Mic tratat de încredere în sine
Se spune că încrederea în sine este cea mai bună haină. Dar ce faci dacă nu știi cum s-o îmbraci?
Siguranța pe care o afișezi vine din interior. Ea îți insuflă forță să treci peste obstacole cu fruntea sus, curaj să crezi în ideile tale, relaxare să fii tu însăți și să te accepți cu bune și rele și să-ți pui întotdeauna calitățile pe primul plan. Încrederea în sine este confundată mai mereu cu lipsa fricii și se dobândește în timp, fără să fie, din păcate, contagioasă. Altfel spus, se cere îngrijită întocmai ca o grădină ce are nevoie de apă și soare pentru a da roade de care să te bucuri. Iată ce să faci ca s-o cultivi mai cu spor!
De unde vine
Se spune că încrederea în sine este cea mai de preț calitate pe care am putea-o avea, fiind considerată o redutabilă armă în călătoria vieții. Fără să avem la dispoziție o definiție clară, există părerea unanim acceptată conform căreia încrederea în sine este capacitatea de a crede că poți realiza orice, în ciuda tuturor dificultăților și opozițiilor. Nu te naști cu această atitudine, ci o dobândești pe parcursul vieții – uneori mai devreme (părinții au un rol important), alteori mai târziu. Încrederea în sine se creează în mintea ta și vine din felul în care te poziționezi în relația cu cei din jur.
Când ești sigură pe tine, faci ce crezi că-i bine, chiar dacă persoanele din jur te critică ori te iau în râs. De asemenea, ești dispusă să riști și să parcurgi un drum lung ca lucrurile să iasă așa cum trebuie. În același timp, recunoști când greșești și înveți din erori. Te aștepți să fii felicitată pentru realizări și accepți complimentele cu decență. În schimb, lipsa de încredere e asociată cu altă atitudine: îți construiești comportamentul în funcție de ce gândesc alții, rămâi în zona de confort de teama eșecului, te chinuiești din răsputeri să maschezi greșelile pe care le faci, sperând să nu fie observate și nu știi să primești complimente pentru munca ta.
Efecte benefice
În timp ce lipsa încrederii are efect distructiv și se manifestă printr-un comportament negativ, oamenii încrezători în forțele proprii sunt în general pozitivi, cred în ei, în capacitățile lor și trăiesc viața din plin. Potrivit psihologilor, încrederea în sine ne dă o direcție clară și face neclintite scopurile și pasiunile pe care le avem. Practic, când credem în noi cu toată ființa, nu există loc de îndoieli cu privire la ce ne dorim și facem tot ce ne stă în putință să ne vedem idealurile realizate. Puterea încrederii în sine nu poate fi măsurată. Vei fi însă uimită de rezultate. Pentru o perspectivă sănătoasă asupra propriei persoane, aplică zilnic următoarele sfaturi:
Nu te compara cu alții.
Nu te mai uita în curtea vecinului. Comparându-te, îți vei adânci neîncrederea, vei înmulți frustrările și vei crea loc călduț pentru disperare. Respinge din start ideea de a te compara, fiindcă vei avea tendința să scoți la lumină ce te dezavantajează. Iar tu ai multe calități care se cer valorificate. Trebuie să-ți cunoști slăbiciunile, să le accepți (pentru a rămâne cu picioarele pe pământ și a nu trece drept arogantă când prinzi aripi) și să le folosești numai în măsura în care te ajută să-ți dezvolți punctele forte.
Gândește pozitiv.
Schimbă-ți radical modul de gândire, pentru a nu cădea în depresie. Concentrează-te mai puțin pe aspectele tenebroase ale vieții, lasă în urmă lucrurile care nu-ți fac bine, concentrează-te pe prezent și fii cu gândul la viitor. Dacă totuși te uiți în urmă, transformă greșelile pe care le-ai făcut cândva într-un bun prilej de a învăța din ele. În general, când privesc în trecut, oamenii încrezători trag concluzii care-i ajută în experiențele viitoare și merg înainte propunându-și să facă lucrurile cât mai bine. Mentalitatea de învingător este construită pe un principiu: lupta nu se sfârșește când pierzi, ci când renunți. Așadar, pășește apăsat spre ziua de mâine, însoțită de gândul că nu vei repeta gafele.
Nu te subestima.
Nu încerca să le faci pe plac celorlalți renunțând la tine. Adu-ți aminte că ești unică și bucură-te de viață, de clipele pe care le-ai trăit, de calitățile tale – toate sunt numai ale tale și nu trebuie să le pui în plan secund doar pentru a fi acceptată de ceilalți. Orice clipă în care te vei lăsa deoparte te va îndepărta de realizarea visurilor și-ți va știrbi încrederea în tine. Pune-ți în valoare calitățile care te scot din mulțime și șlefuiește-le pentru a fi cât mai mulțumită de tine.
Întinde o mână de ajutor.
Poate una dintre cele mai sigure căi în dezvoltarea încrederii în sine este generozitatea. Punându-te în slujba unui ideal ce implică o mână de ajutor întinsă cuiva este din capul locului o mare schimbare în bine pentru sănătatea ta fizică și psihică. Fie că începi o activitate de voluntariat sau doar te oferi să fii un umăr de nădejde pentru un prieten aflat în necaz, lumea ta (dar și a celorlalți) devine mult mai frumoasă. Vorbele bune pe care le adresezi celor din jur îți sporesc încrederea în tine. Încurajează-i când ai ocazia, exprimă-te cu sinceritate când îți place un lucru la cineva. Oamenii încrezători îi fac pe cei din jur să se simtă bine, îi complimentează, în vreme ce temătorii le transmit celorlalți o stare de disconfort.
Capul sus!
Se spune că suntem ce gândim. Așadar, spune-ți zilnic, în mod repetat: „Am o încredere nețărmurită în mine și forțele mele“. Concentrează-te pe ținută – stai dreaptă precum campionii, mândri că sunt câștigători. S-a demonstrat științific că limbajul corpului influențează direct felul în care ne simțim. Cu alte cuvinte, îți poți schimba lesne starea emoțională doar ridicând pieptul și ținând fruntea sus. Dacă stai dreaptă și încrezătoare, te vei simți întocmai. Fă chiar acum o încercare!https://www.femeia.ro/