Drumuri spre fericire II
Viata ta nu depinde de un singur lucru
Sunt multe fatete ale vietii, nu te concentra doar pe un aspect sau doua pentru ca nu te vei mai putea bucura de tot ce are viata de oferit. Chiar daca te concentrezi pe un domeniu in care esti bun si ai succes, nu fi unilateral, fiecare lucru al vietii are partea lui frumoasa, parte care te ajuta sa cresti ca om. Niciun broker nu te-ar sfatui sa iti investesti toti banii intr-o singura companie. Planurile, sperantele, iubirea, satisfactiile si placerile – nu le “investi” intr-o singura directie.
Nu pastra totul pentru tine
Sentimentele, gandurile, sperantele. Oamenii care sunt foarte rezervati si interiorizati tind sa se izoleze, sa fie ocoliti si sa ajunga la concluzia ca nu pot fi intelesi de nimeni. Cei care isi impartasesc sentimentele sunt mai multumiti, simt ca au mai mult sprijin potential. Placerea de a trai creste cu cat esti mai obisnuit sa-ti impartasesti gandurile, ideile, sentimentele.
Ocupat este mai bine decat plictisit
Gaseste ceva de facut pentru ca sentimentul ca avem prea multe de facut este mai placut decat cel ca nu avem nimic de facut. Un filosof spunea ca oamenii tanjesc la recunoasterea dupa moarte, insa nu gasesc nimic de facut intr-o dupa-amiaza ploioasa. Timpul este un lucru ciudat, avem mereu impresia ca este suficient, pana cand nu il mai avem. A avea mult de lucru este o problema, dar cu aspect pozitiv fata de a avea foarte putin de lucru.
Satisfactia este relativa
Fericirea este relativa, iar scara la care o masuram este creata chiar de noi insine. Daca iti masori satisfactia din momentul actual cu cea pe care ai avut-o in doua dintre cele mai mari realizari ale tale, vei fi nefericit. Este astazi o zi fericita? O compari cu o zi de petrecere sau cu o zi obisnuita a saptamanii? Antropologii au studiat si descoperit ca unul dintre criteriile dupa care oamenii isi evalueaza satisfactia la serviciu este comparatia cu viata domestica. Aceasta din urma a devenit din ce in ce mai stresanta si multi gasesc astfel serviciul mai bun, mai tolerabil dupa ce fac aceasta comparatie.
Incearca sa te gandesti mai putin la oamenii si lucrurile care te deranjeaza
Sunt multe lucruri la care te poti gandi, insa poti alege sa ocolesti lucrurile care te deranjeaza, macar cu mintea. Nu ignora ce te deranjeaza, dat nici nu te concentra prea mult. Odata ce vei implementa aceasta schimbare, vei observa singur diferenta.
Pastreaza-ti familia aproape
Pastreaza legatura cu ei, impartaseste-le noutatile din viata ta, tine-i aproape geografic si sufleteste.
Mananca fructe in fiecare zi
Cand mananci fructe, ai o parere buna despre tine, cumva esti mai departe de junk-food si nu in ultimul rand, esti mai sanatos. Tine fructe in casa, mananca-le ca o gustare, este usor, ieftin si nu necesita timp de preparare. Au si un avantaj emotional, corpul vrea cateodata ceva dulce. Fructele pot fi alegerea sanatoasa.
Bucura-te de ceea ce ai
Oamenii echilibrati apreciaza ceea ce au, fara a se compara cu altii. Este o metoda buna de a mentine pacea interioara. Cand ne gandim la viata noastra, de prea multe ori ne concentram pe ceea ce nu avem si ceea ce vrem sa obtinem. Este o metoda de a perpetua insatisfactia. Cei care apreciaza ceea ce au sunt de doua ori mai fericiti decat cei care au de toate, din abundenta.
Gandeste in termeni concreti
Avem nevoie sa ne masuram progresul, sa primim asigurari ca lucrurile se imbunatatesc. Nu poti implini un scop abstract pentru ca nu stii niciodata daca ai ajuns la final. Alege scopuri concrete, masurabile, care iti dau impresia ca viata are sens si semnificatie, care au rezultate vizibile, chiar de nu sunt fizice.
Fii un sprijin pentru cei din jur
Fa-ti timp sa fii aproape de cei dragi atunci cand au nevoie de tine, fie sa-i sprijini, fie doar sa fii prezent. Sentimentul de satisfactie este imens. A fi de ajutor atunci cand e nevoie este un lucru profund uman, dar nu incerca sa fii tu mama tuturor ranitilor, unii chiar au nevoie sa sufere pentru a ajunge ei singuri sa-si dea seama de adevar.
Nu te invinovati
Cand lucrurile merg prost tindem sa rememoram si alte momente de aceeasi natura. Acest fel de gandire este contraproductiv, nu putem sa fim clari in a gasi un mijloc de rezolvare. Abordarea vietii in stil “totul este vina mea” nu ajuta nici pe termen scurt, nici lung, dar poate fi o capcana in care cadem fara sa realizam. Multe dintre lucrurile rele care ni se intampla sunt pur si simplu in afara puterii noastre de control. Aici trebuie sa facem noi diferenta. Fericirea nu este legata de cate lucruri rele ni se intampla, ci de parerea pe care ne-o formam despre noi in urma acelor lucruri. Nu gandi ca esti cauza evenimentelor neplacute, ci gandeste cum poti iesi din ele.
Fii reconciliant
Fie ca este vorba de discutii si dispute in familie sau intre prieteni. Abordarea pasiva a problemelor reduce nemultumirile, insa problemele trebuie confruntate…si reconciliate taberele. Aici te poti implica.
Fa din munca ta o pasiune
Daca vezi munca ta doar ca pe o ocupatie, atunci iti va fi greu in fiecare dimineata cand trebuie sa ajungi la serviciu. Aceasta poate fi o placere. Daca o alegi bine. Fa-o sa fie o parte din tine, dar doar o parte. Priveste-o ca pe acel lucru pe are il faci si care iti ofera independenta pentru restul timpului in care nu muncesti. Sau orice alt aspect care iti convine, dar priveste-i partile bune. Acest mod de a reconsidera te va ajuta atunci cand suna ceasul/alarma telefonului dimineata.
Nu te face ca ignori lucrurile care te deranjeaza la cei dragi
De dragul de a fi placuti si agreabili, unii oameni incearca se evite discutiile care creaza disensiuni. Dar cu cei dragi, aceasta strategie nu poate face sa ne simtim inconfortabil. Nu simtim neapreciati pentru sacrificiul pe care il facem. Pune in discutie lucrurile care te deranjeaza, dar intr-o maniera constructiva, fara manie si agresiune.Drumuri spre fericire II
Cumpara ce-ti place
Nu acumula posesiuni doar de dragul de a acumula multe lucruri. Pe de alta parte, nu-ti refuza mici placeri, nici medii sau mari placeri atunci cand ele conteaza pentru tine. Starea ta de spirit va fi mai buna. De fapt acesta este sopul de a face economii, sa poti folosi banii stransi pentru ceea ce iti doresti. Multi dintre noi acumulam cu mult peste nevoile noastre. Insa aceste excese nu trebuie sa ne trimita in latura extrema. A avea ceea ce-ti doresti contribuie major la gradul de fericire personala, insa atentia focalizata doar pe bunuri materiale ne va cobori iar in nemultumire si un sentiment inexplicabil ca nimic nu este suficient.
Realizeaza ceva in fiecare zi
Cateodata zilele trec fara ca ceva important sa se intample legat de lucrurile pe care le facem. Daca insa putem la sfarsitul zilei sa mentionam ceva bun facut, daca putem sa mai vedem un pas facut catre scopul nostru sau doar ceva fara consecinte materiale, dar care ne-a adus satisfactie, atunci vom fi mult mai multumiti de noi insine. Intrebandu-ne ce am mai facut zilele acestea, ne ajuta sa pastram mintea si atentia indreptate catre lucrurile cu adevarat importante pentru noi.
Fii flexibil
Cand suntem cu familia sau prietenii, adesea vream ca lucrurile sa se petreaca dupa regulile si preferintele noastre. Daca fiecare dintre cei apropiati vede asa lucrurile, atunci va fi greu sa ne intalnim, sa avem un program comun si sa ne bucuram de aceleasi activitati. A petrece timp impreuna, a fi alaturi si a acorda atentie unii altora este mai important decat detaliile tehnice, de locatie sau de alte preferinte. Pe parcursul vietii se petrec multe schimbari si lucrurile se desfasoara adesea total diferit de cum anticipam, insa cine reuseste sa accepte ca unele schimbari sunt inevitabile si le priveste ca atare, are mai mari sanse de a fi multumit, satisfacut si de a nu se simti dezamagit.Drumuri spre fericire II
Evenimentele sunt temporare
Lucruri rele se intampla, dar de obicei nu le simtim consecintele pentru totdeauna. Timpul vindeca ranile. Dezamagirile sunt serioase, dar durerea ta va trece cand viata te va indrepta in diferite directii. Acorda-ti niste timp. Peste niste ani, lucrurile care acum par imense vor avea o alta perspectiva. Timpul si experienta acumulata vor relativiza.
Fii pozitiv
Fie ca esti la munca, acasa sau cu prietenii, fii tu acela care exuda de optimism si vei vedea ca acelasi sentiment se reflecta inapoi spre tine. Intotdeuana vei primi ceea ce oferi. Daca tu esti cel care da tonul la voie buna, cel care este vesel si prietenos, cel care are vorbe bune pentru cei care sunt in pase proaste, vei atrage oameni ca tine in jurul tau. Fii cel care are asteptari optimiste de la viata si viata nu te va dezamagi.
Va fi un sfarsit, dar poti fi pregatit
Una dintre marile surse de anxietate atunci cand inaintam in vasta (o facem zilnic) este temerea ca la un moment dat nu mai putem face tot ce ne dorim. Ca nu vom mai termina un proiect, ca nu vom repara o relatie cu cineva, ca nu vom renova sau calatori in acea destinatie de vis. Nu astepta sa treaca timpul, fa acum ce iti doresti, nu astepta pana cand este prea tarziu.
Este mai important cum vedem lumea decat cum este ea
Lumea este diferita de la individ la individ, fiecare are propria perceptie. De obicei, lumea este asa cum ne asteptam sa fie. Asteapta-te la ce este mai bun, astfel viata ta va parea mai buna. Poate nu va fi mai buna decat a unui pesimist, dar macar asa o vei vedea tu. Gandeste-te ca pesimistii, cei vesnic nefericiti nu au mult mai multe evenimente neplacute, obiectiv, daca se poate spune asa, dar ei aleg sa eticheteze negativ mai mult decat optimistii. Daca crezi ca esti in tabara pesimistilor, adica ai avut multe neplaceri in viata, nu este prea tarziu. Sari in cealalta tabara, spune ca ai provocari, nu probleme, schimba niste etichete si unitati de masura. Plange-te mai putin spre deloc.Drumuri spre fericire II
Unii vad imaginea de ansamblu, altora le plac detaliile
Cand te uiti la nota de restaurant poti vedea totalul sau poti verifica fiecare lucru pe lista. Asa e si viata. Poti gandi in termeni de totalitatea lucrurilor facute sau poti vedea evenimente si episoade in timp. Adopta tipul de perspectiva care observi ca te face mai fericit. Daca crezi ca lucrurile au iesit bine desi au fost niste obstacole pe parcurs, atunci alege sa privesti imaginea de ansamblu. Daca nu stii cum vor iesi lucrurile, dar crezi ca ai avut niste momente extraordinare in viata, atunci acorda atentie detaliilor. Important este sa cauti si sa gasesti satisfactia in ceea ce ai trait in viata, aceasta satisfactie iti va crea credinta ca va fi urmata tot de satisfactie in continuare.
Fa lucrurile la care esti bun
Avem nevoie sa ne simtim competenti. Sa ne luam responsabilitati in domeniile in care suntem buni. Va fi mai usor sa realizam lucruri, iar satisfactia va fi mare. Daca viata iti ofera sansa sa alegi sa faci ceea ce iti place si ceea ce iti reuseste, stai pe acel drum. Vei avea mai multe realizari, deci satisfactii. Vei fi mai fericit.
Viziteaza-ti vecinul
Nu mai sunt vremurile si tipul de orase in care fiecare isi cunoaste vecinul. Multi nu au schimbat mai mult de zece cuvinte intr-o luna cu vecinul, aici incluzand salutul. Pe multi nici nu-i recunoastem. Ei pot fi prieteni, ne pot mari placerea de a fi acasa, confortul. Buna comunicare in comunitate ne creste mult satisfactia, multumirea, fericirea. Asa cum la serviciu avem cel putin o persoana, doua cu care comunicam mai des, la fel si asa este placut sa ai pe cineva cu care sa vorbesti cand doresti.Drumuri spre fericire II
Zambeste
Zambetele tale fac alti oameni fericiti, ceea ce te va face si pe tine fericit. Ce oferi, primesti. Daca poti face pe cineva fericit fara sa te coste bani sau timp, ai face-o? Un zambet oferit inseamna cel mai des un zambet primit. Nu oferi o fata trista, pentru ca tot asta vei primi inapoi.
Nu accepta imaginea lumii oferita de TV
Urmareste orice emisiune la TV, fie ca e show de divertisment, stiri sau orice si vei ramane cu impresia ca orice om din lume este fie foarte bogat, fie moare intr-un mod tragic, fie are tot ce iti doresti si nu ai. Ce vedem acolo ne afecteaza mult. Ne este teama ca ceea ce vedem acolo ni se va intampla sau ne este teama ca nu vom avea niciodata glamour-ul de pe ecran. Televiziunea ne face sa ne dorim sa fim altcineva. Fa distinctia intre ce vezi si ce stii ca este real, nu lasa TV-ul sa-ti schimbe imaginea despre lume. Eventual, inchide-l.
