Eliberarea rușinii
Dacă doriți să știți ce vă împiedică să vă trăiți cea mai bună viață, răspunsul este cel mai probabil să implice Rușinea.
Dr. Brené Brown a petrecut ani de zile cercetând și studiind impactul rușinii. Ea a scris mai multe cărți pe această temă și este considerată o expertă atunci când vine vorba de înțelegerea rușinii, impacturile pe care le poate avea și cum să treci peste ea pentru a duce o viață mai bună și mai sănătoasă.
Brené Brown definește rușinea ca:
„Sentimentul sau experiența intens dureroasă de a crede că suntem greșite și, prin urmare, nevrednici de acceptare și apartenență.”
Rușinea este sentimentul că suntem răi. Nu că alegerile sau acțiunile noastre sunt rele, ci că cine suntem este rău.
Rușinea este sentimentul că nu suntem suficient de vrednici sau suficient de buni. Rușinea este sentimentul pe care îl purtăm, care ne ține sus noaptea și ne face să ne punem la îndoială acțiunile, alegerile și dacă merităm să primim dragoste.
Rușinea apare în diferite grade și în diferite moduri și există, de asemenea, multe tipuri diferite de rușine pe care le putem experimenta. Dacă nu ne facem timp să săpăm la rădăcină și să învățăm să ne identificăm rușinea, este probabil ca cu toții să avem o formă de rușine care se ascunde pe coridoarele din spate ale vieții noastre.
La urma urmei, trăim într-o societate care se hrănește cu rușinea, pentru că acolo unde este rușine, există adesea bani de făcut și produse de vândut.
Să vedem mai întâi principalele tipuri de rușine:
- Rușinea imaginii corpului: acesta este unul dintre cele mai frecvente tipuri de rușine și include compararea sau detestarea formei sau aspectului corpului.
- Rușinea culturală: aceasta include credințele tale religioase sau culturale, poate include și sentimente de înstrăinare datorită originii tale rasiale, etniei, tradițiilor etc.
- Rușinea părinților: aceasta include sentimentul inadecvat ca părinte sau sentimentul că părinții tăi au fost inadecvat pentru a te crește. Poate include, de asemenea, rușine în jurul unității familiale și a alegerilor de planificare familială.
- Rușine sexuală: rușine pe care s-ar putea să o simți pentru preferințele tale sexuale.
- Rușinea carierei: senzația că nu ai „suficient succes” sau că nu ești pe drumul celuilalt cu colegii tăi.
- Health Rușine: rușinea pe care o puteți simți în legătură cu o boală, o boală mintală, un handicap sau un handicap.
- Rușine de vârstă: rușinea pe care o poți simți în legătură cu vârsta ta, indiferent dacă simți că ești prea bătrân sau prea tânăr. Poate include și rușine cu privire la procesul de îmbătrânire.
- Rușinea financiară: rușinea pe care o poți simți pentru că te străduiești să plătești facturile sau pentru că ai sentimentul că nu ai suficienți bani pentru a fi inclus sau acceptat în comunitatea sau cercul tău social.
- Productivitate Rușine: senzația că nu lucrezi din greu sau suficient de mult timp pentru a fi considerat valoros sau de succes.
- Traumă / Rușine Rușine: sentimentul de rușine care apare după o experiență traumatică care te face să simți că ar trebui să „treci peste ea”. Poate include și sentimente de vina sau pe care meritați să le suferiți.
Într-adevăr, nu există nicio limită în ceea ce privește rușinea în viața ta și, pentru majoritatea dintre noi, este posibil să nu ne dăm seama că este acolo până nu începem să conștientizăm cum arată, simte și sună.
Pentru mulți dintre noi, rușinea apare și din lucruri pe care nu le putem controla, cum ar fi procesul de îmbătrânire sau starea sănătății noastre, care ne propulsează în continuare în deznădejde sau negativitate.
Conform cercetărilor făcute de Brown, rușinea te face să te simți prins, neputincios și izolat, iar acestea sunt câteva dintre modalitățile prin care se poate manifesta sau arăta –
- O nevoie de a câștiga controlul sau puterea asupra celorlalți
- Să fii agresiv sau violent cu ceilalți
- Retragerea, păstrarea secretelor sau tăcerea
- Căutând aprobarea și apartenența
- Depresie sau anxietate
- Tulburari de alimentatie
- Hărțuirea
- Frică
- Deconectare
- Perfecţionism
„Rușinea este locul de naștere al perfecționismului. Când perfecționismul conduce, rușinea merge cu pușca și teama este acel șofer din spate enervant. ”- Brené Brown
Toate aceste simptome sunt în cele din urmă modul în care răspundem atunci când nu ne simțim iubitori sau suficient de demni la fel cum suntem. Acest lucru nu înseamnă că trebuie să ne gândim la noi înșine ca ființe umane impecabile, perfecte, care nu pot face nici un rău, ci mai degrabă este vorba despre dezvoltarea empatiei și a înțelegerii față de noi înșine și față de ceilalți și să știm că indiferent de alegerile și acțiunile noastre astăzi, avem întotdeauna timp pentru noi să învățăm, să creștem și să mergem mai bine mâine.
