5
(1)

Oamenii se folosesc de teamă pentru a îmblânzi alți oameni., iar teama noastră crește odată cu fiecare experiență a injustiției. Simțul nedreptății este cuțitul care taie și rănește corpul nostru emoțional. Otrava emoțională este creată de reacția noastră la ceea ce considerăm a fi o nedreptate. Unele răni se vor vindeca, altele vor rămâne infectate și vor acumula din ce în ce mai multă otravă. Atunci când nivelul otrăvii crește prea mult, simțim nevoia să ne eliberăm de ea, trimitând-o altei persoane. Cum? Prin captarea atenției respectivei persoane.

Să luăm exemplul unui cuplu obisnuit. Dintr-un motiv sau altul, soția este supărată. Ea a acumulat foarte multă otravă emoțională din cauza unei nedreptăți comise de soțul ei. Soțul nu este acasă, dar ea își amintește de nedreptatea comisă, iar furia crește în interiorul ei. De îndată ce soțul se întoarce, primul lucru pe care îl caută este să-i capteze atenția, căci în acest fel otrava se va descărca asupra lui, iar ea se va simți eliberată. De îndată ce îi spune acestuia cât de nedrept, rău, prost este, toată otrava din interiorul ei este transferată asupra lui.

Ea va continua să vorbească astfel până când, în cele din urmă, soțul ei se va enerva și va reactiona. Atunci ea se va simți deja mai bine. Dar bărbatul simte acum cum toată otrava curge prin el și simte nevoia să se răzbune. El dorește acum să-i capteze atenția și să se elibereze de otravă, cu diferența că de data aceasta nu este vorba doar de otrava ei ci și de a lui proprie. Dacă examinăm cu atenție acest tablou, constatam că cei doi își ating reciproc rănile și joaca un adevărat ping-pong cu otrava emoțională. Otrava continuă să crească în acest fel, pâna când într-o zi unul dintre ei va exploda. Acesta este modul în care majoritatea oamenilor comunică între ei.

Prin captarea atenției, energia trece de la o persoană la alta. Atenția este un instrument extrem de puternic al mintii umane. Toti oamenii din lume se străduiesc să le capteze atenția celor din jur. În acest fel, ei își creează canale de comunicare.

De regulă, noi eliberăm otrava emoțională asupra persoanei pe care o credem cea mai respeonsabilă pentru nedreptatea comisă asupra noastră. Dar dacă aceasta este prea puternică și nu reusim să ne descarcăm asupra ei, suntem dispuși să o descărcăm asupra oricărei alte persoane, numai să scăpăm de ea. De multe ori o trimitem asupra copiilor, care sunt prea lipsiți de aparare în fața noastră și astfel se nasc relatiile abuzive. Oamenii mai puternici abuzează de cei mai slabi, care au mai puțină putere, pentru că simt nevoia să se elibereze de otrava emotională. Așa se explică de ce oamenii vânează atât de mult puterea.

Nimeni nu este vinovat de această adevărată boală; ea nu este bună sau rea, greșită sau corectă. Aceasta este psihologia normală a bolii. Nimeni nu este vinovat pentru abuzurile comise.

Atunci când ne îmbolnăvim fizic noi nu ne simțim vinovați si nu ne condamnăm singuri. Atunci de ce ar trebui să ne simțim rușinați pentru  că mintea noastră emoțională este bolnavă?

Unicul lucru care contează este să conștientizam existența problemei. Numai astfel putem avea sansa de a ne vindeca mintea emoțională și de a opri suferința în care ne complacem.

Don Miguel Ruiz– Arta de a iubi https://www.astrocafe.ro/

Media 5 / 5. Numărul voturilor: 1

Nu există voturi până acum! Fii primul care evaluează această postare.