Iubește fără atașamente şi durere
Învață să iubești fără atașamente şi durere!
Iubirea fără atașament – nu este deloc o legătură slabă cu persoana iubită. Vă propunem să reflectați puțin despre cum să iubești o persoană fără să te atașezi de ea. Pentru că doar aşa veți putea construi relații puternice și fericite, care satisfac ambele părți.
1.Nu fi „dependent(ă) emoțional“: spune „nu“ atașamentelor care aduc durere
Atașamentul în relații se formează în baza unor procese emoționale şi psihologice specifice şi în același timp complicate:
– există oameni care au necesitatea de a se simți iubiți. Aceasta este necesitatea lor, însă ei confundă iubirea cu controlul total, iar pasiunea cu gelozie.
– cel care iubește cu adevărat este altruist, el nu regretă timpul petrecut și efortul depus pentru a dărui fericire.
– Iubirea nu provoacă durere. Iubirea trebuie să aducă armonie şi bucurie, să contribuie la creșterea personală a partenerilor.
– pentru persoanele dependente emoţional iubirea este ca un drog. Nu le pasă de efectele secundare, durerea sau procesul lent de autodistrugere.
– desigur, e mai bine să nu ajungeți la aceste extremități. Orice dependenţă pentru ceva sau cineva ne lipsește de umanitate, încetăm să fim noi înşine şi în esență ne transformăm în niște marionete.
2.Lipsa atașamentului – nu este indiferenţă, este o iubire matură.
Elena în vârstă de 28 de ani se întâlnește deja de 3 ani cu Rafael. În acest timp, viața ei s-a schimbat foarte mult, ea nu mai petrece timpul cu prietenii și toate proiectele sale profesionale s-au oprit.
– Ea spune că acum unica ei necesitate şi grijă este să-l facă fericit pe Rafael. Deşi recunoaşte că uneori îi lipsesc întâlnirile cu prietenele şi colegii de muncă (ea este jurnalist).
– Elena periodic se întreabă dacă face totul corect. Ea știe că-şi iubește partenerul, însă simte că aceasta o obosește. Pur și simplu nu-i ajunge aer.
– şi ceea ce trebuie să facă Elena în acest caz, este să se elibereze de această dependenţă emoţională şi să înveţe să iubească matur.
– pentru că, a iubi pe cineva nu înseamnă să uiţi de tine. Dacă laşi totul pentru persoana iubită, mai devreme sau mai târziu aceasta va duce la dezamăgire.
– de aceea este foarte important să înveți să distribui corect prioritățile şi să spui: “mă iubesc” şi “te iubesc”.
3. Iubirea are o limită care se numește “respectul de sine”.
Da, iubirea are granițe, limite şi obstacole imposibil de trecut. Și dacă ai ști despre ele de la începutul relației, vei evita suferința inutilă.
– Bariera principală este respectul de sine.
– Dacă eşti desconsiderat, luat în derâdere sau persoana de lângă tine te face să te simți slab, atunci aceasta nu este iubire.
– Dacă valorile noastre nu sunt respectate, atunci relația este nesănătoasă.
Respectul de sine nu face nimănui reduceri. El este baza creșterii personale şi nimeni nu poate și nu ar trebui să-l perturbe.
4.Atenţie la iubirea “copilărească” şi egocentrică
Există oameni care percep relația ca o sursă de „alimentație“, au nevoie de ea pentru a-şi umple golul, a se salva de singurătate. Ei sunt ca copiii care au nevoie de iubire în mod constant și prin urmare nu sunt capabili să întoarcă sentimentul.
O relație sănătoasă şi fericită este ca dansul, unde oferă şi dăruiesc, unde vorbesc şi ascultă, unde se râd şi te fac să râzi, unde se ţine cont de detalii, unde oferi grijă şi primeşti grijă.
Oamenii imaturi fac propriile necesități – comune, propria foame emoţională încearcă să o transforme în universală.
5. Devino acea persoană pe care îţi dorești să o întâlnești.
Atunci când o persoană îşi construiește relațiile pe atașament și dependența, de multe ori modul său de gândire poate fi definit prin expresia „Nu voi face faţă singur: fără el(ea) nu sunt nimic.“
Aceste extreme formează o „groapă” unde va cădea mai devreme sau mai târziu. Acest abis – este starea de depresie profundă. Este foarte important să eviți acest gen de atașament emoţional şi să începi “calea inversă”
În loc să cauţi partenerul ideal, mai bine ai grijă să devii o persoană care se iubeşte în primul rând pe sine; o persoană care nu are frică de singurătate;
Umple-ţi golurile cu tine însuți, devino o personalitate completă, puternică emoţional şi fericită. Bucură-te, visează şi mișcă-te înainte…
Aceste componente îţi vor dărui energie nu doar ţie, ci şi persoanei iubite, şi atunci împreună veți putea crea un viitor comun armonios.https://relatii.net/