Punct și de la capăt.
Strategie pentru revenirea la viață
Toți trecem prin asta: viața ne pune față în față cu dureri, orori, tristeți și neputințe greu de suportat, iar după ce ele trec, avem senzația că nu ne vom putea ridica pentru a trăi mai departe. Este nevoie mereu de curaj pentru a repara ce s-a stricat, dar merită să ne reconstruim și să o luăm de la capăt.
Simți uneori că te-ai săturat de toate? Ești tristă, nu ai chef de nimic, ai senzația că lucrurile nu au mers cum ai vrut tu și că viața nu ți-a oferit darurile pe care le meritai? Te simți zdrobită și obosită? Poate chiar neajutorată și plină de resentimente? Te-ai săturat să obsesionezi, să analizezi, să cauți mereu aprobarea celorlalți, să-ți faci griji că oamenii nu te plac? Ei bine, vestea bună e că nu ești singura. Foarte mulți oameni trec prin asta, ba chiar unii susțin că este esența condiției umane să simțim astfel, măcar din când în când. Sensul existenței este să-i dăm noi unul, iar când ai senzația că ai ajuns la fund, ei bine, abia atunci viața ți-a dat o nouă șansă să te reclădești, să o iei de la capăt.
Prima zi din restul vieții tale
Da, este o frază luată din filme și din scrierile motivaționale, dar conține un adevăr simplu și profund. Când conștientizăm că suntem vii și că trăim în momentul prezent avem ocazia să schimbăm ce nu ne place. Cel puțin la noi. Este greu să controlăm lumea din jur, dar ne putem controla atitudinea, cuvintele și acțiunile. Ce zici? Ai curaj să iei totul de la capăt și să te reconstruiești?
Prima rezistență pe această cale a reconstruirii este un gând care apare în mintea celor mai mulți oameni: „Sunt prea bătrân”. Dar totuși nu ești mort, indiferent câți ani ai. Și apoi, ce ai de pierdut? Dacă tot ești bătrân, de ce să nu faci o schimbare? De ce să nu ai curaj, măcar acum, să fii cine dorești să fii? Din moment ce viața te-a adus în punctul în care te simți zdrobit sau la pământ, ce mai ai de pierdut? De ce să nu pornești pe calea reconstruirii?
Oamenii de știință au intervievat persoane foarte bolnave, aflate în pragul morții, și le-au întrebat care sunt cele mai mari regrete pe care le au. Primele cinci, în ordinea frecvenței, sunt următoarele:
- Îmi doresc să fi avut curajul să trăiesc așa cum vreau, nu așa cum s-au așteptat alții de la mine.
- Îmi doresc să nu fi muncit așa de mult.
- Îmi doresc să fi avut curajul să-mi exprim sentimentele.
- Îmi doresc să fi ținut legătura cu prietenii.
- Îmi doresc să fi avut curajul să-mi permit să fiu mai fericit.
În concluzie, e mai bine să regreți ceva ce ai făcut decât ceva ce n-ai făcut. Fă-ți curaj și pornește reconstrucția. Indiferent ce spun ceilalți, fericirea ta depinde de tine, nu de ei.
8 moduri prin care te poți reconstrui
Declară-ți intenția față de tine și angajează-te pe calea respectivă
1. Cel mai bine este chiar să ții un jurnal.
Scrie ce intenționezi să faci. Iartă-te pentru lucrurile greșite și pentru faptul că te-ai trădat pe tine însuți uneori. Ia decizia să nu mai depinzi de opinia altora și să-ți urmezi inima când trebuie să iei hotărâri. După ce îți declari intenția și te ierți pe tine și pe ceilalți, te vei detașa de identitatea ta de până acum și, mai ales, de trecut. Abia acum poți recunoaște care-ți sunt punctele tari.
2. Creează o viziune.
Întreabă-te cum vrei să fii și ce vrei să faci de-acum înainte. Vizualizează ce vrei să fii. Trăiește în imaginație tot ce vrei să faci și să ai!
3. Creează o rutină a fericirii.
Fă o listă cu lucrurile care-ți plac, oricât de mărunte ar fi, și ai grijă ca în fiecare zi să bifezi câteva dintre ele. O plimbare, o cană cu ceai, o discuție cu un prieten.
4. Dă-ți voie să greșești.
Greșelile fac parte din viață. Dar poate că ar trebui să spunem ce înseamnă o greșeală. Când îți faci rău ție sau altora, atunci greșești. Iar asta se întâmplă oricui. Nu te blama, dar pornește din nou la drum învățând lecția.
5. Înconjoară-te de oameni buni.
Ce înseamnă oameni buni? Oameni care sunt benefici pentru tine. Renunță la cei care te fac să te simți prost, care te storc de energie și care te critică mereu.
6. Fii prezent.
Conștientizează-ți corpul, senzațiile, gândurile. Fă pauze. Reflectează. Ascultă semnalele corpului și minții.
7. Nu te scuza că ești tu însuți.
Ai curaj să fii ceea ce ești. Nu te speria de ce cred alții și nu te scuza în fața lor. Asumă-ți persoana care ești și ai curajul să-ți exprimi ideile și sentimentele.
8. Trăiește conform așteptărilor tale, nu conform așteptărilor altora.
Toți creștem dorind să le fim pe plac părinților, profesorilor, colegilor, posibililor parteneri de viață și de serviciu. Ar fi bine să avem curajul de a găsi un echilibru între ce vor alții de la noi și ce ne dorim noi să devenim. În acest fel, ne putem reconstrui viața, indiferent câte lovituri încasăm pe parcurs.
Acest program de viață e aplicabil oricui, nu doar celor care au ajuns în fundături existențiale. Oricine dorește o schimbare poate să-și facă curaj să pună în practică aceste direcții simple. Totul depinde de atitudine și de asumarea acțiunilor care decurg din ele.https://www.femeia.ro/