Plecând de la unul dintre cele mai cunoscute dictoane conform căruia „Ești ceea ce gândești”, haideți să ducem ideea puțin mai departe, într-o altă perspectivă și să ne gândim la faptul că ești ceea ce ai. Precizarea pe care vreau să o fac aici este legată de termenii am și dețin, care de cele mai multe ori se confundă întru totul unul cu celălalt și trebuie să delimităm aceste noțiuni. E mai indicat să folosim termenul dețin atunci când ne referim la lucruri și bunuri materiale, iar termenul am atunci când ne referim la trăiri și stări interioare. Această diferențiere aduce o anumită clarificare inclusiv la nivelul subconștientului pentru că sunt puține momente în care suntem atenți la aspectul acesta, dar ceea ce rostim are un impact destul de puternic la nivelul subconștientului nostru.
Cuvintele au un impact puternic asupra subconștientului nostru
Atunci când spun: am o mașină, la nivel psihic se produce un atașament puternic între mine și obiectul respectiv. Într-adevăr în limbajul uzual suntem obișnuiți și ne vine mult mai ușor să spunem am ci nu dețin, dar trebuie să fim conștienți de faptul că implicațiile cuvântului “dețin” produc asupra subconștientului nostru un atașament mult mai scăzut decât termenul am, iar riscul de a ne identifica cu respectivul obiect este mai mic. Pe când, atunci când spun am, asta ne facilitează mult mai clar identificarea cu bunurile la care ne raportăm și implicit atașamentul este mai mare.
Mai mult decât atât, haideți să ne gândim la unul dintre cele mai importante elemente din zilele noastre: banii și mai precis ideea de a avea bani. Spunem am bani, o exprimare care ne conferă o anumită stare interioară, dar totodată e ceva ce nu putem deține în aceeași cantitate pe termen lung. În condițiile în care îi cheltuim și îi avem pentru a-i da mai departe, ideea de a avea bani devine efemeră.
Așadar, trebuie să ne întrebăm: termenul am este cea mai relevantă exprimare pentru a descrie o situație cuantificabilă din punct de vedere material?
Mergând mai departe, haideți să folosim cuvântul am atunci când ne referim la lucruri non-materiale cum ar fi o stare de bine, o stare de echilibru, sau o stare de fericire. Vă propunem un exercițiu de imaginație în care să reluăm exemplele de mai sus și să înlocuim am cu sunt:
- Sunt bani
- Sunt mașină
- Sunt casă
în opoziție cu:
- sunt echilibru
- sunt fericire
- sunt bucurie
Cum sună asta? Ei bine, prin prisma matematicii, ajungem la următoarea ecuație:
Sunt ceea ce gândesc, din care rezultă că ajung să am ceea ce gândesc, fie un bun material, fie o stare interioară și atunci oare nu putem afirma cu lejeritate că Sunt ceea ce am sau Am ceea ce sunt?
Observăm că atunci când analizăm mai în profunzime modul în care se desfășoară lucrurile în viața noastră și realizăm impactul lor asupra psihicului nostru, conștientizăm faptul că uneori acționăm necunoscând anumite detalii necesare. Detalii care fac diferența. Considerați că este necesar să medităm și să devenim conștienți cu privire la astfel de aspecte din viața noastră?Sursa:https://www.zenivers.ro/