FRICA, la fel ca oricare alta stare emotionala, are drept sursa gandirea. Ceea ce in tine trezeste frica poate lasa pe altcineva complet diferit. Este evident ca unele persoane sunt mai curajoase decat altele. Unii oameni reusesc sa-si domine teama.
Daca sare la tine un caine mare, vei simti o anumita frica pentru ca recunosti pericolul. Frica, pentru tine, este reala. Dimpotriva, altii, in aceeasi imprejurare, vor reactiona complet diferit pentru ca traiesc mereu in armonie cu animalele.
Astfel, de la primul salt al cainelui sunt convinsi ca el nu vrea sa le faca rau. Este felul lui de a se distra: ca si omul, are manifestari diferite pentru a-si exprima bucuria si dragostea.
Cel mai important este sa devii constient de teama ta, ca sa-ti dai seama daca este sau nu reala. Daca, in momentul in care ti-e frica, exista pericol real pentru corpul tau fizic, e foarte normal sa traiesti o asemenea emotie. Corpul tau stie cata adrenalina trebuie sa-ti furnizeze ca sa faci fata situatiei.
In prezent, in lumea in care traim exista mult mai multe frici imaginare decat reale.
Aminteste-ti evenimentele din ultimile cateva luni. De cate ori ti s-a intamplat sa simti o teama reala, cand viata ti-a fost int-adevar pusa in pericol?
Toate celelalte manifestari ale fricii vin, pur si simplu, din gandirea ta. Cand o anumita teama apare frecvent, probabil ca ne-a fost imprimata de parinti din frageda copilarie sau chiar inainte de nastere.
Copilul primeste si accepta notiunile de teama ca urmare a grijii exagerate pe care o au parintii fata de el (teama sa nu cada copilul, sa nu raceasca, sa nu fie bolnav). Ei cred ca teama este ceva normal…dar, la om, ea nu este normala, este mai curand obisnuita.
Omul prin gandirea sa, da nastere unei imagini in lumea invizibila, imagine numita ”elemental”. Cu cat ii dai mai multa energie, cu atat puterea lui creste. Eventual, se materializeaza si devine realitate vizibila.
Aceasta, cu siguranta, te va ajuta sa intelegi cum se face ca un individ care se teme sa nu fie jefuit este in cele din urma jefuit si o tanara care se teme de viol este intr-adevar violata. Totul se concretizeaza in mod inconstient. Cu cat ti-e mai frica, cu atat sansele devin mai mari ca aceasta frica sa se materializeze. Daca devii mai constient, asta te ajuta sa o stapanesti, dar sarcina ta e mult mai dificila daca esti dominat de o teama inconstienta. Invatand sa devii mai constient, facand exercitii de dragoste, de luare de cunoastere a propriei persoane, o parte din fricile tale inconstiente vor urca la suprafata. Invatand sa le cunosti, vei putea sa le stapanesti mai bine.
Sentimentul de frica este atat de subtil, incat el da nastere la noi frici care se infiltreaza in mod treptat, devenind fobii.
Persoanele cele mai susceptibile de a trai sentimente de frica sunt cele ai caror parinti erau nesiguri si anxiosi si nu puteau face fata propriilor probleme. Aceasta ii determina pe parinti sa acorde o grija exagerata fricilor traite de copiii lor.
Potrivit cercetarilor efectuate in domeniu, se spune ca femeile sufera de mult mai multe frici si fobii decat barbatii.
O frica devine fobie – adica o teama cronica – in momentul in care se produc schimbari importante in viata.
Ordinea acestor schimbari pentru un individ oarecare ar fi aceasta: inceperea scolii, adolescenta, varsta adulta, casatoria, nasterea copiilor, moartea sotului/sotiei sau divortul.
Acestea sunt momente critice in care teama cuiva se poate accentua, devenind fobie.
O metoda foarte buna de a face fata unui sentiment de frica este sa intreprinzi o actiune impotriva ei; sa faci ceva ca si cum frica n-ar exista. E bine sa incepi cu mici victorii cotidiene.
Cel care se teme de inaltime trebuie sa se aventureze pe inaltimi. Cel care se teme de animale trebuie sa se apropie de ele, alegand la inceput unul mai mic si mai bland. Oricat de nesemnificative ar parea la inceput victoriile tale, trebuie sa te feliciti. Orice incercare de a invinge frica prin ratiune este sortita esecului. Nu ratiunea este solutia, ci actiunea.
Exprimarea fricii ne ajuta sa o acceptam si sa o stapanim mai usor.
De indata ce simti ca ti-e frica de ceva, observa ce ai de pierdut sau de castigat daca te lasi condus de ea. Cand constati ca ai mai mult de castigat decat de pierdut, inceteaza sa-i mai rezisti. Daca dimpotriva, ai mai mult de pierdut, stai putin sa reflectezi inainte de a te lansa in vreo actiune.
De cate ori in viata nu ti-ai moderat faptele si vorbele fiindca ti-a fost mult prea frica?
Acceptandu-ti si marturisind-ti frica sau dorind sa o stapanesti, vei avea de castigat lucruri extraordinare.Sursa:https://luminasufletuluitau.wordpress.com/