Emotiile puterii personale sunt semintele pe care este necesar sa le sadim in mintea noastra, sa le hranim si sa le ingrijim zilnic, daca vrem sa ne traim viata la un standard de excelenta. Asadar, sa eliminam emotiile negative din mintea noastra si sa plantam doar emotii pozitive.
Care sunt emotiile puterii personale?
Iubirea, in primul rand. Iubirea este capabila sa topeasca orice emotie negativa pe care o simtim. Daca iti insusesti o convingere foarte importanta si anume aceea ca “orice fel de comunicare este fie un raspuns plin de iubire, fie un strigat de ajutor” (conform Cursului de Miracole), vei putea fi iubitor si fata de o persoana furioasa. Raspunde cu iubire si blandete persoanelor care manifesta emotii negative si ai sa observi ca starea lor se va schimba iar emotia va scadea in intensitate.
Recunostinta: aceasta emotie reprezinta o traire spirituala suprema care exprima in mod constient, prin cuvantul rostit si prin actiunile intreprinse, aprecierea si iubirea fata de toate darurile minunate pe care viata ni le-a facut prin oameni si experiente. Traind intr-o stare de recunostinta permanenta, noi amplificam intensitatea vietii. Traieste in recunostinta!
Curiozitatea: daca vrem sa crestem, sa ne dezvoltam, sa evoluam din toate punctele de vedere, este necesar sa ne cultivam curiozitatea. Sa ne reamintim sa fim curiosi asa cum am fost cand eram copii. Curiozitatea ne face un mare serviciu: dizolva plictiseala. Si cand esti curios nimic nu pare prea greu. Pur si simplu vrei sa inveti, vrei sa stii.
Pasiunea: cand simtim pasiune, orice sarcina am avea de indeplinit devine o ocazie extraordinara pentru evolutia noastra. Pasiunea pentru tot ce iti propui sa realizezi face ca lucrurile sa evolueze rapid. Indiferent ce ai de facut, hotaraste sa o faci cu pasiune!
Hotararea: aceasta emotie este indispensabila daca vrem sa facem ceva cu viata noastra. Ea ne indica modul in care vom depasi problemele si blocajele, dezamagirile si iluziile mintii. A actiona cu hotarare inseamna sa te implici 100% in luarea deciziei optime si sa renunti la orice varianta alternativa. Hotarirea activeaza vointa. Oamenii nehotarati sunt adesea frustrati si dezamagiti. Diferenta intre a te simti implinit si a fi dezamagit o face aceasta emotie.
Atentie insa! Uneori, hotararea rigida intr-o decizie nu este foarte buna si reprezinta chiar o limitare. De aceea avem nevoie de o alta emotie pozitiva: maleabilitatea.
Maleabilitatea: o emotie care garanteaza reusita pentru ca dezvolta capacitatea de a schimba abordarea. Asta pentru ca in viata sunt situatii in care nu vom putea detine controlul, iar capacitatea de a fi maleabili in regulile noastre de viata, in abordarea lucrurilor si actiunilor, ne va ajuta sa avem succes si sa traim sentimentul bucuriei.
Increderea: o emotie pozitiva pe care ne dorim cu totii sa o simtim. Increderea se traduce prin sentimentul de certitudine si este alimentata de puterea credintei. Este foarte important sa simti ca meriti sa ai incredere, pentru ca numai atunci esti dispus sa experimentezi, sa pornesti la drum.Increderea si credinta se dezvolta numai exersandu-le. De exemplu, la intrebarea daca esti increzator in capacitatea ta de a te imbraca, vei raspunde cu da, fara sa clipesti si asta pentru ca ai facut-o de mii si mii de ori. Deci, esti sigur pe tine. Tot asa se dezvolta increderea si pentru alte activitati: doar exersand. Din toate timpurile, tot ce i-a ajutat pe oameni sa mearga inainte a fost increderea si puterea credintei.
Buna dispozitie: o emotie care elimina sentimente precum frica, suferinta, mania, frustrarea, dezamagirea, vinovatia, inferioritatea din toate aspectele vietii noastre. Ajungi sa fii bine dispus atunci cand intelegi ca, indiferent de circumstantele exterioare, faptul ca tu nu esti bine dispus, nu va schimba lucrurile. Sa fii bine dispus inseamna sa privesti totul ca pe o poveste minunata, sa stii sa traiesti viata intr-o stare de placere atat de mare incat sa transmiti bucurie si celor din jurul tau. Astfel vei simti ca poti rezolva orice problema aparuta in drumul tau.
Vitalitatea: pentru ca toate emotiile sunt directionate prin corpul nostru, vitalitatea fizica este foarte importanta. Asa ca este necesar sa avem grija de corpul nostru. Pentru o vitalitate fizica optima, respiratia si somnul sunt factori esentiali. Oamenii stresati nu respira normal, iar cei care nu se odihnesc suficient au un nivel de energie nervoasa foarte scazut. Odihna este absolut necesara pentru a ne reface nivelul de energie. Studiile de specialitate arata ca, pentru marea majoritatea a oamenilor, durata optima de odihna este de 6-7 ore de somn pe noapte. Auzim adesea expresia: “stau” (in sensul ca ma odihnesc). Faptul ca stai nu iti conserva energia. Sistemul nervos uman are nevoie de miscare pentru a avea energie, adica numai atunci cand te misti oxigenul circula prin sistem, generand aceasta emotie numita vitalitate.
Daruirea: este cea mai intensa emotie si poate cea mai nobila. Sentimentul ca stii cine esti si ca, prin ceea ce ai spus sau ai facut, ti-ai adus contributia nu doar la propria existenta, ci si in vietile altora, cunoscuti sau necunoscuti, te face sa simti cea mai inaltatoare emotie: contributia adusa prin daruire. Sentimentul ca undeva, candva, ai facut un bine, face ca viata sa merite a fi traita.
Invata sa daruiesti permanent ceva, tie sau altora, si astfel vei simti sentimentul respectului de sine si o legatura puternica cu ceilalti oameni.
In concluzie, retine: sentimentul de disconfort se dizolva cu iubire, frica dispare practicandrecunostinta, suferinta este atenuata prin curiozitate, mania este stearsa de pasiune si entuziasm, frustrarea se elimina prin hotarare, dezamagirea se inlocuieste cu maleabilitatea, vinovatia cuincrederea in sine, inferioritatea cu buna-dispozitie, epuizarea cu vitalitatea, iar singuratatea cudaruirea si contributia adusa cauzelor altor oameni.
Si nu uita:emotiile negative sunt semnale la actiune,iar actiunea inseamna cultivarea emotiilor puterii personale.
Exerseaza aceste emotii datatoare de putere si incredere.
TU POTI, folosindu-ti darul minunat primit la nastere: liberul arbitru sau posibilitatea de a alege. TU POTI alege sa cultivi in gradina ta mentala cele mai frumoase flori!
Multumesc cu recunostinta pentru ca primesti DARUL care esti TU in aceasta lume!
http://www.calatoriasufletuluimeu.ro/