Pași pentru a deveni independent emoțional
„Voi fi fericit când…”
Introduceți orice ați dori să se întâmple. Ai făcut vreodată o astfel de declarație?
Poate crezi că te-ai putea simți mai fericit dacă cineva pe care-l admiri te aprobă, dacă relația ta se schimbă sau dacă partenerul tău începe să facă lucrurile în felul tău. Acest sentiment este foarte comun: este ideea că fericirea noastră depinde de ceva din afara noastră. Aceasta este cunoscută sub numele de dependență emoțională ; este atunci când sentimentele noastre și valoarea de sine se bazează pe factori externi, cum ar fi modul în care o altă persoană simte despre noi. Dar dacă dorim să găsim un sentiment de pace în noi înșine și în relațiile noastre, atunci este important să trecem de la dependența emoțională la independența emoțională .
Ce este independența emoțională?
Independența emoțională este capacitatea de a-ți regla emoțiile și de a te simți bine cu tine chiar și atunci când apar situații dificile. Este, de asemenea, practica de a vă putea regla emoțiile fără a căuta aprobarea, atenția și validarea constantă de la o altă persoană.
Unul dintre dezavantajele dependenței emoționale este că, atunci când lucrurile nu se întâmplă în favoarea noastră, este probabil ca starea noastră de spirit și sentimentele de valoare de sine să fie afectate negativ. Funcționarea în acest fel ne afectează sentimentul de pace, deoarece factorii din afara noastră sunt în continuă schimbare. Opiniile oamenilor despre noi sunt în afara controlului nostru.
Cei care sunt independenți emoțional, de obicei, nu trebuie să caute surse din afara lor pentru a-i anunța că sunt în regulă. Desigur, este normal să ne dorim să avem validare de la cei pe care îi iubim . Dar dependența emoțională depășește o limită atunci când stima de sine și valoarea noastră de sine depind de felul în care se simt alții față de noi. Independența emoțională este abilitatea de a avea un echilibru între a acorda atenție la ceea ce se întâmplă în afara ta și a avea un anumit control asupra răspunsului tău la acele evenimente. Cu independența emoțională, simțul tău de sine rămâne intact datorită credinței tale inerente în tine.
Oamenii care posedă independență emoțională sunt capabili să cultive un sentiment de fericire și pace, în ciuda a ceea ce se poate întâmpla în viața și relațiile lor. Acest lucru nu înseamnă că nu sunt niciodată afectați de lucrurile care se întâmplă în afara lor, dar au totuși un sentiment despre cine sunt și își pot îndeplini propriile nevoi în interior.
Cum să devii independent emoțional:
1.Practicați atenția.
Mindfulness este actul de a acorda atenție momentului prezent. Este conștientizarea a ceea ce se întâmplă în interiorul tău (gânduri, sentimente, senzații) și în afara ta (situații și alți factori externi) fără a le judeca ca fiind bune sau rele. Practicarea mindfulness vă poate ajuta să vă dezvoltați independența emoțională, deoarece vă poate ajuta să vă creșteți gradul de conștientizare cu privire la reacțiile și răspunsurile dvs. atunci când lucrurile nu se întâmplă așa cum ați planificat.
Nu putem vindeca ceea ce nu suntem conștienți. Prin urmare, mindfulness ne poate ajuta să creștem conștientizarea în jurul tiparelor de comportamente și gânduri care mențin dependența emoțională.
2.Identificați-vă „de ce”.
Puteți începe prin a utiliza aceste întrebări ca îndemnuri ale jurnalului pentru a explora mai profund motivul pentru care doriți să vă dezvoltați rezistența internă.
- De ce este important pentru tine să devii independent emoțional?
- Cum te face să te simți când trebuie să depinzi de alții sau de lucruri din afara ta pentru a te face să te simți mai bine cu tine?
- Cum a fost această experiență pentru tine?
