5
(1)

Omul este un sistem în care toate componentele sale sunt interdependente.

În momentul când te simți trist ți se schimbă ritmul respirației, chiar și componența chimică a sângelui. O emoție negativă îndelungată este în stare să modifice procesele biochimice din organism, să stimuleze în exces sistemul nervos și să influențeze activitatea organelor interne, ducând chiar și până la apariția diferitor boli.

Psihicul uman este un instrument foarte fragil, care reacționează diferit la mediul extern. Aceste reacții depind de condițiile în care persoana s-a născut și a crescut, de circumstanțele din prezent și de planurile pentru viitor.

Fiecare din noi și-a construit o anumită imagine a lumii și a sinelui. Când aceste imagini din cap nu coincid cu realitatea, sunt în disonanță, apare conflictul.

Oamenii de știință din prezent spun că acest conflict nu duce spre nevroză, ci spre disfuncții organice. Ca rezulat a nesoluționării conflictului apar excitații nervoase dăunătoare, care provoacă anumite boli.

În cazul furiei, fricii pot apărea boli cardio-vasculare, ulcer la stomac.  În cazul pasivități îndelungate, stării de ”renunțare”, lipsei de emoții pot apărea cancer, depresie, scleroză multiplă.

Toată experiența pe care o acumulăm de-a lungul vieții ne influențează la nivel de subconștient comportamentul și întreg organismul. Prin urmare, pentru a avea loc schimbări în structura organismului, este nevoie de timp.

Unii pacienți se dezamăgesc în psihoterapie anume din acest motiv. Ei au impresia că dacă au achitat petru o ședință, rezultatele trebuie să apară imediat. Dar rezultate există. Eu observ pacientul înainte de terapie și compar aceste observații după terapie –  se schimbă până și expresia feței.

Dacă ai fixată atenția pe lucruri negative – fă ceva pentru a schimba asta! Mută-ți atenția pe alte lucruri. Dacă simți că nu poți să faci față singur, atunci adresează-te după ajutor unui specialist.

Doar nu îți vindeci singur dinții, de ce atunci să tratezi iresponsabil un lucru atât de important precum psihicul tău? https://psihologiadeazi.ro/

Media 5 / 5. Numărul voturilor: 1

Nu există voturi până acum! Fii primul care evaluează această postare.