Descoperă-ți armonia interioară: Parapsihologul care te ajută să-ți găsești echilibrul

Stima de sine scazuta si impactul asupra relatiilor de cuplu

99kjVOMCum sa alegem parteneri potriviti daca nu consideram ca meritam tot ce este mai frumos si bun pe lume? Iata cum ne afecteaza stima de sine cuplul si ce avem de facut pentru a o imbunatati.
Prea multa imaginatie si fantezii
Iti imaginezi deseori, cu foarte putine variatii, un acelasi partener. Un soi de Fat Frumos care vine inzestrat cu tot ceea ce ti-ai dorit tu vreodata si rezolva toate problemele, inlaturandu-ti toate grijile, supararile si, mai ales, nesigurantele. Pentru ca, nu-i asa, langa barbatul potrivit ne simtim in siguranta.
In primul rand, aceasta poate fi o proiectie idealizata a relatiei cu propriul tata. Poate in copilarie ai trait un abandon sau ai avut un tata prea putin implicat.
Fiind rareori disponibil,exista sanse sa il fi idealizat,el neavand ocazia sa iti arate ca este la randul lui un om cu defecte si neajunsuri. Poate ai asteptat sa fii salvata de tata, iar el nu a facut acest lucru.
Referitor la aceasta situatie, copil fiind, sunt sanse sa fi interiorizat un raspuns negativ la adresa ta: „nu merit,de aceea nu a facut-o”.
Exista si un revers al acestei situatii, al tatalui care te-a salvat in nenumarate randuri, ratand sa te mai si responsabilizeze, iar in prezent iti plasezi reusita, succesul si fericirea in exterior.
Fantezia aceasta a perfectiunii iti va altera orice relatie, niciun partener nefiind capabil sa se ridice la nivelul unor asemenea asteptari.
Incearca sa iti asumi raspunderea propriei vieti si sa privesti mai realist relatiile in care intri. Altfel, vei continua sa iti sabotezi cuplul, indiferent de partener.
Iar siguranta si depasirea neincrederii, nu depind exclusiv de cat de securizanta este relatia partenerul ci si de tine insati.
Nevoia de dovezi de iubire
Neincrederea in tine, in atributele si calitatile tale, in respectul pe care il meriti si indeosebi, convingerea ca nu meriti iubire, te fac sa iti strici singura relatiile in care intri.
Practic, orice feed-back pozitiv ai primi din partea partenerului, tu vei suspecta mereu ca nu este adevarat.
Ai obiceiul sa contrazici pe cineva cand primesti un compliment? Primul instinct este acela de a spune ceva sarcastic sau de a face o gluma? Acestea sunt cateva semne ca nu te pretuiesti suficient si incerci sa iti maschezi sensibilitatile, in loc sa le rezolvi.
Bagatul sub pres al sentimentelor de nefericire si nemultumire la adresa propriei persoane nu inseamna disparitia acestora, ci acumulare.
Intrata in relatie, tu vei avea nevoie in mod constant de reafirmari ale iubirii si dovezi permanente. Le vei solicita partenerului, iar atunci cand le vei primi, le vei desconsidera. Pentru ca la baza comportamentului tau este neincrederea ca te iubeste cu adevarat.
Iar atunci cand iti vei fi sabotat suficient relatia incat sa iti indepartezi partenerul, vei ajunge sa spui „Stiam eu ca nu ma iubeste”.
In urma unor relatii incheiate astfel, tot tu suferi. Daca sentimentele sunt coplesitoare si nu poti gestiona relatia cu partenerul decat in acest mod, un specialist te poate ajuta sa controlezi mai bine ceea ce simti si sa iesi din cercul vicios.
Poti face si singura acest lucru, invatand sa te raportezi cu iubire si blandete la propria persoana. Poarta-te cu tine asa cum te-ai purta cu cea mai buna prietena a ta.
Retragere si izolare relationala
Uneori, atunci cand am fost ranite in trecut, ne este mai greu sa ne depasim dificultatile. In egala masura, un divort al parintilor care a avut loc in copilaria noastra, ne poate marca lasandu-ne cu o imagine distorsionata asupra cuplului si familiei.
