Meditatia

CUM VORBEȘTI LA TINE ÎN CASĂ ?,Meditatia ,AI GRIJA CE VORBESTI
5
(1)

Meditatia

Scopul meditatiei nu este concentrarea asupra respiratiei, fara intrerupere, pentru totdeauna. Aceasta in sine ar fi un scop fara sens, nefolositor. Scopul meditatiei nu este sa atingi stadiul de a avea o minte in liniste perfecta. Desi aceasta stare este foarte placuta, ea nu conduce la eliberare de sine. Scopul meditatiei este sa atingi starea in care poti sa fii Atent fara intrerupere. Atentia, si numai Atentia permanenta, produce Iluminarea.

 Deci, meditatia se face corect astfel:  acolo esti tu si meditezi in liniste. Corpul iti este perfect imobil si mintea iti este calma in totalitate. Te concentrezi asupra curgerii respiratiei inauntru, inafara, inautru, inafara… calm si concentrat. Totul este perfect. Si atunci, dintr-o data ceva cu totul diferit iti apare in minte: “Mi-as dori sa am un cornet de inghetata.” Asta este, evident, o distragere. Nu este ceea ce ar trebui sa faci. Observi aceasta si te repozitionezi pe respiratie, inapoi la curgerea ei , inauntru, inafara, …si atunci: “Oare chiar am platit factura aceea de gaz?”

O alta distragere.

O observi si ca urmare revii din nou la observarea respiratiei , inauntru, inafara … “Acel film nou sci-fi a iesit tocmai pe piata. Poate as putea sa merg sa il vizionez chiar marti. Nu , nu marti, am prea mult de lucru miercurea asta. Mai bine joi…” O noua distragere.

Te readuci , din nou la respiratie, doar ca se pare nu prea reusesti cu adevarat caci inainte sa apuci sa faci asta vocea aceea din mintea ta zice “ma ucide spatele asta al meu” Si asa merge distragere dupa distragere, aparent fara de sfarsit.

Ce problema. Dar tocmai despre asta este vorba in toata meditatia.

Meditatia

Aceste distrageri sunt de fapt motivul pentru care facem meditatia aceasta. Ideea este sa invatam sa “tratam” aceste distrageri.

Sa invatam sa le observam fara sa fim prinsi in capcana lor. Din aceasta cauza suntem aici. Calatoriile mintii sunt neplacute, in acest context, dar este modul normal de functionare a mintii. Nu te gandi la aceasta precum la un dusman. Este pur si simplu realitatea. Si daca vrei sa schimbi ceva, primul lucru pe care ar trebui sa il faci este sa accepti lucrurile asa cum sunt.

Cind vei incerca prima data sa meditezi ( sa te concentrezi asupra respiratiei ), vei fi socat de cat de ocupata iti este mintea. Sare in permanenta de colo-colo. Circula in permanenta in cerc. Palavrgeste. Gindeste. Fantazieaza ( un nou cuvint? J) si viseaza cu ochii deschisi. Nu fii suparat din cauza aceasta. Este normal sa fie asa. Cind mintea iti pleaca in calatoriile sale, obsearva doar acest lucru cu Atentia ta.

Cand vorbim despre distragere in acest tip de meditatie, ne referim la orice preocupare care devieaza atentia de la respiratie. Aceasta aduce cu sine o noua regula majora pentru meditatia ta : ori de cate ori apar in mintea ta stari care sunt destul de puternice ca sa iti distraga atentia de la respiratie ( obiectul meditatiei tale ) muta-ti atentia pentru un scurt timp asupra distragerii insasi. Fa-o pe aceasta, temporar, obiectul meditatiei tale. Este important sa iti notezi cuvantul “temporar”. Nu te sfatuim sa schimbii “caii” in mijlocul “trapului”. Nu cerem sa iti schimbi obiectul meditatiei la fiecare 3 secunde. Respiratia va fi pentru totdeauna principalul obiect de meditatie. Iti muti atentia asupra distragerii doar pentru sufucient timp cat sa observi anumite lucruri despre aceasta. Ce este? Cat de tare este? Si cat timp tine?

Meditatia

Imediat ce ti-ai raspuns, fara verbalizare, la aceste intrebari ,ai terminat cu examinarea distragerii respective si poti sa iti readuci atentia complet la respiratie. Din nou, noteaza-ti “fara verbalizare”.

Aceste intrebari nu sunt o invitatie la si mai multa palavrageala mintala. Asa ceva te-ar duce in directia gresita, inspre si mai multa gandire. Ideea este tocmai sa eviti pe cat posibil gandirea, sa revii la experienta directa, neverbala si neconceptuala a respiratiei. Aceste intrebari sunt menite sa te elibereze de acea distragere si sa-ti dea o imagine asupra naturii sale si nu sa te impotmoleasca si mai mult in ele. Te vor ajuta sa “intri” in ce anume te distrage si apoi sa scapi de ea – intr-un singur pas.

