Mintea umană este atât de puternică, încât îți poate influența starea fizică. În ultimii ani s-au efectuat numeroase studii cu privire la relația dintre minte și corp, ce au evidențiat că această legătură este mai strânsă decât am fi crezut.
Dacă ai fost bolnav la un moment dat, cu siguranță ai avut sentimentul că afecțiunea fizică de care sufereai corespundea unei stări mentale de neputință sau încarcerare.
Poate te-ai simțit mai obosit sau mai neîndemânatic decât de obicei, incapabil de a procesa chiar și cei mai mici stimuli sau propriile tale gânduri.
Studiile au arătat că o stare psihică bună este asociată cu o stare fizică pe măsură – atât sănătatea organismului în sine, cât și modul în care o percepi.
Se pare că, prin intermediul sistemului nervos, gândurile și ideile pozitive îți îmbunătățesc condiția fizică.
Dacă mintea ta este neliniștită, ești mai predispus la îmbolnăvire. Cu alte cuvinte, dacă suferi de o tulburare psihică, precum anxietatea și depresia, vor apărea simptome și la nivel fizic. Continuă să citești pentru a afla cumgândurile tale se pot transforma în boală.
Cum poate mintea să-ți îmbolnăvească organismul?
Gândește-te puțin la momentele în care ești cuprins de anxietate. Inima îți bate mai tare și mai repede, îți tremură mâinile și începi să transpiri.
Toate aceste simptome apar deoarece mintea ta declanșează o reacție fizică în organism, provocând un dezechilibru, ca atunci când efectuezi exerciții fizice.
Însă există o mare diferență între această reacție și cea corespunzătoare efortului fizic, pentru că… nu practici exerciții fizice. Corpul tău nu valorifică toată acea energie în exces pe care o produce, fapt ce duce la suprasolicitarea sistemului nervos.
Venele și arterele care transportă sângele către mușchi nu se mai dilată, însă inima pompează mult mai mult sânge în organism.
Ce se întâmplă în continuare?
Imaginează-ți o autostradă aglomerată în timpul orei de vârf, atunci când totul merge ca pe roate. Deodată are loc un accident și traficul este redirecționat către un drum lateral, mult mai îngust. Fără îndoială, întregul sistem se va prăbuși.
Același lucru se întâmplă și în corpul tău.
Inima ta pompează tot mai multe „mașini”, iar restul corpului nu poate absorbi un trafic de asemenea anvergură. Dacă situația durează puțin timp și nu este prea intensă, atunci problema este minoră.
Dacă această situație se întinde pe o perioadă lungă de timp sau este extrem de acută, există riscul unor prejudicii majore.
În mod similar, una dintre cele mai evidente conexiuni minte-corp este cea dintre funcțiile cognitive și sistemul imunitar.
Când mintea nu funcționează în mod corespunzător, este normal ca organismul să-și piardă puterile, devenind mult mai vulnerabil la orice atac din exterior.
Ai putea spune că mintea ta este ca un calculator, iar sistemul imunitar un antivirus. În cazul în care calculatorul se defectează, antivirusul este dezactivat, iar tu ești expus oricărui „Cal troian” ce îți vrea răul.
În plus, colapsul imunității nu are loc de obicei în perioada stresantă, ci după încheierea acesteia.
Ce rol joacă creierul?
În spatele fiecărui gând sau idei există o conexiune chimică în sistemul tău biologic. O zonă de studiu de mare interes în acest caz este hipotalamusul, ce joacă un rol foarte important în reglarea hormonilor.
Această părticică interesantă din creier este foarte receptivă la gândurile tale, fie ele amintiri, interpretări ale stimulilor din prezent sau anticipări ale evenimentelor viitoare.
Asta înseamnă că hipotalamusul se poate „trezi”, pregătindu-te să reacționezi mai rapid, să adormi sau să-ți intensifici senzațiile de plăcere.
Care este influența comportamentului?
Până acum am vorbit doar despre influența directă a minții asupra corpului, dar nu putem omite un alt aspect la fel de important, comportamentul. Iată un exemplu:
Cu toții trecem prin anumite perioade în viață care nu sunt chiar fericite sau motivante. Chiar dacă nu ai suferit niciodată de depresie, unele trăiri specifice acestor perioade pot fi asemănătoare celor caracteristice persoanelor depresive (poate nu atât de intense și îndelungate).
În astfel de perioade este posibil să neglijezi anumite aspecte ce țin de înfățișare sau îngrijire. Unul dintre primele elemente afectate este chiar dieta alimentară.
Renunți la alimentele care nu te încântă foarte tare și care de obicei reprezintă opțiunile cele mai sănătoase și ești mai atras de alimentele care îți oferă cea mai mare plăcere.
Care este explicația? Este o chestiune de echilibru. Cauți plăcerea pe care ai pierdut-o în alte aspecte ale vieții în mâncarea pe care o consumi.
Din păcate, imaginea care apare mereu mereu la televizor în filme și seriale a fetei care stă singură pe canapea și se îndoapă cu înghețată este cât se poate de autentică.
Aceasta este o modalitate dăunătoare de a forța hipotalamusul să creeze acea senzație de bunăstare pe care ai pierdut-o. Modelul comportamental pe care l-ai ales pentru a evita emoțiile negative afectează sănătatea organismului.
Dar acest dezechilibru nu este singurul motiv pentru care unii oameni își neglijează dieta. Un alt aspect important este tristețea și lipsa motivației care însoțesc depresia.
Lucrurile sau gândurile care altădată te motivau să ai grijă de tine trec acum pe locul doi, acordând prioritate tristeții care a apărut și s-a înrădăcinat în tine.
Activitățile de rutină din trecut necesită acum un efort mai mare. Este posibil să încerci să-ți simplifici obiceiurile – dacă înainte te duceai la supermarket după ce ieșeai de la serviciu, acum preferi să comanzi o pizza. Este mult mai comod.
Reversul medaliei
Până acum am vorbit doar despre modul în care gândurile negative îți afectează starea fizică, dar există și reversul medaliei. Multe studii au arătat că o atitudine pozitivă a îmbunătățit starea și evoluția multor oameni bolnavi.
Poate fi vorba doar despre un efect biochimic sau despre rezultatul reluării unor activități care te ajută să controlezi mai bine boala, cum ar fi exercițiile fizice sau o dietă sănătoasă.
În concluzie, te încurajăm să ai cât mai multă grijă de sănătatea ta psihică, pentru că în acest fel îți îngrijești întregul organism. Merită, nu-i așa?https://dozadesanatate.ro/