevoie sau în care nu mai crezi, fie că e vorba de-o haină veche sau de-o iubire neîmpărtășită.
Confruntă-ți demonii interiori
Țoață lumea greșește sau ajunge să regrete decizii din trecut, dar nereușitele nu trebuie să ne bântuie la nesfârșit – oricum, trecutul nu-l putem schimba. Schimbă-ți percepția și nu mai contabiliza eșecurile, că nimeni nu-i perfect. Ai tras învățăminte, mai mult ca sigur, din tot ce ai făcut rău sau prost, sunt experiențe de viață care te-au făcut să crești.
Acceptă schimbarea
Între prudență și teamă e o fină linie de demarcație. Asta înseamnă că, în viață, nu trebuie să te arunci cu capul înainte, dar nici să rămâi blocată într-o continuă expectativă. Deși schimbările pot fi înspăimântătoare, ele sunt singura cale prin care evoluăm spiritual, social, pe toate planurile. Rezistența la schimbare îți dă falsa impresie că, dacă stai pe loc, deții controlul. Dimpotrivă, ori de câte ori nu alegi tu, aleg alții pentru tine.
Temperează-ți nerăbdarea
Cele mai mari frustrări se nasc din dorința de a avea totul aici și acum: bani, recunoaștere, dragoste. Lecția răbdării e una grea, dar, odată învățată, te va face mult mai puternică. Nu te enerva și nu alerga niciodată, nici după autobuz, nici după un om care fuge de tine. Până la urma, va veni alta mașină în statie, iar cei care te iubesc cu adevărat vor păși agale, la stânga și la dreapta ta.
Iubește-te și poartă-ți de grijă
De ce oare, ori de câte ori suferă, unii ar fuma pachete întregi de țigări ori și-ar îneca necazul în alcool? Răul făcut de alții l-ar răsplăti cu un alt rău, făcut lor înșile, când instinctul de conservare (dacă nu alte principii mai mărețe) ar trebui să ne învețe să avem grijă în primul rând de trupul și de sufletul nostru. Stă în puterea ta să-ți iubești corpul, să-l răsfeți, să-l hrănești sănătos, pentru a ține bolile la distanță. Iar sufletul, cu siguranță, va avea și el de câștigat.
Nu privi la drobul de sare
„Suntem în afara oricărui pericol de a fi nemuritori” îmi spune o prietenă și mă face să zâmbesc, de fiecare dată când îmi fac gânduri negre, doar așa, contemplând inevitabilul. Când ai tendința să te perpelești de grija unor posibile întâmplări rele din viitor, psihologii te sfătuiesc să-ți retragi atenția de la propria persoană și să-ți ocupi timpul ajutând pe cineva în necaz, fie și cu un sfat. Faptele bune ne fac să ne simțim utili și risipesc temerile absurde.https://www.femeia.ro/