Descoperă-ți armonia interioară: Parapsihologul care te ajută să-ți găsești echilibrul

Oprirea gandurilor

20171027_160839 (1)Gandurile specifice anxietatii anticipatorii sunt deosebit de persistente, detasate parca de situatia insasi, si se caracterizeaza printr-o creativitate deosebita, desigur in sens negativ, ele fiind capabile sa creeze o adevarata profetie autoimplinita.
Daca subiectul isi spune mereu ”daca voi zbura cu avionul, voi face o criza de isterie in timpul zborului”, acest lucru se poate intampla.
Pentru a sparge acest cerc vicios, subiectul trebuie sa fie capabil sa opreasca fluxul gandurilor sale.

Iata un exercitiu de oprire gandurilor:
Asezati-va confortabil intr-un fotoliu si inchideti ochii. Evocati in minte unul dintre gandurile pe care doriti sa le controlati. Faceti ca respectivul gand sa apara. Aceasta reprezinta deja o forma de autocontrol.
Indata ce gandul apare (sub forma de imagine sau formula verbala), opriti-l, administrandu-va autocomanda: STOP !
Pronuntati apoi mental cuvantul ”calm”, relaxati in mod deliberat musculatura intregului corp si va indreptati atentia spre ceva placut. Comanda mentala trebuie sa fie autoadministrata pe un ton ferm. Ea devine eficienta atunci cand se produce cu adevarat oprirea gandului negativ asupra careia se lucreaza.
Pentru a spori efectul, comanda respectiva poate fi insotita de lovirea usoara a mesei sau a unei zone a corpului.
Subiectul isi poate reprezenta mental cuvantul ”STOP !” scris cu litere rosii sau un politist care ridica bratul. Realizati mai multe sedinte de autocontrol in cadrul carora repetati mental de cinci ori secventa: GAND NEGATIV – CALM – RELAXARE MUSCULARA – GANDURI REALISTE ALTERNATIVE.
Acest procedeu dureaza intre 30 sec si un minut. Numarul de sedinte necesar va depinde de intensitateaa anxietatii anticipatorii. Unele persoane pot invata relativ repede sa-si controleze gandurile, in timp ce altele au nevoie de saptamani pentru a atinge acest obiectiv.
Subiectul trebuie sa utilizeze metoda in situatiile de viata ori de cate ori apare anxietatea anticipatorie.
Pentru ca metoda sa dea rezultate, trebuie respectate doua reguli: ”de indata ce” si regula ”de fiecare data”. Astfel, de indata ce apare un gand negativ care tinde sa declanseze anxietatea anticipatorie, subiectul trebuie sa declanseze secventa: STOP – CALM -RELAXARE – GANDURI AGREABILE.
Daca se ofera gandului negativ sansa sa castige teren, acesta va fi mult mai dificil de controlat. De fiecare data fara exceptie, cand se iveste un gand negativ, acesta trebuie oprit.
(sursa – Tratat de psihoterapie cognitiv- comportamentala)

https://luminasufletuluitau.wordpress.com/

0 Recenzii

Lasa o recenzie

Distribuie acest articol pe:

S-ar putea sa iti placa si:

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Programari sedinte

Programare in cabinet

Arata directii

Programare prin email

Scrie-ne un email

Programare la telefon

0740781121

Categorii articole