Daca ne dorim relatii bazate pe iubire, apartenenta si asumarea povestilor, noi trebuie sa incepem intotdeauna din acelasi punct: pretuirea de sine.
In cartea – Darurile imperfectiunii, Dr. Brown, ne vorbeste foarte frumos despre acest lucru.
„Ce vor crede ceilalti oameni?”
„Nu te poti iubi cu adevarat, caci nu esti…………………………………….suficient de (frumos, suplu, plin de succes, bogat, fericit, talentat, feminina (daca esti femeie), masculin (daca esti barbat), productiv, puternic, dur, simpatic, afectuos, popular, creativ, simpatizat, admirat, sau pentru ca nu iti aduci o contributie semnificativa la bunul mers al lucrurilor”.
„Nimeni nu trebuie sa afle…”
„O sa pretind ca totul este in regula”.
„Daca nu am de ales, o sa ma schimb, caci doresc sa ma integrez in acest grup!”
„Este mai important sa am grija de ceilalti decat de mine.”
Rusinea alunga pretuirea de sine, convingandu-ne ca asumarea povestii noastre ii va face pe ceilalti oameni sa gandeasca urat despre noi. Este strans legata de teama. Noi ne temem ca oamenii nu ne vor mai placea daca vor sti adevarul despre noi, de trecutul nostru, de convingerile noastre, de dificultatile prin care trecem si – o sa-ti vina sa crezi – de momentele noastre de exaltare, in care simtim ca plutim (uneori este la fel de greu sa ne asumam calitatile pozitive, nu doar defectele).
Toata lumea experimenteaza acest sentiment, si desi pare sa se ascunda in cele mai intunecate cotloane ale subconstientului nostru, realitatea este ca rusinea afecteaza imaginile noastre cele mai familiare, inclusiv cele legate de infatisarea corporala, familie, copii, bani, munca, sanatate, dependenta, sex, batranete si religie.
A fi rusinat inseamna a fi om.
Dr. Brene Brown ne spune …Povestile legate de dificultatile prin care trecem nu sunt usor de asumat, iar cei care incearca sa isi creeze o imagine exterioara „corecta” nu mai sunt inclinati sa spuna adevarul. De aceea, rusinea ii iubeste cel mai mult pe perfectionisti – pe care ii reduce la tacere.
Pe langa teama de a nu-i dezamagi sau de a nu-i indeparta pe oameni prin povestile noastre, noi ne temem ca daca ne vom spune aceste povesti, greutatea anumitor experinte ne va strivi. Exista o teama reala de a nu fi ingropat sau definit de o experineta care in realitate ne este colaterala.
De vreme ce rusinea este o teama universala de a nu fi considerati nedemni de iubire si de apartenenta, si de vreme ce toti oamenii au nevoie inascuta de a experimenta iubirea si apartenta, nu este greu de inteles de ce este considerata rusinea „emotia cheie”.
Vestea buna este ca de vreme ce toti oameni sufera de rusine, toata lumea este capabila sa isi dezvolte o flexibilitate in fata acestei emotii. Aceasta virtute este capacitatea de a recunoste rusinea, de a ne confrunta cu ea intr-o maniera constructiva, pastrandu-ne pretuirea de sine si autenticitatea, si de a ne dezvolta in ultima instanta curajul, compasiunea si capacitatea de a ne conecta ca rezultat al experientei noastre.
Primul lucru pe care trebuie sa il intelegem despre flexibilitatea la rusine este ca…. cu cat vorbim mai putin despre sentiment, cu atat mai mult se intensifica el.
Rusinea are nevoie de trei lucruri pentru a scapa de sub control: de secret, de tacere si de judecata critica. Atunci cand traim o experinta pe care o consideram rusinoasa, iar apoi o ascundem, ea nu face decat sa se infecteze si sa puroieze. In final, ajunge sa ne consume de tot. De aceea, vrem nu vrem, noi trebuie sa ne impartasim experinta. Rusinea este un sentiment care apare intre oameni si se vindeca intre oameni.
Daca putem gasi pe cineva care si-a castigat dreptul de a ne asculta povestea, trebuie neaparat sa i-o spunem. Rusinea isi pierde mult din putere atunci cand este descrisa in cuvinte. Cu alte cuvinte, noi trebuie sa ne spunem povestea pentru a scapa de rusine si trebuie sa ne dezvoltam o flexibilitate in fata rusinii pentru a ne spune povestea.
Dr. Brene Brown a ajuns la concluzia ca oamenii cu un nivel ridicat de flexibilitate in fata rusinii au patru elemente in comun:
-Ei inteleg ce este rusinea si recunosc mesajele si asteptarile care declanseaza acest sentiment in cazul lor.
-Practica luciditatea critica prin verificarea corectitudiniii mesajelor si asteptarilor lor care le spun ca a fi imperfect inseamna a fi adecvat.
-Nu se sfiesc sa isi impartaseasca cu oamenii in care au incredere.
-Nu ezita sa rosteasca cuvantul rusine, sa vorbeasca despre ceea ce simt si sa ceara ce au nevoie.
Care este diferenta intre rusine si vinovatie?
Vinovatie = am facut ceva rau.
Rusine = sunt rau.
Rusinea se refera la individualitatea noastra, iar vinovatia la comportamentul nostru. Noi ne simtim vinovati atunci cand ne asumam ceva ce am facut sau nu am facut si care nu corespunde cu imaginea pe care am dori sa o proiectam afara. Sentimentul este inconfortabil, dar util. Atunci cand ne cerem scuze pentru o greseala pe care am comis-o, cand dorim sa ne-o corectam sau cand ne schimbam comportamentul care ne… nemultumeste, putem spune ca vinovatia actioneaza ca un factor de motivatie. Ea este la fel de puternica precum rusinea, dar efectele ei sunt adeseori pozitive, in timp ce rusinea este de cele mai multe ori distructiva.
In mod normal, atunci cand cineva isi cere scuze, isi corecteaza greseala sau isi schimba comportamentul negativ, factorul care il motiveaza este vinovatia, nu rusinea.
Rusinea corodeaza, nu stimuleaza acea parte din noi care crede ca ne putem schimba in bine.
Copiii care folosesc mai frecvent in monologul lor mental factorul rusinii (sunt rau), nu cel al vinovatiei (am facut ceva rau) au probleme mai mari cu pretuirea de sine si cu dispretul de sine.
Parintii care isi fac copiii de rusine le transmit implicit ca nu sunt demni de a fi iubiti.
Daca doresti sa incepi sa iti cultivi flexibilitatea in fata rusinii si asumarea povestilor, incepe cu urmatoarele intrebari:
-In ce te transformi atunci cand te simti incoltit in coltul rusinii?
-Cum te protejezi?
-Pe cine suni pentru a discuta despre ceea ce simti si despre reactia pe care esti tentat sa o manifesti: rautacioasa, plans, ascundere sau dorinta de a le face pe plac celorlalti?
-Care este lucrul cel mai curajos pe care il poti face atunci cand te simti ranit si devalorizat?
Sursa:http://www.luminasufletuluitau.ro