„Din cauza ta nu sunt o persoană fericită.”
„Din cauza ta viața mea nu este unde ar trebui să fie.”
Îți sună cunoscut? Cred că da! Cred că ai auzit și tu la un moment dat pe cineva folosind genul ăsta de expresii sau poate chiar tu ai fost. Când cineva trece printr-o situație mai grea, mai neplăcută, primul lucru pe care îl face este să de-a vina pe alții pentru tot ceea ce i se întâmplă. E mult mai ușor să arăte cu degetul spre altul decât să recunoască că el este de vina:
„Viața mea ar fi putut fi mult mai frumoasă și mai interesantă dacă nu aș fi stat lânga tine, dacă nu mi-aș fi irosit anii alături de tine.”
”Din cauza lui nu am timp și pentru mine, stau acasă și îl slugăresc, făcându-i de mâncare și spălându-l. Sunt o sclavă.”
„Ea este de vină pentru tot ceea ce se întâmplă în viața mea.”
”Din cauza șefului nu pot evolua la servici. Dacă el nu ar fi un tâmpit și un tiran, eu aș fi cel mai bun angajat.”
Crezi că dacă dai vina pe alții, lucrurile se vor schimba, situația se va îmbunătăți, iar suferința și durerea vor dispărea? Nuuu!
Când dai vine pe altcineva, nu vei face decât se te simți bine în pielea ta pentru o scurtă perioadă de timp. Atâta timp cât dai vina pe alții pentru ceea ce ți se întâmplă și stai și aștepți ca Son Goku sau cine știe ce pokemon să vină și să te scape de suferință, schimbându-ți situația în bine, te îmbeți cu apă rece. Nimeni nu va veni!
Fiecare este responsabil pentru viața lui!
Nu poți controla tot ceea ce ți se întâmplă, dar poți controla felul cum reacționezi la ceea ce ți se întâmplă. Poți să stai și să bocești pentru faptul că lucrurile nu sunt așa cum ți-ai dori sau poți să le accepți, să iei taurul de coarne și să găsești o soluție la situația prin care treci.
Crezi că te ajută cumva dacă stai și îți plângi de milă: „Vai săracul/săraca de mine, prin câte trebuie să trec și cât trebuie să sufăr!” Sincer, nu te ajută la nimic dacă ai atitutudinea asta și nu cred că impresionezi pe nimeni. Nu faci decât să îi îndepărtezi pe oameni de lângă tine pentru că nimeni nu își dorește să aibe pe lângă el un om care se vaită în continuu.