Potrivit lui Brown, a trăi o viață fără rușine înseamnă a te conecta la empatie. Este vorba despre practicarea compasiunii pentru noi înșine și pentru ceilalți și a înțelege că toți suntem doar oameni.
Pentru a începe să eliminăm rușinea din viața noastră, trebuie să începem să recunoaștem și să înțelegem care sunt factorii declanșatori ai noștri.
Din acest loc, putem aduce conștientizare despre cum și unde ne apare rușinea și ce putem face pentru a o elibera din viața noastră.
Eliberarea rușinii necesită răbdare, timp și multă compasiune de sine. Deși este posibil să nu fie la fel de ușor ca urmarea unor pași, iată o înțelegere generală a modului în care puteți începe să eliberați rușinea din viața voastră:
Pasul 1: Identifică-ți rușinea
Unde o simți? Când o simți? Ce gând sau programare stă la baza rușinii tale? Recunoașteți ceea ce a condus la sentimentele de rușine pe care le experimentați. Recunoașteți cum vă apare această rușine în viața voastră și ce o declanșează. Aceasta este adesea 90% din lucrarea de vindecare.
Pasul 2: Deține-ți rușinea
Nu vă simțiți mai rușinați pentru că vă simțiți rușinați! Îl dețin. Spune-l cu voce tare. Înclină-te spre rușinea ta și onorează-o pentru ceea ce te-a arătat și te-a învățat.
Pasul 3: Setează intenția de a-ți lăsa rușinea să plece
Uneori, afirmarea cu voce tare poate ajuta. De asemenea, puteți elibera rușinea vorbind cu alții sau jurnalizând-o pentru a o scoate pe hârtie. Când începi să vorbești despre experiența ta sau să îți împărtășești povestea, te ajută, de asemenea, să câștigi o nouă perspectivă și să vezi că nu ești singur.
Pasul 4: Reprogramați
Când simți rușine, fii autentic cu tine însuți și respiră tot timpul. Apoi, puteți începe să vă împingeți ușor pentru a vă reprograma rușinea în ceva productiv sau pozitiv. Acest lucru ar putea fi prin recitarea unei mantre puternice sau prin simpla schimbare a gândirii tale într-un loc mai iubitor și mai plin de compasiune atunci când simți rușinea care clocotește.
De fapt, potrivit lui Brown, empatia este cel mai puternic antidot pe care îl avem atunci când vine vorba de îndepărtarea rușinii din viața noastră.
A fi empatic înseamnă:
- Să fim amabili cu noi înșine
- Înțelegând că suntem doar oameni
- Oprirea nevoii de a ne critica și a ne judeca mereu
- Recunoscând că toți greșim
- Recunoscând că suferim cu toții și nu suntem singuri în suferința noastră
- Onorând durerea și emoțiile noastre adevărate
- Simțind compasiune față de noi înșine și sentimentele noastre
- Înțelegând că suntem cu toții unici și cu toții avem propria noastră cale și mod de a face lucrurile
- Știind că suntem demni de a doua șansă
- Nu ne identificăm prea mult cu gândurile noastre
Când suntem amabili cu noi înșine, când practicăm empatie, începem să reducem nevoia de a simți rușine.
Rușinea te ține supus și te împiedică să trăiești viața din plin.
Dacă ești recunoscător, empatic și înveți să te simți mulțumit de ceea ce ai în viața ta, intri într-o stare de adevărată putere și autenticitate cu care nimeni nu se poate încurca.
Deci, renunță la ceea ce gândesc oamenii. Renunță la nevoia de a fi perfect sau de a te compara cu ceilalți. Lăsați rușinea pe care o simțiți în toate domeniile vieții voastre și treceți în viața cea mai bună.
„Viața din toată inima înseamnă să ne implicăm în viața noastră dintr-un loc de demnitate. Înseamnă să cultivi curajul, compasiunea și conexiunea pentru a te trezi dimineața și a gândi – Indiferent ce se face și cât de mult rămâne neefăcut, sunt suficient. Se culcă noaptea gândindu-mă, da, sunt imperfectă și vulnerabilă și uneori mă tem, dar asta nu schimbă faptul că sunt și curajos și demn de dragoste și apartenență. ”- Brené Brown
Ideile împărtășite în acest articol au fost inspirate din lucrarea lui Brené Brown.