Descoperă-ți armonia interioară: Parapsihologul care te ajută să-ți găsești echilibrul

Inceteaza sa te mai invinovatesti si sa dai vina pe ceilalti

542024_145047735628294_1193834581_nAsa cum ai vazut in scala starilor sufletesti, sentimentul de vinovatie te plaseaza intr-o vibratie joasa. De asemenea, vinovatia te mentine in trecut si trecutul nu il mai poti schimba. Poti schimba doar felul in care privesti trecutul.

Orice ai fi facut,inceteaza sa te mai invinovatesti sau sa dai vina pe ceilalti!

Cauzele sentimentului de vinovatie sunt multiple si sunt mai noi sau mai vechi. Fiecare dintre noi se poate simti vinovat pentru ceva din trecut si poate nici nu identifica acest lucru. Poate ca te invinovatesti pentru ca:

– ai actionat intr-un fel pentru care regreti acum

– nu ai facut ce ai fi putut face

– ai un sentiment puternic de ura fata de persoane din trecutul tau

– ai pierdut o casa sau sume mari de bani

– ai luat hotarari in favoarea sau in defavoarea altor persoane

– ai inselat

– nu ai putut salva viata cuiva drag

– te-ai casatorit cu persoana nepotrivita

– nu te-ai casatorit cu cine ti-ai fi dorit la presiunea familiei

Oricare ar fi motivul, retine ca vinovatia iti poate aduce rusine, frica, suferinta, manie, tristete şi chiar boala.
Uneori, te poti simti vinovat din motive neintemeiate. Sentimentul nejustificat de vinovatie poate proveni din faptul ca:

– ai supravietuit unui accident grav sau unei calamitati si altii au murit

– o ruda apropiata s-a sinucis

– parintii au divortat

In aceste cazuri, e important sa stii ca nu esti raspunzator pentru comportamentul altora sau pentru evenimentele imprevizibile. Daca totusi, in anumite cazuri, consideri ca ai o anumită parte de vina, asuma-ti responsabilitatea pentru actiunile tale, si cere iertare celor pe care i-ai ranit.

Cand te invinovatesti adopti o atitudine critica fata de tine, poate chiar te consideri un om rau, lipsit de valoare si astfel te izolezi avand convingerea ca ceilalti te vor respinge. Cand te invinovatesti te autopedepsesti, nu iti mai dai voie sa te bucuri si consideri ca trebuie sa suferi pentru ceea ce ai facut.
Cum reacţionezi atunci cand te simţi vinovat?… Dai imediat vina pe alţii?

”Cand ii acuzi pe altii pentru nefericirea ta, e semn ca ai nevoie de educatie. Cand te acuzi pe tine, e semn ca abia ai început educatia. Iar când nu mai acuzi pe nimeni, nici pe tine, nici pe altii, e semn că ți-ai desăvârșit educația” Epictet

Chiar daca in copilarie ai fost criticat des de parinti si astfel ti s-a indus un sentiment de vinovatie acut, te poti elibera. Iarta-ti parintii pentru ca ei au procedat cum au stiut ei mai bine la acel moment.

Chiar daca mai ai persoane dragi care te critica, iarta-i. Asa cred ei ca iti fac bine, ca te ajuta sa evoluezi.

Inceteaza sa mai dai vina pe ceilalti! Nimeni nu te poate determina sa faci ceva fara permisiunea ta. Ideea este sa faci pace cu tine.

Vei reusi sa te impaci cu tine insuti cand inlocuiesti sentimentul de vinovatie cu asumarea responsabilitatii. Sentimentul de vinovatie este distructiv, pe cand asumarea responsabilitatii este un sentiment constructiv. Cateodata nu e simplu sa gasesti solutii responsabile si mai ales sa le pui in practica. Responsabilitatea presupune sa iti aloci timp pentru introspectie si poate chiar efort sa pui in practica ce iti propui.
Vinovatia iti aduce suferinta. Cand suferi, esti în ego, deconectat complet de la Divinitate şi suflet; cand iubesti neconditionat, accepti situatiile şi oamenii aşa cum sunt, fara sa te doara. Atunci esti conectat la ceea ce esti cu adevarat. Cand te doare ceva, ego-ul are putere asupra ta; cand te simti bine, sufletul detine puterea.

Cand traiesti prin ego, suferi mereu, pentru că el nu are întelepciunea de a accepta viata asa cum e; el se cramponeaza de experientele trecute, de amintirile dureroase şi se teme ca ai putea pati ceva similar in viitor. Masurile de precautie sunt luate de ego, nu de suflet. Sufletul stie întotdeauna ca te afli la momentul si locul potrivit. Dacă nu ai inca pace si liniste sufleteasca este pentru ca egoul e inca destul de puternic.

“Caracteristica vinovatilor este nelinistea.” Seneca

Si nu exteriorul este problema, ci deconectarea ta de la sine. Ceea ce se petrece in exterior nu face decat sa aduca ranile interioare la suprafata. Nimeni nu e vinovat. Sufletul stie ca doi oameni se intalnesc intr-o anume situatie care îi oglindeste pe amandoi, tocmai pentru ca au ceva de invatat acolo.

Cand inveti lectia responsabilitătii, cand intelegi ca in fiecare moment ai luat cea mai buna decizie pe care ai fi putut-o lua, cand realizezi ca acolo unde exista teama şi vinovatie nu există iubire şi încredere, ca vinovatia înseamnă separarea de sine şi este opusul iubirii sinelui, atunci incepi sa te accepti cu adevarat.

Daca consideri ca pentru a te elibera de sentimentul de vinovatie trebuie sa uiti, te inseli. Nu faci altceva decat sa ingropi de viu acest sentiment nociv. Ca sa te eliberezi de acest sentiment iti propun sa aplici pasii descrisi in imaginea de jos.
Rezerva-ti timp cu tine si eliberează-te de tiparul vinovatiei. Ai dreptul sa te privesti cu dragoste indiferent ce crezi ca ai gresit.http://www.armonieinsuflet.ro/

0 Recenzii

Lasa o recenzie

Distribuie acest articol pe:

S-ar putea sa iti placa si:

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Programari sedinte

Programare in cabinet

Arata directii

Programare prin email

Scrie-ne un email

Programare la telefon

0740781121