Rezistența este acea abilitate minunată,care te ajută să îți revii ușor după unele dificultăți și probleme în viață.Dacă ești un om rezistent și curajos în fața sorții,atunci ești capabil să te ridici și să mergi mai departe,după loviturile dure ale vieții.Uneori provocările chiar te pot face mai puternic.
Cum să devii o persoană mai rezistentă și puternică?
Deși există o mulțime de sfaturi și metode de a obține aceste calități,cele din lista de mai jos sunt niște strategii bazate pe cercetări.Alege care este mai potrivită pentru tine și începe să îți dezvolți rezistența chiar de astăzi:
1.Oprește ciclurile de gândire negativă.
Deseori,atunci când se întâmplă ceva rău,noi ne blocăm gândindu-ne la rezultate negative.Ne gândim întruna la ce am fi putut face în trecut,rulăm în minte evenimentele și greșelile făcute. Din păcate,gândurile negative ne țin în capcana lor,în loc să acționăm pentru a depăși dificultățile.
Atunci când asta se întâmplă cu mine,când cilurile de gândire negativă au controlul complet asupra mea,eu ies la alergat pentru 5-10 minute.Această activitate implică atât creierul cât și corpul și îmi permite să mă concentrez asupra altor lucruri.Asta rupe lanțul gândurilor negative.
Dacă nu ai posibilitate să faci exerciții fizice sau să alergi,poți lua o pauză pentru a practica respirația adâncă.Aceasta activează sistemul nervos parasimpatic și te ajută să te calmezi și să scapi de stres.
2.Fără catastrofare
Catastrofarea este atunci când aștepți că cel mai oribil lucru posibil va deveni real.De exemplu,ai fost concediat și acum crezi că niciodată nu vei obține succesul și că toată viața ta vei avea doar eșecuri.
O metodă pentru a scăpa de aceste gânduri anxioase este să porți un pandantiv,o piatră sau alt obiect micuț cu tine.De fiecare dată când îți imaginezi cea mai rea posibilitate ce ține de o situație,persoană sau rezultat,atinge acel obiect.În timp ce faci asta amintește-ți,că un rezultat prost este în egală măsură posibil ca și un rezultat pozitiv.
Atunci când îți controlezi gândurile negative,ele nu te mai sperie.Cu toții avem gânduri negative și trebuie să fim capabili să le dirijăm.
3.Depășește-ți frica de eșec.
Evităm eșecurile pentru că ne este frică de ele,ne îngrijorăm de părerea celor din jur și că ne vom simți jenați dacă vom eșua.Încearcă să vezi lucrurile dificile și care probabil îți vor aduce eșecul ca pe o provocare,așa vei fi mult mai capabil să reușești.Pentru a-ți seta creierul asupra unei provocări gândește-te la alte provocări din trecut pe care le-ai depășit cu succes.Reflectează puțin asupra scopurilor pe care le-ai atins deja.Amintește-ți că în trecut ai avut succese,chiar și unele mici.Asta te va ajuta să mergi mai departe și să ai încredere în forțele proprii.
4.Găsește beneficiile în viață
De exemplu,beneficiul în a avea un job cu adevărat dificil este că înveți lucruri noi,obții noi abilități,experiență și îți formezi caracterul.Sau,beneficiul în a avea un job ușor este că te simți relaxat și ai mai mult timp pentru tine.Așadar,poți găsi beneficii în orice situație.
Dacă consideri că există situații în care nu ai putea găsi nici un beneficiu,trebuie să știi că pentru a putea face asta ai nevoie de practică.Iată câteva întrebări,care îți vin în ajutor:
-Există soluții pozitive pentru a rezolva această problemă?
-Ești recunoscător pentru oarecare parte a acestei situații?
-Te-ai schimbat spre bine în comparație cu cine erai la început?
-Ce ai învățat?
-Cum ai crescut și te-ai dezvoltat drept rezultat al acestei situații?
5.Înfruntă-ți fricile.
Odată,o femeie înțeleaptă mi-a spus,că atunci când îți este frică de ceva,,Fugi spre câine!”adică să îmi înfrunt frica.Fugind spre ceea,ce te face să te simți incomod și te sperie poți depăși disconfortul și deveni mai rezistent.
În viață există multe lucruri,care te fac să te simți incomod.De exemplu,dacă îți faci griji de finanțele tale,poți amâna să îți verifici soldul cardului.Dacă ai avut o zi grea la serviciu,poți să îți dorești să consumi alcool pentru a uita de tot.Însă, această evitare emoțională poate fi periculoasă, pentru că emoțiile se adună și te copleșesc la un moment dat.
6.Folosește emoțiile tale negative ca pe un impuls de a te mișca înainte.
Trebuie să reții,că emoțiile negative sunt absolut normale și naturale.Acestea au și ele beneficii. De exemplu, tristețea și mâhnirea te ajută să comunici cu alți oameni,pentru că ai nevoie de susținere și bunătate.Furia te poate motiva să acționezi,să îți schimbi viața și poate chiar să schimbi lumea.Emoțiile sunt concepute pentru a ne influența comportamentul,așa că nu le ignora ci folosește-le pentru a merge mai departe.
https://eushtiu.com/