STRESUL ROMANTIC

0
(0)

STRESUL ROMANTIC – cand o relatie proasta poate ucide.

Cine oare nu are ‘placerea’ uneori de a experimenta stresul in relatii? Ma refer in special la relatiile romantice. Prima cearta in relatie parca este un fel de ritual de initiere si exprima clar trecerea la urmatorul nivel. Daca supravietuiesti acestui hop initial, atunci lucurile cu siguranta vor deveni mai line, corect?

Din pacate lucrurile nu stau chiar asa. Majoritatea oamenilor rareori sunt dispusi si receptivi la dicutii deschise si oneste despre emotiile lor, care de fapt este principalul element care sta la baza stresului in relatie. Mai adaugam si diferentele dintre feminin si masculin si cu siguranta nu putem sa prevedem un decurs lin. Este ca si cum am incerca sa dansam intr-o camaruta, cu siguranta ajungem sa ne calcam pe picioare la un moment dat.

Certuri si conflicte apar despre orice si daca nu este un conflict deschis atunci este unul pasiv agresiv,se cauta solutii de recuperare prin manipulari sau mici gesturi de intepare fata de cealalta persoana, toate acestea pentru a ‘exprima’, intr-un mod deloc constructiv, frustrarea si ranirea emotiilor. Se pare ca uneori este imposibil sa scapam de aceste ‘jocuri mentale’.

Este nevoie de o comunicare abila pentru a naviga oceanul tulburat al relatiilor romantice. Chiar se spune ca, de fapt, cel mai mult ii ranim pe cei care ii iubim. Foarte rar se intalnesc cazuri unde doua persoane in relatie comunica atat de bine incat evita orice fel de conflict.

Avem prea mult bagaj ramas din foste relatii, din copilarie si putin dintre noi suntem destul de dispusi sa ne asumam schimbarea. Si exista solutii, nu este imposibil, doar necesita multa munca personala.

Cum adica …bariere?

Lipsa barierelor este primul motiv pentru care stresul in relatie apare. Pare usor de spus, stiu, insa prea putini oameni stiu cum sa creeze bariere potrivite, sa le mentina si sa le intareasca. Chiar daca inveti sa spui “NU” in 10 limbi, chiar nu este nici o diferenta.

Pentru ca, uneori, nu a spune “NU” este problema. Asta poate sa fie invatata foarte usor. Problema vine de la teama care vine impreuna cu emotiile noastre in momentul in care spunem “NU”. Este si vina, este si sentimentul de a te simti prost, este a nu sti ce anume gandeste cealalta persoana despre tine si multe alte scenarii negative.

Teama de necunoscut a cauzat mai mult stres in relatie decat politica si religia, daca cumva asta este posibil. Deci care este solutia sa scapam de aceasta teama?

As spune asa: in loc sa intram in panica si in filmul cu scenariile dramatice posibile, sa abordam situatia cu curiozitate; sa punem intrebari, sa invatam din perspectiva celuilalt, si asa ajungem sa gandim diferit.

Daca te afli intr-o criza in relatie, primul lucru care trebuie sa il faci este sa cunosti mai mult despre situatie. Este acelasi caz ca si cum ar fi un parteneriat, o afacere care se confrunta cu probleme. Primul lucru care se va intampla este ca cei responsabili se vor intalni sa discute stadiul actual al situatiei.

Insa, uneori in viata personala, pare ca si cum nu dorim solutii. Ne dorim sa vorbim despre situatie, sa ne plangem si sa barfim pana iau foc urechile tuturor, insa nu ajungem sa gandim pragmatic si sa incercam sa gasim solutii. In loc, lasam imaginatiei loc sa ne conduca perceptiile si in acelasi timp sentimentele, ceea ce ajuta sa se creeze scenarii diverse, o adevarata poveste, care foarte posibil sa nu fie reala, demna de un premiu Pulitzer chiar.

Mi se pare ridicol sa te plangi, sa te victimizezi si sa nu faci nimic in sensul asta. Mai rau, de fapt produci mai mult stres din cauza unui conflict minor pe care il transformi in capul tau in drama vietii tale. Gestionarea stresului este un sport si necesita efort. Daca iti aduti problemele la altcineva, prieten, terapeut, mentor, etc, ce bine ar fi sa ai si disponibilitatea de a asculta alte perspective si puncte de vedere cu scopul de a rezolva problema.

Stim deja ca o relatie defectuoasa nu este una sanatoasa, dar stiai ca te poate ucide?Si nu vorbesc despre violenta aici. S-a demonstrat ca anxietatea in relatie iti doboara sistemul imunitar. Cand ai un sistem imunitar slabit, esti mult mai vulnerabil la diverse tulburari, si vezi…ceva te poate ucide.

Anxietatea de atasament este un factor major in modul in care o relatie defectuoasa iti afecteaza sanatatea. Aceasta stare nu trebuie sa fie generala, poate ca sunt momente in relatie, care probabil nu te vor ucide, insa realizezi cand acestea apar si ce efect au asupra ta?

Ti s-a intamplat sa traiesti anxietate ridicata de atasament in relatie? Te stresezi referitor la relatii mai putin ok sau pur si simplu le inchizi? Ai observat cumva cum stresul in relatie iti afecteaza sistemul imunitar si cum?

Mihaela Iordache este un ambasador pentru sanatate mentala, emotionala si fizica. Specialist psihologie, clinica, organizationala si psihoterapie, a terminat studiile in Bucuresti si este pasionata de natura umana. Scopul activitatii sale este sa ajute la atingerea potentialului maxim, sa asiste grupuri si echipe sa construiasca relatii puternice. Scrie, danseaza, meditezeaza si calatoreste. Cateva lucruri in care crede:

– Nu merita sa ramai blocat, mai bine muncesti pentru dezvoltarea unei bune stari cu orice implica

– Descopera bucuria si placerea In fecare moment din zi, chiar si in mijlocul haosului si stresului

– Crede in sinteza perspectivei integrative, suntem un intreg, mintea, creierul, corpul si sufletul;

– Crede in practicalitatea psihoterapiei cat si latura ei complementara si ca investitia in propria persoana este cel mai bun lucru pe care cineva il poate face

– Nu exista reteta magica sau pilula care sa te schimbe, e necesar sa te implici. https://www.garbo.ro/

Media 0 / 5. Numărul voturilor: 0

Nu există voturi până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: