5
(2)

Trezirile spirituale reprezintă o etapă naturală a evoluției și le putem înțelege ca pe o maturizare a ființei umane, o trecere la o altă stare de Conștiență.

Avem tendința de a crede că această temă ar avea cumva legătură cu lumea ezoterică, dar nu este deloc așa, trezirile spirituale fiind un subiect interesant pentru cercetători sau autori. Cel mai cunoscut autor care a surprins prin scrierile sale trecerea la această nouă stare mentală ce înglobează concepții noi despre viață este Eckhart Tolle, autorul unor cărți de spiritualitate cunoscute ca Un Pământ Nou și Puterea Prezentului. În Mănăncă. Roagă-te. Iubește, autoarea Elisabeth Gilbert descrie un astfel de moment al trezirii spirituale, cât și etapele căre i-au urmat.

Se pare, în acest moment istoric, tot mai mulți oameni dezvoltă această capacitate, semn că Umanitatea ar trece către o nouă etapă evolutivă, după cum remarcă în intervențiile sale, Eckhart Tolle.

De exemplu, în cărțile sale și nu numai, Tolle descrie parcursul pe care l-a avut pentru a dobândi capacitatea de a accesa o libertate interioară despre care, de milenii, vorbesc toate tradițiile spirituale: acea fericire exprimată de zâmbetul lui Buddha. Tot mai mulți oameni experientează trezirile spirituale – transcenderea Egoului sau capacitatea de a funcționa dintr-o stare de prezență. Experiența trezirilor spirituale a fost studiată și la nivel academic, așa cum este cazul lui Susanne R. Cook-Greuter. În plan local, tema este studiată de Ovidiu Brăzdău.

„A fi conștient”, spune Ovidiu Brăzdau, „este opusul lui a funcționa pe auto-pilot. Studii recente au arătat caa în proporție de 70% din timp, oamenii funcționeze pe autopilot, fără să realizeze că și-au pierdut liberul arbitru, libertatea de a alege să reacționeze la ceea ce li se întâmplă. Această automatizare internă joacă un rol crucial în viața noastră de zi cu zi, dar în procesul nostru de dezvoltare este necesar să accesăm aceste programe automate și să le re-scriem, adăugând un sub-program al liberului arbitru și apoi, să le lăsam să redevină automate”, explică Ovidiu Brăzdău în studiul Psychology of Becoming Conscious, accesibil online.

Trezirile spirituale sau trecerea la un alt nivel de Conștiență înseamna, într-un mod mult mai simplu spus, dobândirea capacității de a ne observa acțiunile, gândurile și modul cum reacționam și interacționam cu lumea înconjurătoare. Această observare necesită accesarea unei stări de prezență – atunci când gândurile nu mai au puterea de a ne acapara nici în viitor, nici în trecut. Treptat, în starea de prezență, putem să învățăm să dezactivăm reacțiile negative obișnuite pe care le aveam cu privire la anumite impulsuri și care veneau „de la sine”, de asemeneaa, ne bucurăm mult mai mult de ce frumos, ba chiar începem să vedem frumosul mai ușor.

Caracteristica spirituală pe care o are această experiență se datorează modului cum începem să percep brusc lumea în moduri mult mai proaspete, ceea ce pe cei care au aceste trăiri, îi poartă în stări și emoții ecstatice. Cei care experimentează eliberarea de Ego, trezirea spirituală și intrarea în starea de prezență se îndrăgostesc de lume și se simt într-o comuniune cu tot Universul.

Totuși, aceste stări nu sunt străine nimănui. Dacă îți amintești vreun moment când te-ai bucurat pur și simplu de „ceea ce e”, de valurile mării spre exemplu, de frumusețea unui peisaj sau de prezența cuiva drag, aceasta este stare despre care vorbim. Sunt oameni care experimentează stare de prezență și în momente de pericol. Diferența este că cei care experimentează trezirea spirituală le pot accesa conștient și se pot întoarce, cu timpul, în stările de prezență, oricând doresc, dobândind puterea de a decide asupra vieții lor.

Susanne R. Cook-Greuter scrie despre teoria dezvoltării Ego-ului, pe care a avansat-o, că ( aceast[ dezvoltare) este „manifestarea potențialului uman spre o înțelegere mai profundă, spre înțelepciune și eficiență în lume”. În general, mai spune aceasta, „perspectivele asupra lumii evoluează de la simplu spre complex, de la static, la dinamic și de la centrate pe ego, la centrate pe societate și centrate pe lume”.

Site-ul de spiritualitate LonerWolf identifică mai multe semne și etape ale unei treziri spirituale. Ceea ce trebuie să înțelegem este că, în ciuda aurei magice a acestei denumiri, cei care trec prin experiență experimentează trăiri intense și deloc ușor de dus, uneori sentimente foarte perturbante. Acest lucru se datorează contrastului imens între lumea așa cum o știau înainte și noile percepții pe care acești oameni încep să le aibă (uneori brusc), în legătură cu viața: vechi credințe și perspective sunt provocate și nu mai fac sens.