- Ce înseamnă pentru tine să devii independent emoțional și cum vezi că viața ta se schimbă ca urmare a faptului că poți avea mai mult control asupra stărilor tale emoționale?
Înțelegerea clară a „de ce” dvs. va servi drept factor de motivare pentru a continua să faceți munca necesară pentru a deveni mai independent emoțional.
3.Recablați-vă gândirea.
Scrieți gândurile și convingerile care vă mențin dependent emoțional. De exemplu, „Am nevoie de ceilalți oameni să se simtă bine cu mine, astfel încât să mă pot simți mai bine” sau „Am nevoie ca lucrurile să meargă după mine, ca să mă simt în controlul vieții mele”.
Când întâlniți acest tip de gânduri (cunoscute și sub denumirea de gânduri negative automate), exersați să le înlocuiți cu ceva neutru și adaptativ, cum ar fi „Pot face față sentimentelor dificile care apar” sau „Sunt capabil să mă simt bine cu mine însumi, în ciuda modului în care cineva. altcineva ar putea simți despre mine.”
A fi capabil să înlocuiți gândurile negative automate cu afirmații alternative, adaptative, vă poate ajuta să vă reconectați gândirea.
4.Practicați autocompasiunea.
Întrebați-vă, ce eviți dacă fii dependent emoțional de o altă persoană? Este singurătate, tristețe, teamă de respingere? Acordați atenție la ceea ce se află sub sentimentul de dependență emoțională de o altă persoană și acordați compasiune sentimentelor subiacente.
Iată cum ar putea suna a-ți oferi compasiune: „Este în regulă să experimentezi tristețea și singurătatea. Nu este nimic în neregulă cu mine să mă simt inconfortabil de respingere”.
Când putem sta cu sentimentele care stau la baza dependenței emoționale și care dau acestor sentimente dragoste și compasiune, atunci ne putem crește capacitatea de a tolera emoțiile dificile fără a fi nevoie să le liniștim căutând aprobarea de la altcineva. Într-un fel, practicarea autocompasiunii este o formă de auto-liniște atunci când ne simțim copleșiți de emoții.
5.Învață autovalidarea.
Deseori, dependența emoțională se împletește cu a fi pe placul oamenilor. Acest lucru arată ca și cum te-ai micșora și ți-ai schimba granițele pentru a găzdui pe altcineva.
Practicarea autovalidării înseamnă că îți dai permisiunea de a-ți simți sentimentele și de a-ți accepta gândurile și emoțiile. Iată cum ar putea suna: „Sentimentele mele au sens. Este în regulă să simt ceea ce simt. Am voie să stabilesc limite”.
Autovalidarea este utilă pentru a oferi spațiu sentimentelor tale. Dacă te lupți cu autovalidarea, data viitoare când cauți validarea de la altcineva, întreabă-te: „Ce aș dori să aud de la această persoană?” Apoi exersați să vă spuneți acele cuvinte.
6.Exersați să dați drumul.
Dependența emoțională este atunci când simțim că nu putem fi bine decât dacă altcineva este de acord cu noi. Practicarea renunțării înseamnă a elibera nevoia de a controla felul în care ceilalți simt despre noi, astfel încât să putem fi bine cu noi înșine. Învățând să renunțăm la aceste așteptări, ne asumăm și responsabilitatea pentru sentimentele noastre, fără a face o altă persoană responsabilă pentru ele. Aceasta este o adevărată formă de acceptare în care putem recunoaște că alți oameni au dreptul la propriile sentimente față de noi, dar asta nu schimbă nucleul a ceea ce suntem și felul în care ne simțim despre noi înșine.
Trecerea de la dependența emoțională la independența emoțională poate fi dificilă, mai ales dacă am venit dintr-o copilărie care a fost invalidantă. Vestea bună este că a învăța cum să devii independent emoțional este o posibilă performanță care vine cu răbdare și practică.https://www.mindbodygreen.com/