Totul este in minte,iar mintea este epicentrul sufletului nostru.Interactionam cu Universul prin intermediul gandurilor noastre.Chiar si atunci cand dormim,mintea noastra functioneaza. Insiruirea continua a gandurilor duce catre pace sau haos.
Ne simtim haotici si confuzi in anumite situatii si de mult mai putine ori, ne simtim in liniste, calmi si concentrati in mod profund.Cand cineva practica orice forma de meditatie – chiar simpla contemplare a unui apus este tot o forma de meditatie – observa cum mintea trece la o stare superioara.
Cunoscand manifestarile mintii,o persoana poate sa observe insiruirea gandurilor si evident va incerca sa faca in asa fel incat sa ajunga la linistire.
Manifestarile mintii sunt clasificate in 5 stari:
- Kshipta (Starea plina de intrebari)
Este acea stare a mintii cand mintea este precum un pendul.Este incapabila sa ajunga la o concluzie. Persoana este anxioasa din cauza lipsei de odihna a mintii.Tot ce este in jur pare neasternut,iar concentrarea devine o problema.Atentia fluctueaza in mod constant.
Mintea nu este odihnita.O persoana experimenteaza aceasta stare fiindca mintea sa nu este in liniste. Este cea mai joasa stare a mintii este o stare plina de intrebari si nesiguranta.Persoana care se afla in aceasta stare trebuie sa incerce sa se linisteasca,fara sa se angreneze intr-o inlantuire de ganduri daunatoare.
- Mudha (Starea mandriei)
Este starea mintii prin care o persoana trece atunci cand este foarte furioasa sau atunci cand experimenteaza o serie de emotii.Este o stare a mintii care este cauzata de atasament,sentimente de ura sau aviditate.
Fluxul de energie din minte este blocat.Mintea este mohorata si uiti usor.Cand te afli intr-o asemenea stare, trebuie sa incerci sa te detasezi.
- Vikshipta (Mintea distrasa)
In aceasta conditie,mintea este distrata si cu usurinta este purtata in toate directiile.Persoana care se afla intr-o asemenea stare experimenteaza o stare compromisa a sinelui. Mintea experimenteaza un flux paralel si conflictual de ganduri.
Vacaspati Misra, un filosof indian, unul dintre fondatorii scolii Advaita Vedanta spune in cartea sa “Tattva vaisaradi” ca aceasta stare a mintii care apare in caz de boala,antipatie fata de ceva/cineva,sau lacomie.
Este una dintre cele mai negative conditii ale mintii.Si nu trebuie sa ne angajam in astfel de stari,pentru ca aceasta ne blocheaza mintea si otraveste procesul gandirii cu pesimism.
Mintea Vikshipta poate fi usor influentata si manipulata.Este o persoana care se indoieste de sine,este in agonie si in frica si este o stare cand lumile interne si externe se lovesc in mod constant.O persoana care trece printr-o astfel de perioada trebuie sa faca pasi esentiali pentru a-si purifica mintea.Introspectia si cunoasterea sinelui sunt doi factori care ajuta mintea in procesul de curatare.
- Ekagra (Concentrarea, Cunoasterea)
Ekagra inseamna ca mintea a ajuns la un punct al concentrarii si ca persoana este pe deplin prezenta in moment si neafectata de factori externi. Spre deosebire de starea Vikshipta,concentrarea nu este fortata,ea venind fara efort si natural.In aceasta stare a mintii,o persoana se poate conecta cu sinele spiritual superior, pentru ca mintea este in mod intens focusata si este capabila sa aleaga o cale linistita.
In aceasta conditie,persoana are o cunoastere a realitatii si are control asupra mintii si asupra inlantuirii gandurilor. Mintea este linistita si plina de energie.Se afla pe acea cale spirituala la care aspiram cu totii.
- Niruddha (Revelatia finala)
Mintea Niruddha se afla in nemiscare completa si trece printr-o serie de epifanii. Cand mintea este tinuta in frau, ea se dedica unor drumuri ale intelegerii. Persoana invata sa se ridice deasupra sinelui si sa devina inteligenta in mod spiritual.Este cea ma dorita stare a mintii.Este calma si nemiscata. Gandurile sunt precum niste trecatori intr-o galerie de arta.Respiratia se afla sub control,iar mintea se afla intr-o calatorie de explorare a ceea ce este magnific.Aceasta stare a mintii este atinsa in general prin meditatie si contemplare adanca.
Pentru a ajunge in starea mintii numita Niruddha,o persoana trebuie sa isi dezvolte abilitatea de a-si controla gandurile si de a depasi obstacolele.Constientizarea starii mintii te poate ajuta sa gasesti drumul in afara haosului. Prin nemiscare, liniste deplina iti poti simti mintea, constientizand ca esti in viata prin auto-cunoastere.
Buddha a spus: Suntem definiti de gandurile noastre: devenim ceea ce gandim. „Cand mintea este pura, fericirea urmeaza ca o umbra ce nu ne paraseste niciodata”.Net