Intotdeauna ai alternativa
Nu trebuie sa faci nimic. Poti alege sa faci orice iti da garantii ca merita efortul. Daca alegi, nu te plange de efort, gaseste aspectele pozitive- motivul pentru care mergi la munca, ce beneficii ai de la un venit lunar. Daca te plangi “de ce trebuie sa fac eu asta” aminteste-ti, nu esti la inchisoare, deci nu trebuie. Daca o faci, este alegerea ta. Atunci cand te gandesti ca trebuie sa faci un lucru, reformuleaza: tu alegi sa faci un lucru, pentru asa este. Nu iti face mare placere, dar este alegerea ta.Drumuri spre fericire II
Ai incredere ca binele invinge
Nu o spunea doar Tamango, cel plecat inr-o lume mai buna, insa increderea intr-un sistem de justitie, fie social, fie divin iti aduce mai multa fericire decat parerea ca lumea aceasta in care traim este un loc injust. Lumea este asa cum este, noi alegem pe care parti ale ei ne concentram atentia.
Fii constient de ceea ce faci
Termina ce ai inceput, fii atent permanent la ceea ce faci acum. Sunt doua moduri de a face un lucru: va dura ceva timp sa-l faci bine sau te poti grabi si sa nu termini niciodata ca lumea. Disciplina in munca ta iti va aduce satisfactii.
Bucura-te de lucrurile obisnuite
Facem multe lucruri intr-o zi obisnuita care pot fi numite corvoade sau lucruri placute. Sa plimbi catelul este un lucru care trebuie facut. Dar nu inseamna ca nu te poti bucura de plimbare, de natura, de intalnirea cu un vecin. Multe dintre zilele noastre au fost si vor fi zile obisnuite. Sunt cateva care vor iesi in evidenta (aniversari, reusite personale), dar aproape fiecare zi a anului va fi una obisnuita. Totusi in fiecare dintre aceste zile poti gasi momente placute. Putine vor fi memorabile si multe, foarte multe, doar placute. Constientizeaza-le, vei fi mai fericit.Drumuri spre fericire II
Sa invidiezi relatiile altora este in zadar
Oamenii cu multi prieteni si-ar dori o familie mai apropiata, iar oamenii cu o famile apropiata si-ar dori mai multi prieteni. Fericirea nu inseamna sa ai ce au altii, ci sa te bucuri de ce ai. Fa-ti un grup apropiat de oameni care sa fie sprijinul tau si compania in vremuri bune si grele, fie ca sunt famile sau prieteni. Famila (mai ales relatia sot-sotie) are mult de suferit in ultimele decenii, se destrama mult mai repede. Asta nu inseamna ca lumea este formata din oameni singuri. Relatii inter-umane se pot forma indiferent de tipul lor, spre bucuria si satisfactia celor implicati.
Ofera-ti timp sa te adaptezi la schimbari
Nu te astepta sa te simti confortabil imediat dupa o schimbare. E nevoie de timp de adaptare. Numeni nu face exceptie.
Satisfactia completa nu exista
Iti poti dori sa fii fericit si satisfacut in viata, dar nu te astepta ca asta sa se intampla in fiecare domeniu al vietii si de fiecare data. Esti nefericit daca nu iti atingi scopul, dar la fel poti fi nefericit daca nu il atingi exact asa cum iti doreai. Diferenta intre cele doua este mare, dar cat de des cadem in capcana de a nu ne bucura de ce avem pentru ca nu este perfect sau suficient? Daca altul are mai mult….sau mai colorat….
Avem nevoie sa ne simtim de folos
Gandeste-te la oamenii care se bazeaza pe prietenia ta, bunatatea ta, indrumarea, ajutorul tau. Probabil ca nu-ti dai seama cat de important esti tu pentru ei. Ajutand, cream legaturi pozitive cu oamenii si asta ne imbunatateste imaginea de sine. Cei care au ocazia sa ajute se simt mai fericiti.Drumuri spre fericire II
Invata sa spui “si ce daca”
Colegul tau este mai bogat, arata mai bine, este mai destept? Conteza? NU. Viata ta decurge asa cum o planuiesti tu. Daca ne uitam la vietile celorlalti si ne comparam, atunci trebuie sa ne amintim ca actionam in baza a ce ne motiveaza pe noi, a ceea ce ne dorim noi. Probabil ne dorim lucruri diferite, probabil avem alte valori si sigur avem lucruri ne bucuram de ceea ce avem. Reusita altuia nu este esecul noastru. Altfel ar fi un prim pas catre nefericirea noastra.https://totulpentrunoi.com/