Mergem prin viata condusi de emotii si, daca vrem sa ne traim viata la adevaratul nostru potential, este necesar sa facem in asa fel incat emotiile sa actioneze in favoarea noastra. Este exclus sa fugim de ele, nu le putem nega si nici nu le putem comanda. Nu ne putem ascunde de ele. Chiar si cele mai dureroase emotii functioneaza pe termen scurt ca o busola care ne indica directia spre ceea ce este necesar sa ne asumam pentru a trai asa cum ne dorim. Cine nu stie cum sa utilizeze aceasta busola va fi mereu in bataia furtunilor psihice.
Oamenii sufera avand convingerea ca emotiile sunt de necontrolat. Afirma de cele mai multe ori ca aceste emotii apar ca o reactie la ceea ce fac sau spun altii si astfel incep sa cedeze din puterea personala.
Nimic mai neadevarat. Pentru ca sursa tuturor emotiilor suntem noi.Tu esti cel care creeaza emotiile. Poti sa te simti asa cum iti doresti in orice moment. Si totusi, daca este atat de simplu, atunci cum de intalnim atat de multi oameni nefericiti, anxiosi si depresivi? Raspunsul este la fel de simplu: nu-si permit sa se simta fericiti, iubiti sau plini de incredere, decat daca le sunt satisfacute anumite asteptari. Oare chiar ai nevoie de un motiv special sa te simti bine? Eu cred ca nu. Poti hotari chiar acum sa te simti bine, macar si pentru simplul fapt ca traiesti sau pur si simplu pentru ca asa vrei tu.
In general, emotiile sunt abordate in trei moduri:
- Evitarea – majoritatea oamenilor evita situatiile care ar putea genera emotii; unii se forteaza chiar sa nu mai simta niciun fel de emotie. Cu alte cuvinte, daca iti este teama sa fii respins, eviti orice situatie in care ai putea fi respins. De exemplu, refuzi sa te implici in relatii sentimentale sau sa ceri o pozitie superioara la locul de munca. Acest mod de abordare te protejeaza pe termen scurt, insa te impiedica sa ai o relatie sau sa avansezi in cariera. Dar emotiile nu pot fi evitate la infinit. Cel mai eficient mod de abordare este sa inveti sa descoperi intelesul ascuns, pozitiv, al acestor emotii negative.
- Negarea – cand negam o emotie, mesajul pe care ni-l transmitem suna cam asa: “nu este chiar asa de rau”. Daca ne-am opri aici, ar fi minunat. Insa, in interior, incepe un dialog nociv, de cele mai multe ori. Ne spunem ca s-a profitat de noi, ca am facut tot ce am putut si totusi nu a iesit bine si ca este, de fapt, ingrozitor ce ni se intampla. In acest mod, nu reusim sa mutam centrul atentiei si continuam sa ne punem intrebari care ne destabilizeaza. Atunci cand traiesti o emotie negativa si incerci in acelasi timp sa te prefaci ca ea nu exista, iti creezi si mai multa suferinta. Retine: daca ignori mesajul pe care ti-l transmite o emotie, ea se intensifica si pana la final esti nevoit sa-i dai atentie.
- Concurenta – de cele mai multe ori oamenii aleg sa se lase cuprinsi de emotiile dureroase, refuzand sa le inteleaga. Altfel spus, in loc sa invete care este mesajul pozitiv, intensifica aceste emotii. Intra intr-o competitie si se intrec in a spune cat de rau le este. Iti suna cunoscut dialogul: “sustii ca iti merge rau? Stai sa-ti spun eu ce inseamna sa-ti mearga rau”. Incep sa se “laude” ca le este mai rau decat altora si cad in capcana autosabotajului. Acest gen de oameni isi consuma energia vitala in “a le fi rau permanent”.
Modalitatea eficienta de a utiliza emotiile este sa intelegem ca toate sunt in slujba noastra.Este necesar sa invatam din emotii si sa le folosim pentru a ne creea viata pe care ne-o dorim. Vestea buna este emotiile care la un moment dat ni s-au parut negative sunt de fapt un semnal de actiune, un strigat de genul “Fa ceva!”. Mesajul acestui semnal de actiune este unul singur si anume acela ca ceea ce facem in momentul prezent nu functioneaza, ca motivul pentru care suferim acum este fie felul cum percepem lucrurile, fie masurile pe care le luam. Plecand de la faptul ca perceptiile tale sunt controlate de lucrurile asupra carora te concentrezi si de intelesul pe care il dai acestor lucruri, concluzia este ca ceea ce faci nu iti aduce rezultatul dorit, deci este nevoie sa modifici maniera de abordare.
