Daca vrei sa comunici cu cineva din alta parte a lumii care vorbeste o alta limba, tot ce trebuie sa faci este sa razi. Rasul este o forma de comunicare recunoscuta universal, confirmand astfel importanta sa pentru omenire.
Se crede ca rasul a aparut inainte ca oamenii sa poata vorbi, ca un mod de comunicare intre mame si copii, ca o forma de joaca prin sunete, sau de consolidare a relatiilor de grup. Chiar si in ziua de azi creierul este programat sa ne transmita sa radem atunci cand ii vedem sau ii auzim pe altii razand.
Cu toate acestea, rasul este in mare parte o reactie involuntara; de regula nu este ceva ce te poti forta sa faci. Dimpotriva, rasul declanseaza mecanisme din creier care pot influenta tiparele de respiratie, expresiile faciale si chiar si muschii din brate si picioare.
Rasul joaca un rol important si pentru sanatate, si are sunete si mistere care fac din acesta una dintre reactiile fizice cele mai fascinante pe care oamenii (si nu numai) le pot avea.
11 lucruri fascinante despre râs
Profesoara Sophie Scott, cercetatoare in neurologie si actrita de stand-up comedy, a adunat aceste lucruri surprinzatoare despre râs.
Esti predispus sa razi mai mult in prezenta altora – si nu din cauza glumelor
Daca razi, este mult mai probabil sa te afli in compania mai multor persoane, este de parere expertul in ras Dr. Robert Provine. Elementul esential pentru declansarea rasului pentru majoritatea persoanelor este prezenta unei alte persoane, nu o gluma sau un film amuzant.
Dupa ce au analizat felul in care 1,200 de persoane rad in mediul lor natural, Dr. Provine si echipa sa au concluzionat ca rasul ca urmare a glumelor apare doar in 10-20% dintre cazuri. Rasul social apare cu 30% mai frecvent decat rasul solitar.
In cele mai multe cazuri, rasul a aparut in urma unui comentariu banal sau a unuia usor amuzant, ceea ce demonstreaza ca persoana este mai importanta decat motivul pentru declansarea rasului.
Creierul poate detecta rasul fals
Cercetarile efectuate de prof. Scott arata ca mintea poate face diferenta dintre rasul autentic si rasul fals. Cand auzi un ras de scena, sau unul fortat, se activeaza o anumita parte a creierului din cortexul prefrontal medial anterior, care te ajuta sa intelegi emotiile oamenilor. Acest lucru sugereaza ca mintea intra in actiune automat incercand sa descifreze motivul pentru care o persoana rade fortat.
Rasul este contagios
Zicala “razi si intreaga lume va rade impreuna cu tine” este mai mult decat o expresie: rasul poate fi contagios. Sunetul rasului declanseaza zone din regiunea corticala pre motorie a creierului, care raspunde de alinierea muschilor faciali la sunetele auzite si pregatirea lor pentru o reactie.
Glumele sunt mai amuzante atunci cand cunosti persoana care le spune
Familiaritatea este o parte esentiala a rasului si umorului, iar studiile arata ca oamenii considera glumele spuse de comedianti celebri mai amuzante decat daca sunt spuse de persoane pe care nu le cunosc.
Rasul arde calorii
Rasul mareste energia consumata si ritmul cardiac cu pana la 10-20 %. Adica ai putea arde 10-40 calorii daca razi intre 10 si 15 minute. Desi suna bine in teorie, ar trebui sa razi serios timp de o ora sau mai mult pentru ca aceste calorii sa aiba vreun efect vizibil.
Rasul face bine unei relatii
Studiile arata ca relatiile de cuplu in care rasul si zambetul sunt folosite ca instrumente de comunicare atunci cand abordeaza un subiect mai delicat se simt mult mai bine imediat dupa discutie si resimt mai multa satisfactie in cuplul lor. In plus, au o relatie mai longeviva.
Rasul are nevoie de coordonare
Rasul are un tipar distinct. Rareori apare in mijlocul unei propozitii. Rasul, de regula, apare la finalul unei propozitii sau in pauza unui discurs, ceea ce sugereaza ca limbajul are prioritate.
