Dependența emoțională se poate transforma într-o problemă gravă. Dacă viața ta se învârte în jurul altei persoane, dacă nu mai ai loc pentru tine însuți, este timpul să rupi aceste lanțuri invizibile.
Dependența emoțională poate provoca multă suferință. Ironic, nu? Uneori ceva atât de minunat precum dragostea pe care o porți unei persoane poate deveni un chin groaznic.
Codependența se manifestă atunci când atașamentul de persoana iubită se transformă într-o legătură nesănătoasă. Poate încă nu îți dai seama că niciun om nu este „al tău” cu adevărat, deoarece încă de mic îți este insuflat simțul proprietății. Astfel, ajuns la maturitate și fiind într-o relațiede dragoste, simți că aparții partenerului tău, iar el îți aparține ție.Aceasta este o concepție dăunătoare la care este necesar să renunți.
Dependența emoțională: când dragostea doare
În orice cuplu, în orice relație dintre două persoane apar conflicte. Acesta este un lucru normal și benefic, deoarece ne ajută să ne maturizăm împreună.
Însă atunci când partenerul devine centrul universului tău, când dezvolți un tip de dependență care te împiedică să duci o viață normală, poți considera că ai o problemă.
Într-o relație, ambii indivizi trebuie să ia decizia de a-și împărți viața și dragostea unul cu celălalt, de a se respecta reciproc și trebuie să conștientizeze un lucru important: conviețuirea nu înseamnă codependență. Este necesar ca cei doi să își ofere unul altuia un spațiu personal, iar dacă relația nu va funcționa, totul va fi bine până la urmă.
Nu poți depinde niciodată de o altă persoană – trebuie să te bazezi numai pe tine. A-ți pune viața în mâinile altcuiva este ca și cum te-ai sinucide. Tocmai de aceea este important să recunoști caracteristicile oamenilor care suferă de dependență emoțională:
- Stima de sine a unei astfel de persoane depinde de ceea ce îi spune sau nu îi spune partenerul său.
- Își asumă responsabilități care depășesc cerințele normale într-o relație de cuplu, în dorința de a satisface toate nevoile partenerului.
- Nu există niște limite bine stabilite în relația sa cu partenerul.
- Nu își contrazice niciodată partenerul de teama de a nu fi respins/ă.
- Atunci când încheie o relație, începe imediat una nouă.
Dacă simți că te identifici cu unele dintre aceste aspecte, ai suferit la un moment dat sau suferi chiar acum de dependență emoțională.
Rupe lanțurile care te țin legat de o altă persoană
Știi sau îți poți imagina senzația aceea când apuci bine o sfoară ca să nu îți alunece din palme? Dacă o scapi din mână, durerea și groaza pe care le resimți se aseamănă cu suferința pe care tu singur ți-o provoci acum!
Același lucru se întâmplă și în mintea ta. Te-ai legat de cineva într-o relație care nu îți aduce niciun beneficiu. Nu este ușor să dai drumul la acea sfoară invizibilă, deoarece uneori ești un pic masochist și preferi să înduri durerea cumplită pe care o simți când te ții strâns de ea.
Dacă nu ești sigur ce ar trebui să faci, dacă să-i dai drumul acelei persoane sau nu, sau dacă știi că trebuie să renunți, dar nu te simți pregătit sau capabil, a venit momentul să îți faci curaj și să iei această decizie chiar acum.
Sentimentul de eliberare care te va cuprinde este de nedescris. Îți vei umple sufletul de pace. Vei vedea cum toate temerile, nesiguranța și stima de sine scăzută se evaporă în fața ochilor tăi.
Dar… vei fi fericit? A-ți regăsi libertatea este un lucru extraordinar, dar nu este neapărat o situație fericită la început, pentru că doare. Chiar și așa, nu-ți poți permite să continui să trăiești la nesfârșit în grija persoanei respective, trebuie să te eliberezi. Tu ești cel care ține strâns acea durere inutilă, nimeni nu te obligă să o faci, este numai alegerea ta.
Da, este greu să faci acest pas, drept pentru care poți să ceri ajutorul cuiva dacă nu te simți capabil. Fără un sprijin din exterior, este posibil să nu îți găsești niciodată curajul de unul singur.
Cum ai ajuns în această situație? Există un anumit eveniment din trecutul tău care poate justifica teama de a pierde pe cineva? Te simți copleșit de dragoste?
Uneori dragostea poate fi ca un drog. Este normal să te gândești la partenerul tău și să îți dorești să fii mereu cu el, dar dependența emoțională este dăunătoare și umilitoare.
Iar dacă pleci? Probabil vei căuta imediat un înlocuitor. Aceasta este o problemă gravă, deoarece dovedește că nu poți să stai singur! Ai nevoie de acest drog care îți dă o stare de bine, chiar dacă trebuie să te înjosești pentru a face rost de el.
Cere ajutor, vorbește despre ceea ce ți se întâmplă și deschide ochii în fața realității. Te va durea, vei suferi (dar oare nu sufereai deja?) și vei simți că nu mai ești tu însuți. Dar este important să înveți să fii singur, să te împaci cu singurătatea. Nu trebuie să te simți nesigur și singur pe lume. Tu îți ești cel mai bun tovarăș.
Sursa:https://dozadesanatate.ro