Chiar dacă trezirile spirituale pot fi dureroase la început, în final, trecerea către o nouă etapă și o nouă viziune, îi ajută cu timpul pe oameni să trăiască mult mai împlinit, mai conștient și cu mai mult sens. În primele stadii ale dezvoltării și trezirii spirituale, această trecere se simte traumatic, dar este o etapă necesară expansiunii.
 

I. Primele semne ale Trezirii Spirituale:

1. Simți că viața ta este falsă,nu te mai regăsești în nimic din ceea ce credeai că e pentru tine și ți se potrivește.

2. Ai o poftă de nestăvilit pentru a găsi un sens vieții.

3. Îți pui întrebări existențiale.

4. Ți se pare că tot ceea ce ai învățat despre lume și ceea ce știai, este o minciună.

5. Te simți singur/ă si deznădăjduită. Ți se pare că nimeni nu te înțelege cu adevărat.

6. Decodifici și îți pui întrebări cu privire la structurile sociale.

7. Observi că dincolo de aparențe, oamenii poartă măști și sunt de fapt nefericiți, însă nu poți să îți explici exact de ce crezi acest lucru.

8. Vrei să îți schimbi viața într-un fel sau altul.

9. Începi să ai sentimente profunde de empatie și compasiune.

10. Simți nevoia să petreci mai mult timp în singurătate.

11. Conversațiile de complezență nu îți mai fac deloc plăcere și nu te mai poți angrena în astfel de discuții.

12. Vrei să renunți la jobul pe care îl ai.

13. Ai o sete pentru autenticitate și adevăr.

II. Semne ale unei Treziri Spirituale care începe să se stabilizeze

14. Devii conștient/ă de obiceiuri negative pe care le ai.

15.Ai episoade de anxietate și depresie.Dorința de schimbare și de răspunsuri e însoțită și de mersul la psiholog. Astfel descoperi patternuri (șabloabe) vechi de acțiune și înveți să îți observi mintea.

16. Ai o sensibilitate mult mai mare față de tot ceea ce te înconjoară. Abilitatea de a accesa stări de prezență te face să observi elemente delicate din jurul tău: apreciezi jocul razelor de lumină, observi forma uni pahar sau cântul unei păsări, etc.

17. Te simți mult mai curios/oasă și mult mai deschisă față de idei, oameni și aspecte pe care înainte le-ai fi putut cataloga dincolo de rațional, deci ne-credibile. De exemplu, ideea că absolut tot ceea ce există este energie.

18. Vrei din tot sufletul să înțelegi cine ești. Trezirea spirituală inițială este ulterior urmată de ani de căutări interioare și descoperirea unor diverse unelte pentru dezvoltarea personală: psihologie, zen, mindfulness, yoga, etc.

19. Intuiția ta se îmbunătățește datorită capacității de a te debarasa de măștile ego-ului și a intra în legătură cu diversele aspecte ale sinelui autentic.

III. Semne ale unei Treziri Spirituale deja stabilizate

20. Observi și experimentezi sincronicități. Semnele apar când te uiți în jurul tău și vezi – Universul îți vorbeste și trebuie sa înțelegi acest limbaj, spune Paulo Coelho.

21. Pe măsură ce trezirea spirituală se stabilizează, capeți capacitatea de a iubi necondiționat și de a te simți parte din tot Universul. Pentru că nu mai funcționezi doar prin oglinda Egoului, ai capacitatea de a vedea și a aprecia pe oricine, fără a-l judeca. Una dintre cele mai frumoase achiziții ale trezirii spirituale este compasiunea. Înțelegi modurile de a acționa ale celorlalți și sistemele în care sunt captivi și îi iei pe oameni ca atare.

22. Realizezi că toți suntem parte a unui întreg, o Totalitate care este viața, precum celule ale unui macro-organism imens.Ai realizat că toate gândurile și sistemele de credință pe care le avem influențează realitatea ți că toți suntem fragmente ale unui mare Întreg. Ajungând la această înțelegere despre lume profundă, atingi o stare de mulțumire și de Pace interioară. După cum descrie și site-ul Loner Wolf, atingerea și stabilizarea în această etapă a trezirii spirituale și a expansionării Conștiinței, poate să dureze ani și chiar o viață.

23. Vrei cu toată inima să fii o contribuție în lume. Vrei ca ceea ce creezi pentru tine să aibă un impact și în viețile celorlalți acum, cât și pentru alte generații; ai încredere că niciun vis nu este imposibil. https://www.garbo.ro/

Media 5 / 5. Numărul voturilor: 2

Nu există voturi până acum! Fii primul care evaluează această postare.