Poate iti constientizezi aceasta rezistenta dar, cu toate acestea, nu simti ca poti avea incredere intr-un partener. Iar acest lucru te determina sa te retragi din relatii prea repede sau chiar sa te izolezi, incercand astfel sa te protejezi de o eventuala suferinta.
Invata sa te gandesti si optimist. Nimeni nu iti poate oferi garantii in viata dar, refuzandu-ti experiente, nici nu poti afla daca poti avea parte si de o relatie frumoasa.
Incearca sa iti imaginezi cum ar fi daca nu s-ar intampla scenariile pe care le gandesti tu. Temerile tale nu fac decat sa te sperie, sa proiecteze in prezent o intamplare trecuta si sa te blocheze in acelasi tipar.
Cauti nesiguranta si esecul
Desi nimeni nu ar recunoaste ca poate cauta asemenea situatii neplacute, exista o atractie a familiaritatii, uneori foarte mare, chiar daca nu ne este potrivita.
Daca esti obisnuita cu parteneri imaturi si relatii finalizate cu abandon, infidelitate sau desconsiderare, vei gravita in jurul aceluiasi tip de parteneri. Vei cauta practic, acei parteneri care iti mentin stima de sine scazuta. Iar daca nesiguranta nu este prezenta in relatie, o vei crea singura.
Mai mult, intr-o relatie armonioasa si securizanta te vei plictisi si curand vei iesi din ea. Esti prea obisnuita sa te lupti pentru a salva relatii dificile care nu merita efortul si care duc inevitabil la acelasi deznodamant.
Poate o perioada de singuratate te-ar ajuta sa te echilibrezi. Invata sa te intorci catre tine si catre ce iti poti oferi tu singuta. Descopera-ti optimismul si educa-ti gandirea pozitiva.
Lucreaza intai cu stima de sine, iar abia apoi cauta sau accepta un nou partener in viata ta. Numai tu poti schimba tiparul relational pe care l-ai aplicat pana in prezent.
Curtarea potentialilor parteneri
O stima de sine scazuta te face totodata sa consideri ca nu ai sanse sa gasesti un partener si, prin urmare, trebuie sa faci eforturi in acest sens.
Astfel, vei ajunge sa cauti tu partenerii, sa ii curtezi, convinsa de eforturile pe care trebuie sa le depui. Ori, in felul acesta, faci un schimb de roluri care pentru barbati este destul de putin atragator.
Avand impresia ca tie nu ti se pot intampla lucruri frumoase, deseori te compari cu alte femei in detrimentul tau. Un astfel de comportament, poate duce la obsesie, oboseala si fixatie pe obiectul dorit. Iar toate acestea nu sunt doar indezirabile ci iti altereaza drumul pe care l-ai parcurge in mod firesc.
Cand esti foarte intensa, ai impresia ca o relatie nu se deruleaza cu viteza cu care ti-ai dori si iti este greu sa tolerezi un parcurs firesc.
Neavand rabdare, crezi ca trebuie sa depui si mai multe eforturi pentru a ajunge unde iti imaginezi. Evident, pentru orice partener un asemenea standard este dificil de mentinut constant.
Intoarce-te catre nevoile tale si vezi din ce motiv plasezi satisfacerea lor inafara ta? Afla de ce incerci sa te detasezi de responsabilitate si sa iti plasezi multumirea exclusiv in anumite scenarii si situatii.
Invata sa te relaxezi, sa te apreciezi mai mult, sa iti repeti singura ca meriti sa fii iubita la fel de mult ca orice alta persoana. Si bucura-te de fiecare moment, fie de singuratate, fie cu un partener.
Invata sa te bucuri de prezent si de ceea ce ai acum. Treptat, in timp, intr-un tempo firesc, vei ajunge si mai departe. Iar daca nu este relatia potrivita, cu atat mai mult nu trebuie sa depui eforturi supranaturale sa grabesti vreun „deznodamant fericit”.

https://psychologies.ro/

0 Recenzii

Lasa o recenzie

Distribuie acest articol pe:

S-ar putea sa iti placa si:

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

Programari sedinte

Programare in cabinet

Arata directii

Programare prin email

Scrie-ne un email

Programare la telefon

0740781121