Descoperă-ți armonia interioară: Parapsihologul care te ajută să-ți găsești echilibrul

Anul Tigrului de Apă 2022,Previziune Astrologică Intuitivă pentru Anul 2022,munte

Categorie:

De ce e greu sa fii fericit

Extras din „Capcana fericirii” de Dr. Russ Harris 

Pentru a raspunde la aceasta intrebare trebuie sa calatorim inapoi, in timp. Mintea omului modern, cu a sa uimitoare capacitate de a analiza, planifica, crea si comunica, s-a dezvoltat pe larg in ultima suta de mii de ani, de cand specia noastra, Homo Sapiens a aparut pentru prima data pe planeta.

Dar mintile noastre nu au evoluat doar pentru a ne face pe noi sa ne simtim bine astfel incat sa fim in stare sa spunem glume, sa scriem cantecele si sa spunem „Te iubesc!”

Mintile noastre au evoluat pentru a ne ajuta sa supravietuim intr-o lume de pericole. Imagineaza-ti ca esti o fiinta umana timpurie si esti un vanator strangator. Care sunt nevoile tale esentiale pentru a supravietui si pentru reproducere?

Iata patru dintre ele: hrana, apa, adapost si s3x, dar nici una dintre acestea nu mai inseamna nimic daca esti mort. Asa ca, prioritatea numarul unu a mintii umane primitive a fost ca caute orice te-ar putea rani si asta ca sa poata evita acest lucru.

In esenta, mintea primitiva a fost un mecanism de tip  „nu te lasa ucis”  si s-a dovedit a fi extrem de util. Cu cat stramosii nostri au anticipat mai bine pentru a evita pericolul, cu atat au trait mai mult si au avut mai multi copii. Cu fiecare generatie, mintea umana a devenit mai pregatita pentru a prezice si pentru a evita pericolul. 

Si acum, dupa o suta de mii de ani de evolutie, mintea umana este inca in cautarea necazurilor. Evalueaza si judeca aproape tot ce experimentam: E bine sau e rau? Sigur sau periculos? Ma ajuta sau ma raneste?In aceste zile, totusi, mintea nu se mai refera la fiarele padurii. In schimb pericolele sunt: pierderea slujbei, respingerea, o amenda pentru viteza, incapacitatea de plata a facturilor, rusinea de a fi umiliti, ranirea celor dragi, cancerul, sau alte o mie si unu de motive.

Rezultatul este ca petrecem o multime de timp facandu-ne griji legat de toate acestea si fara neaparat ca ele sa se intample. Inca un lucru esential al supravietuirii este apartenenta la un grup. Daca tribul tau te alunga, nu va trece mult pana cand lupii te vor gasi. Asadar, cum te protejeaza mintea de alungare? Prin comparatia cu alti membri ai tribului. Ma potrivesc? Fac ce trebuie? Sunt util? Sunt la fel de bun precum ceilalti? Fac ceva ce ar putea sa ma dea afara?Va suna cunoscut? Mintea zilelor noastre continua sa ne avertizeze legat de inlaturare si ne compara cu ceilalti mereu. Nu e de mirare ca ne petrecem mult timp facandu-ne griji daca oamenii ne plac sau nu. Nu e de mirare ca mereu cautam cai sa ne crestem sau sa ne punem jos pentru ca nu ne potrivim.

Acum o suta de mii  de ani aveam doar cativa membri de trib cu care sa ne comparam. Dar in aceste zile putem deschide orice ziar sau revista, putem da drumul la televizor, la radio si aflam instantaneu ca exista o multime de oameni care sunt mai destepti, mai bogati, mai inalti, mai subtiri, mai sexi, mai solizi, mai puternici, mai frumosi, mai faimosi sau mai admirati decat suntem noi. Care este calea cea mai rapida sa duci in depresie o adolescenta? Arata-i o revista de moda! Cand se va compara cu toate cele de acolo coafate, cu adaos de colagen, modificate digital, supermodele, e garantat ca ea se va simti inferioara si neatractiva.

Iar restul dintre noi nu suntem cu  mult diferiti. Multumita evolutiei, mintile noastre sunt acum atat de sofisticate incat pot sa viseze fantezist la o persoana care si-ar dori sa fie si apoi sa o compare cu sinele real. Ce se intampla dupa asta? Intotdeauna sfarsim simtindu-ne insuficienti de buni.

Acum, pentru orice persoana din Epoca de Piatra cu ambitie, regula generala a succesului este: mai mult si mai bun. Cu cat armele sunt mai sofisticate (si cu  cat mai multe), cu atat mai multa hrana vei putea vana. Cu cat acumulezi mai multa hrana cu atat cresc sansele sa supravietuiesti vremurilor de restriste. Cu cat e mai puternic adapostul, cu atat mai bine te poti apara de vreme si animale.

Cu cat mai multi copii vei avea, cu atat mai mari sansele ca unul dintre ei sa supravietuiasca pana la maturitate. Nu e de mirare apoi ca mintea noasstra moderna cauta continuu mai mult: mai multi bani, mai mult status, mai multa iubire, mai multa satisfactie de la slujba, o masina mai noua, un corp care sa arate mai tanar, un partener care sa arate mai tanar, o casa mai mare. Si daca avem succes, daca noi chiar obtinem mai multi bani, o masina mai noua, ori o slujba mai buna suntem satisfacuti pentru o perioada. Dar, mai devreme sau mai tarziu (de obicei mai devreme), noi sfarsim prin a ne dori mai mult. 

De aceea, evolutia ne-a format mintile in asa mod incat, inevitabil suntem destinati suferintei psihologice: sa comparam, sa ne autocriticam, sa ne concentram pe ce ne lipseste, sa fim nemultumiti de ce avem, si sa ne imaginam tot felul de scenarii infricosatoare, majoritatea dintre ele neintamplandu-se niciodata.Nu e de mirare ca oamenii gasesc ca e greu sa fie fericiti! https://www.astrocafe.ro/

0 Recenzii

Lasa o recenzie

Distribuie acest articol pe:

S-ar putea sa iti placa si:

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Programari sedinte

Programare in cabinet

Arata directii

Programare prin email

Scrie-ne un email

Programare la telefon

0740781121