Lecții de viață
Oriunde te îndrepţi, fă-o din toată inima: 9 lecții de viață de la maestrul gândirii chineze, Confucius!
Confucius este cea mai de seamă personalitate a culturii chineze, întruchiparea gândirii asiatice și spiritualității universale. Înțelepciunea sa este atemporală și e la fel de actuală în ziua de astăzi, cum a fost cu două milenii în urmă.
1. Nu contează cât de încet mergi, atâta vreme cât nu te opreşti.
Continuând să mergi, în cele din urmă vei ajunge la destinația dorită. Important e să știi exact unde vrei să ajungi și să nu te oprești, indiferent de obstacolele care îți vor ieși în cale. Munca dificilă trebuie făcută consecvent. Doar cei care rămân devotați propriilor principii, idei și valori, și nu caută ocolișuri – își ating într-un final țelul propus.
2. Să nu iniţiezi niciodată o relaţie de prietenie cu cineva care nu este mai bun decât tine.
Dacă vrei să afli ce se va întâmpla cu tine în viitor – aruncă o privire la prietenii tăi. În acest moment, tu te îndrepți spre locul unde se află ei acum. Vrem sau nu vrem, mai devreme sau mai târziu începem să semănăm cu cei care ne înconjoară și ăsta e un motiv bun ca să îți găsești prieteni care se mișcă în aceeași direcție cu tine sau sunt acolo unde visezi să ajungi. Alege oameni cu flăcări în ochi.
3. E foarte ușor să urăști și foarte greu sa iubești. Tot ce-i bun sau frumos e mai greu de obținut decât ce-i rău sau urât.
E mult mai ușor să urăști, e mai ușor să faci rău, să fii negativ, să fii indiferent, să te justifici și să te lamentezi. Și ai nevoie de o inimă mare, o minte senină și multă străduință ca să fii înconjurat de iubire, bunătate și compasiune. Pentru tot binele trebuie să plătești.
4. Un meșter care vrea să-și îmbunătățească munca, pentru început trebuie să-și pregătească instrumentele.
Confucius spunea că: “Succesul e croit din pregătiri făcute dinainte, iar fără pregătire ne așteaptă un eșec.” Nu contează cu ce te ocupi sau ce scop ți-ai propus. Dacă vrei să fii prosper va trebui să te pregătești în prealabil, pentru a pune fundamentul acestei prosperități.
5. Greşeala ta nu există decât dacă continui să te gândeşti la ea.
Toată lumea greșește. Nu te sfia de greșelile tale pentru că 99% din ele sunt remediabile. Iar dacă nu sunt, oricum va trebui să te împaci cu ele. Nu te neliniști, nu permite gândurilor negative să preia controlul asupra ta, iar câtorva lucruri mărunte să îți strice întreaga zi. Sarbatorește-ți greșelile, fiindcă din nimic nu înveți mai bine decât din propriile greșeli.
6. Când ești furios, gândește-te la consecințe.
Solomon spunea că: ”Răbdarea e mai bună decât curajul, iar cel care își controlează gândurile e mai puternic decât cuceritorul unui oraș.” Trebuie să-ți păstrezi calmul indiferent de circumstanțe și întotdeauna să te gândești la consecințele acțiunilor tale.
7. Dacă devine evident că țelul nu pot fi atins, corectează-ți strategia, nu scopul.
Îți mai amintești cu ce învățătură am început? Michelangelo spunea că : “problema pe care o au oamenii nu e că ţintesc prea sus şi eşuează, ci că ţintesc prea jos ca să reușească”. Dacă simți că ești departe de țel, nu înseamnă că trebuie să cobori ștacheta pentru a obține măcar ceva. Cel mai probabil, ai luat-o pe o cale greșită și e timpul să-ți corectezi un pic traseul, nu destinația.
8. Atunci când merg alături de doi oameni, fiecare din ei devine profesorul meu. De la unul învăț cum trebuie să mă comport, iar de altul ce nu trebuie să fac.
Poți învăța de la oricine, indiferent că e vorba de un sfânt sau de un escroc mărunt. Fiecare viață este o istorie plină de învățăminte.
9. Oriunde te îndrepţi, fă-o din toată inima
Orice ai face în viața ta, fă-o din inimă. Dacă vrei să atingi succesul, trebuie să dai tot ce ai mai bun și să trăiești pentru (și cu) țelul tău. Doar așa vei trăi fără regrete.https://eustiu.com/