Despre binele si raul din fiinta umana

5
(2)

Bunatatea si rautatea, raiul si iadul exista in fiecare dintre noi, iar ele sunt create si mentinute prin gandurile si actiunile noastre. 

Da, un om poate alege sa fie bun hranind constient ganduri si actiuni pozitive. La fel, omul rau este cel care alege ca in dialogul lui interior sa aiba ganduri care conduc la distrugere, furie, ura, gelozie, invidie.

Pasul urmator este sa puna in practica, tot prin actiuni constiente, comportamente si actiuni care izvorasc din gandurile pe care le are. Este usor pentru un om sa devina rau. Poate in familia in care a crescut a vazut modele ale raului – agresivitate, furie, abuz, astfel ca a ajuns sa le copieze, poate a trebuit sa faca fata rautatii altora si si-a construit mecanisme de aparare, poate a observat ca prin agresivitate si rautate poate sa ii domine pe altii si sa-si atinga obiectivele in viata. 

In fiecare om exista un simt al binelui si raului, iar in constient sau in inconstient tine un fel inventar al gandurilor si faptelor sale. Daca are ganduri negative sau recurge la comportamente si actiuni rele, imaginea de sine a omului este afectata. Insa, cum nu ne place sa credem despre noi insine ca suntem rai, ajungem sa ne mintim, sa ne autoiluzionam ca de fapt suntem buni si traim intr-un conflict intrapsihic. Cu fiecare actiune sau gand negativ, ne indepartam din ce in ce mai mult de noi insine, amortim cumva in interior si traim intr-o iluzie permanenta. 

Ce face omul rau?

Neaga adevarul, se preface, isi pune masca bunatatii si se straduieste din rasputeri sa ii convinga pe altii ca de fapt el este bun, prin manipulare si inselaciune. Afiseaza in exterior bunatate si calm in speranta ca nimeni nu-si va da seama de raul care salasluieste in el. „Cuvintele ‘imagine’, ‘aparenta’ si ‘din afara’ sunt cruciale pentru a intelege moralitatea celor rai. Desi pare sa le lipseasca orice motivatie de a fi buni, ei doresc intens sa apara ca fiind buni. ‘Bunatatea’ lor se afla doar la nivel de pretentie. Este, in fapt, o minciuna. 

Minciuna nu este destinata atat de mult sa-i amageasca pe ceilalti, cat amagirii de sine. Ei nu pot sau nu vor tolera durerea unor reprosuri aduse lor. Eticheta dupa care isi conduc viata este mentinuta ca o oglinda in care sa-si vada reflectata o imagine corecta. Totusi, autoamagirea n-ar fi necesara daca cei rai n-ar fi constienti de bine si de rau. Mintim doar atunci cand incercam sa acoperim ceva despre care stim ca este ilicit.” M. Scott Peck – Psihologia minciunii

Avem de-a face de multe ori in viata cu oameni rai. Sigur, rautatea umana imbraca diferite forme si are diferite grade. Sunt oameni rai care inca au o constiinta si ca atare pot deveni buni, precum sunt si cei in care raul a devenit predominant si permanent. Iar acestia nu prea mai pot fi ajutati deoarece orice proces prin care ar trebui sa treaca pentru a deveni buni este mult prea dureros, asa ca il refuza cu indarjire.

„Cei care sunt in iad se afla acolo datorita propriei lor alegeri. Ei ar putea sa iasa din el daca ar alege acest lucru, insa valorile lor fac ca drumul de iesire din iad sa para ingrozitor, periculos, inspaimantator de dureros si imposibil de urmat. Asa ca ei raman in iad, deoarece li se pare ca acolo sunt in siguranta si ca le este usor. Ei prefera aceasta cale.” M. Scott Peck

Oamenii rai sufera. Dar cel mai mult sufera cei din jurul lor, persoanele care sunt victimele dorintei lor de a-si satisface pornirile de agresivitate, narcisismul, dorinta de putere si de dominare. Pentru ca sunt maestrii ai deghizarii si ai manipularii, oamenii cu care au de-a face sunt inselati de imaginea pe care ei o proiecteaza in exterior. Insa, daca si-ar asculta intuitia, ar simti o anumita confuzie interioara, o senzatie ca ceva nu este tocmai in regula. Cel mai bine ne dam seama atunci cand ne gandim la un om in absenta lui – ce trairi ne evoca, cum il percepem atunci cand nu suntem sub „vraja” lui.

De asemenea, este foarte important sa ne uitam la comportamentele unui om, la discrepantele dintre ceea ce spune si ce face si sa fim atenti la expresia fetei sale. Nimeni nu poate sa sustina o masca neintrerupt.Am intalnit, imi imaginez ca si tu, oameni rai care erau extrem de credinciosi, care merg la biserica si le respecta pe toate cele sfinte. Insa si asta este doar o aparenta. Poate ca isi imagineaza ca „pacatele” le vor fi iertate punandu-si masca credinciosului, poate ca si prin acest lucru incearca sa le induca altora amagirea ca ei, de fapt, sunt buni si smeriti. Din nou, este bine sa ne uitam la comportamentele lor.

Vorbesc despre simplitate si smerenie, insa sunt avari si acumuleaza averi colosale, vorbesc despre cele zece porunci, insa mint, inseala, barfesc, se infurie, ii manipuleaza pe altii, sunt agresivi si rautaciosi? De fapt, cat au interiorizat ceea ce propovaduiesc?

„Deoarece motivatia principala a raului este deghizarea, unul dintre locurile in care e cel mai probabil sa fie gasiti oamenii rai este biserica. Ce cale mai buna de a-si ascunde propriul rau de sine si, de asemenea, de ceilalti exista decat aceea de a fi vazut ca bun crestin? Nu vreau sa afirm ca motivatiile religioase ale celor mai multi oameni ar fi in vreun fel contrafacute. Vreau doar sa precizez ca oamenii rai tind sa graviteze in jurul pietatii pentru deghizarea si ascunderea pe care le-o ofera.” M. Scott Peck

Dupa cum spuneam mai sus, acesti oameni nu pot fi ajutati deoacere ei nu cred ca ar avea o problema. Din contra, au tendinta sa dea vina pe altii, sa-si justifice actiunile neortodoxe si sa caute tapi ispasitori. Neasumarea este o caracteristica centrala a acestor oameni.Important este pentru cei care au de suferit de pe urma oamenilor rai este sa nu se autoiluzioneze ca ii pot schimba sau ca ei se vor schimba vreodata. Singura metoda de a te proteja de rau este sa pleci din calea lui. Altfel exista riscul sa devii victima lui sau sa te atraga si pe tine intr-o realitate negativa: fie pentru ca simti nevoia sa te aperi si sa lupti cu raul, fie pentru ca ajungi sa copiezi acel model – iar asta se poate intampla cel mai adesea in relatiile de cuplu, de prietenie sau de familie, cand exista sentimente care te leaga de un om.Un om poate sa fie bun daca isi doreste asta. Dar pentru asta este nevoie de constientizare, asumare si decizia de a renunta la orice gand, cuvant sau fapta negativa. Bunatatea iti aduce pace interioara si linistea sufleteasca, pe cand oamenii rai traiesc mereu intr-o suferinta, constienta sau inconstienta.Tu cum alegi sa iti traiesti viata? https://www.ursula-sandner.com/

Media 5 / 5. Numărul voturilor: 2

Nu există voturi până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: