Există situații când ne hotărâm să salvăm o persoană nefericită din sincera dorință de a o face să se simtă mai bine.
Dar înainte de a te interesa de sănătatea spirituală a altei persoană, menajează-ți propria stare de bine. Dacă vrei să inițiezi o relație, trebuie să fii mai întâi tu pregătit pentru a putea față provocărilor, dezvoltând un mecanism de reacție adecvat.
O persoană sănătoasă își cunoaște propriile imperfecțiuni și știe să își valorifice punctele forte. Fiecare din noi are trăsături care îl avantajează sau dezavantajează, acest lucru este cât se poate de firesc. Nu există persoane perfecte, însă există oameni cu o mulțime de probleme psihologice nerezolvate.
O personalitate în adevăratul sens al cuvântului își cunoaște necesitățile, nu se teme să vorbească deschis despre emoții și sentimente și are o abordare constructivă asupra provocărilor vieții. Iubește liber și își construiește independent fericirea.
În alegerea partenerului, optează pentru o persoană care să coincidă cu nivelul tău de maturitate emoțională. Nu te implica într-o relație cu o persoană mai slabă decât tine, pentru că rolul de salvator te va supune unor sacrificii care îți vor dăuna.
Imaginează-ți următorul scenariu. Tu ești cu un sistem de autocontrol sentimental bine dezvoltat și întâlnești o persoană echilibrată emoțional. Relația este una armonioasă, iar despărțirea în acest caz este una cu minime daune pentru ambii. În caz contrar, dacă partenerul are deficiențe psihologice, despărțirea va avea un efect catastrofal asupra lui.
Inițial partenerul va fi încântat de maturitatea ta, însă ulterior va dezvolta un atașament inadecvat. Va afirma că ești întreaga lui lume, că viața fără tine nu ar avea sens. La început acest fapt te va flata, însă în final te va obosi.
Alături de un astfel de partener nu ai șanse să crești. Vei stagna emoțional, dacă chiar nu vei suferi un regres.
În cazul în care ambii parteneri sunt infantili, relația va fi una plină de dramatism. Va fi doar o etapă din viața lor, care va realiza o tranziție pănâ la o maturizare a sentimentelor. Asta în cazul când partenerii își identifică necesitatea de a se maturiza emoțional. Atunci va urma un proces de dezvoltare eficient.
Nu încerca să fii responsabil pentru fericirea unui om nefericit. Tot ce poți să faci asta e să îl compătimești, însă schimbarea este un drum pe care trebuie să îl parcurgă indivual.
Această inițiativă poate deveni o povară care îți va afecta bunăstarea emoțională. Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru o altă persoană e să îi oferi spațiu să își găsească singur resursele necesare transformării interioare pe care o va întreprinde. http://devorbacutine.eu/