“Aparitia rasului la finalul frazei din cadrul unui discurs sugereaza existenta unui proces la nivel neurologic care conduce plasarea rasului in discurs. Diferite zone ale creierului sunt implicate in exprimarea unui discurs de natura cognitiva si a vocalizarii rasului, care este mai incarcat emotional.”
Comicii se folosesc de tendinta naturala a rasului de a creste si a scadea in intensitate si fac pauze la sfarsitul propozitiilor, pentru ca publicul sa le “umple” cu ras.
Rasul este atragator
Studiile efectuate de Dr. Provine au demonstrat ca femeile rad in procent de 126% in comparatie cu barbatii in cadrul dialogurilor intre sexele opuse, barbatii fiind cei care prefera sa declanseze rasul.
Intr-o recenzie a peste 3,700 de anunturi la ziar, Dr. Provine a observat ca in 62% dintre acestea femeile erau cele care mentionau rasul si specificau ca sunt in cautarea unui partener cu simt al umorului, in timp ce barbatii erau mai predispusi sa foloseasca umorul in anunturi.
Unele lucruri pot face pe oricine sa rada
Desi nu exista o gluma la care sa rada toata lumea, prof. Scott a descoperit ca unul dintre cele mai bune instrumente pentru a-i face pe oameni sa rada in laboratorul sau este un clip cu persoane care incearca sa nu rada intr-o situatie in care ar fi foarte nepotrivit sa o faca.
Rasul este bun si pentru memorie
Cercetatorii de la Universitatea Loma Linda din California au studiat rolul pe care umorul il poate avea asupra sanatatii. Au impartit 20 de adulti in doua grupuri – unul a urmarit filme amuzante si al doilea a asteptat in tacere timp de 20 de minute. Inainte si dupa efectuarea testului, ambele grupuri au primit cate un test de memorie pe termen scurt …
Grupul care s-a amuzat a inregistrat rezultate mult mai bune la test, 43.6% comparativ cu doar 20 % la al doilea grup. Cei din grupul care s-a amuzat au inregistrat si un nivel mult mai scazut al hormonului de stres cortizol. Conform cercetatorilor, rasul reprezinta un instrument placut care ajuta la contracararea declinului memoriei la adultii cu varste inaintate:
“Rezultatele studiului sugereaza ca umorul poate avea beneficii clinice si poate ajuta in procesul de recuperare si poate fi folosit in programe ce promoveaza bunastarea generala la adultii cu varste inaintate. Capacitatea de invatare si memoria sunt foarte importante pentru o mai buna calitate a vietii acestor persoane – atat pentru minte, corp, spirit, cat si pentru aspectele sociale si economice. Adultii cu varste inaintate pot manifesta deficiente ale memoriei asociate cu varsta. Insa acum medicii pot oferi terapii pozitive, placute si pline de umor benefic care sa diminueze aceste deficiente.”
https://embed-ssl.ted.com/talks/lang/ro/sophie_scott_why_we_laugh.html
Rasul imbunatateste imunitatea, imbunatateste calitatea somnului si multe altele
La ce mai este bun rasul? Studiile au demonstrat ca rasul poate reduce hormonii de stres si stimuleaza functia imunitara in timp ce induce sentimente pozitive. Rasul a dovedit beneficii la nivel fiziologic, psihologic, social, spiritual si in calitatea vietii, in asa fel incat numeroase centre de ingrijire a sanatatii adopta terapia prin ras ca o forma complementara de ingrijire. Oportunitatile care ofera un mediu bun pentru ras, precum yoga cu ras sau petreceri pentru ras, devin tot mai populare in intreaga lume. Gasiti in continuare o lista scurta cu beneficiile rasului:
Copiii rad usor si des, dar adultii pot uita ca mai trebuie sa si rada. Ori de cate ori poti, e bine sa-ti iei portia zilnica de ras. Nu uita ca este mai usor sa razi cand esti in compania altora, de aceea incearca sa cauti motive de ras cand esti cu prieteni, familie si colegi.
Razi in fiecare zi !
https://viataverdeviu.ro/