Constientizeaza: atunci cand suferi, emotia pe care o simti este un semnal de actiune care iti spune ca este necesar sa iti modifici modul in care comunici cu tine si cu ceilalti.
Starile de depresie si anxietate sunt alte semnale de actiune care iti atrag atentia ca se impune sa-ti schimbi convingerea conform careia asa-zisele “probleme” pe care le ai sunt permanente si de necontrolat.
Ca o concluzie, este important de retinut ca toate emotiile negative pe care le simtim la un moment dat sunt semnale care sa ne ajute sa trecem la fapte, sa ne schimbam modul in care gandim si percepem evenimentele din viata noastra, sa ne modificam comportamentul si modul in care comunicam cu noi insine si cu cei din jur. Emotiile negative traite prin experimentarea durerii iti “soptesc” ca este necesar sa schimbi ceea ce faci.
Cum poti transforma o emotie dureroasa astfel incat suferinta sa fie eliminata pe viitor?
- Identifica ceea ce simti. Ti s-a intamplat sa ai o stare proasta si totusi sa nu stii ce simti? Ai spus uneori ca te simti atacat din toate partile de emotii negative si ca te simti coplesit? Daca da, atunci iata solutia: ia distanta, fii spectator, priveste si intreaba-te “ce anume simt chiar acum”. S-ar putea sa raspunzi scurt: “sunt furios”. Te rog sa revii cu intrebari suplimentare:“chiar sunt furios sau este altceva?”. Cand iti pui intrebari, tu incepi sa te indoiesti de emotie si astfel reduci nivelul intensitatii emotionale prin care treci in acel moment.Reusesti astfel sa treci peste situatie mai rapid si mai simplu.
- Recunoaste si accepta emotiile constientizand ca ele te ajuta. Renunta la perceptia potrivit careia emotiile tale sunt gresite. Daca gandesti asa, iti distrugi comunicarea cu tine insuti si cu cei din jur. Chiar daca nu iti intelegi emotiile pentru o clipa, fi recunoscator ca in fiinta ta ceva iti transmite un semnal, cum ca se cere o schimbare la nivelul faptelor sau al perceptiilor. De foarte putine ori abordarea unei emotii ca fiind gresita o va face mai putin intensa. Iti reamintesc ca orice lucru caruia i te opui are tendinta sa persiste si chiar sa se accentueze.
- Fii curios in legatura cu mesajul pe care ti-l transmite emotia. Curiozitatea manifestata intr-o stare emotionala negativa intrerupe stereotipul emotiei. Adica, pune-ti intrebari de genul:“oare nu cumva interpretez gresit situatia?”, “ce anume imi doresc sa simt de fapt?”, “ce am crezut cand am simtit emotia negativa?”, “ce sunt dispus sa fac acum ca sa-mi schimb starea?”, “ce am de invatat din aceasta situatie?”… Deci, fii curios in legatura cu ceea ce simti.
- Fii increzator. Ai incredere ca poti stapani o emotie imediat. Cel mai simplu mod pentru a controla o emotie este sa-ti reamintesti de o situatie cand ai mai simtit asa ceva, sa realizezi ca atunci te-ai descurcat cu usurinta, tratand cu succes o emotie similara. Un lucru este sigur: daca in trecut te-ai descurcat cu acea emotie, te vei descurca si acum. Aminteste-ti cum ai procedat, unde ai schimbat centrul atentiei, ce intrebari ti-ai pus, cum ai perceput situatia, etc. Uneori facem toate aceste lucruri automat, alteori este nevoie sa ne concentram.
- Fii bucuros si treci la fapte. Dupa ce ai stapanit emotia, bucura-te. Recunoaste-ti meritul si treci la fapte pentru a-ti demonstra ca ai stapanit emotia. Fa schimbarile indicate de aceasta, adica schimba directia.
Aplica acesti pasi simpli ori de cate ori simti o emotie negativa. Chiar daca pare dificil la inceput, aplicat de cateva ori, va deveni un automatism si mintea va actiona imediat.
Constientizeaza un lucru foarte important: momentul cel mai bun pentru a stapani emotiile este acela in care incepi sa le simti, pentru ca este mult mai dificil si cere mai mult timp sa intrerupi un stereotip emotional atunci cand a atins punctul maxim. Ai incredere ca aplicand ceea ce ai citit mai sus vei constata ca esti capabil sa rezolvi rapid aproape orice emotie negativa.http://www.calatoriasufletuluimeu.ro