Iata problema : cand o distragere, sau o stare mentala apare in minte ea “lucreza” mai intai in subconstient.

Abia un moment mai tarziu apare si in mintea constienta.Aceasta diferenta de fractiune de secunda este foarte importanta pentru ca ne ofera timp destul pentru ca recunoasterea sa aiba loc. Aceasta are loc aproape instantaneu si prima data apare in subconstient.

Astfel, atunci cand recunoasterea apare in mintea constienta, noi deja am inceput sa fim “prinsi in mreaja” sa. Este natural sa continuam acest proces, pierzindu-ne astfel tot mai adanc in acea distragere pe masura ce o “vedem”. In acel moment santem in mod definitiv prinsi in gandul respectiv in loc sa “privim” gandul cu atentie. Toata secventa se petrece intr-o clipa.

Aceasta reprezinta o problema pentru noi. In momentul in care noi devenim constienti de faptul ca suntem distrasi,noi suntem de fapt “prinsi” in ea. Intrebarile de mai sus sunt un mijloc intelligent de a iesi din situatia aceasta.

Meditatia

Caci pentru a putea raspunde la aceste intrebari trebuie sa analizam calitatile distragerii. Pentru a face aceasta trebuie sa ne disociem de la ea si sa facem un pas mental de la ea pentru a o putea observa obiectiv. Trebuie sa ne oprim fluxul gandirii asupra acelui gand sau sa oprim simtirea senzatiei respective pentru a o putea analiza. Acest proces in sine este un exercitiu in observare neimplicata, detasata. In acest fel “mreaja” distragerii este desfacuta si Atentia este din nou la karma. In acest moment, atentia face o trecere pe nesimtite la obiectul principal de meditatie si ne putem intoarce la observarea respiratiei.

Cand incepi sa practici aceasta technica, va trebui, probabil ,sa o faci verbalizand. Iti vei pune intrebari folosind cuvinte si vei primi raspunsuri in cuvinte. Totusi, nu va tine mult pana cind vei putea sa renunti la acestea. Odata ce obiceiul mental este instalat, pur si simplu vei observa distragerea apoi calitatile distragerii pentru ca apoi sa te intorci la respiratie.

Este un proces in totalitate neconceptual si este foarte rapid. Distragerea poate fi orice : un sunet , o senzatie, o emotie, o fantezie, orice. Dar orice ar fi, nu incerca sa o reprimi. Nu incerca sa o fortezi sa plece din mintea ta. Nu este nevoie de asa ceva. Observ-o cu atentie. Examineaza distragerea, fara cuvinte, si aceasta va disparea de la sine. Vei observa cum atentia se va muta, fara efort, din nou pe respiratie. Si nu te condamna pentru ca distragerea a avut loc. Este ceva natural. Acestea apar si pleaca.

In ciuda acestui sfat binevoitor, te vei condamna totusi . Si aceasta este natural. Obsearva procesul condamnarii la fel precum orice alta distragere, si intoarce-te la respiratie.

Priveste secventa evenimentelor : respiratie, respiratie.Distragerea apare. Apare frustrarea pentru ca distragerea a avut loc. Te condamni pentru aceasta. Observi autocondamnarea. Te intorci la respiratie. Respiratie, respiratie… Este un ciclu foarte natural care se continua de la sine daca il faci corect.Cu rabdare. Daca vei reusi sa inveti sa observi distragerile fara sa te implici, totul este foarte usor.

Treci cu usurinta prin distrageri si apoi atentia revine cu usurinta la respiratie. Desigur, aceeasi distragere poate sa reapara un moment mai tarziu. Daca apare , atunci obsearv-o cu atentie. Daca ai de-a face cu un sablon mental vechi, care este bine sedimentat, atunci acest proces poate sa dureze un timp indelungat, eventual chiar si ani de zile. Nu te lasa descurajat. Este ceva natural, obsearva numai acest lucru si intoarce-te la respiratie. Nu te lupta cu aceste ganduri ce iti distrag atentia. Este o pierdere de timp si energie. Si fiecare ocazie cu care te impotrivesti acelui gand il intareste si mai mult. Mai exact, cantitatea de energie cu care te opui se va adauga acelui gand facandu-l cu atat mai puternic. Este o batalie pe care nu poti sa o castigi. Este curios, dar cu cat observi asemenea distrageri cu simpla atentie cu atat acestea devin mai slabe. De aceea trebuie sa le observi doar cu atentie si daca faci asta destul de mult timp si destul de des, isi vor pierde din energie si vor disparea pentru totdeauna. Daca insa te vei lupta cu ele, acestea vor deveni si mai puternice.

Priveste-le cu detasare si acestea se vor evapora.https://www.humanitysteam.ro/

Media 5 / 5. Numărul voturilor: 1

Nu există voturi până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: